Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Будівельні «пристрасті» на стадіоні «Сільмаш»

Є ідея звести церкву... Місцеві погрожують акціями протесту.

У Львові катастрофічно бракує стадіонів. Частину колишніх спортивних споруд перепродано комерційним структурам, частина не має господаря і занепадає. Стадіон “Сільмаш”, який тривалий час перебуває на межі вимирання (там зараз ходять на прогулянки місцеві, діти катаються на велосипедах, молодь бігає, щоб підтримувати себе в формі), опинився в епіцентрі конфлікту. На частину території спортивного комплексу “Сільмаш” претендують церковні громади, які оббивають пороги мерії, переконують чиновників і депутатів дозволити звести там церкву. Їхній аргумент — у давнину на цьому місці начебто була культова споруда. 18 травня кількадесят львів’ян заблокували вулицю Городоцьку, протестували проти забудови стадіону “Сільмаш”. Серед протестувальників — мами з малими дітьми, які безперервно їздили візками через дорогу. Подробиці будівельного конфлікту з’ясовувала журналіст “ВЗ”.

Враження від стадіону не надто приємні. Вхід розбитий, конструкції обвалюються і покрилися іржею. Споруда потребує дбайливого господаря і капітального ремонту. Саме поле непогане. Чоловік і жінка “мотали” кола по стадіону. Для них це щоденний ритуал дотримання здорового способу життя. “Мешканці прилеглих вулиць (Любінської, Городоцької, Окружної) проти церкви, бо там їй не місце, — каже 70-річний пан Олександр. — Побоюємося, що хтось під прикриттям святині зведе тут житловий будинок. Біля стадіону вже є кілька новобудов... Люди хочуть зберегти спортивну функцію стадіону “Сільмаш”: щоб тут були змагання, щоб тренувалися юнацькі футбольні збірні”.

“Я за стадіон! — приєднується до розмови 60-річна пані Марія. — Це єдине місце для дозвілля і занять спортом у цьому мікрорайоні. Хто порадився з мешканцями? Якщо людей проігнорують і будуть щось будувати, ми ляжемо під будівельну техніку, обгородимо стадіон “живим коридором”.

Зустрічаю підлітка на роликах. “Щосуботи ходжу з друзями сюди кататися, іноді тут бігаю, — розповідає Дмитро. — Не уявляю свого життя без стадіону “Сільмаш”. Я тут виріс, мої батьки теж часто сюди ходять на прогулянки. Колись тут тренувалися футболісти “Карпат”. Чому б зараз у спортивне поле та трибуни не вкласти бюджетні кошти, щоб стадіон отримав друге життя?”.

Як розповів “ВЗ” секретар комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища Львівської міської ради Сергій Івах, до 2014 року стадіонний комплекс “Сільмаш” мав площу чотири гектари. Потім до детального плану території було внесено зміни, відтак два гектари віддано під... житлову та офісну забудову. “Працюю над тим, щоб Львівська міська рада викупила у комерційної фірми частину споруд стадіону за фактичну вартість (раніше експерти завищили, бо оцінили неіснуючу огорожу та “віртуальні” споруди) — 7,2 мільйона гривень, — розповідає пан Сергій. — Ухвала про викуп прийнята ще торік, але її досі не реалізовано. Наступний крок — розроблення детального плану територій стадіону, переведення ділянки зі статусу громадської забудови у ділянку під спортивну інфраструктуру. Тобто як це було до 2014 року. Бо невизначеність із землями стадіону призвела до того, що декілька парафій хочуть звести там церкви. Ми дослідили архівні документи. Колись церква була у тому районі, але з боку вулиці Городоцької. Майбутнє стадіону “Сільмаш” треба обговорити з громадою. Серед варіантів — залишити футбольні поля або запропонувати збудувати льодовий комплекс. Так можемо зберегти спортивну функцію цієї території”.

Телефоную за коментарем до начальника управління архітектури Львівської міської ради Юліана Чаплінського. “Поле стадіону належить до спортивних споруд, а тренувальна частина (з боку вул. Городоцької) розділена на дві ділянки: одна для громадської забудови, інша — для багатоповерхової забудови, — каже головний архітектор Львова. — Фахівці інституту “Містопроект” не змогли мені об’єктивно пояснити, звідки це взялося... Мешканці прилеглих вулиць підняли скандал. Вони кажуть, що стадіон — це цінність, і ніхто там не хоче жодної забудови. Наприклад, якщо поруч і будувати житло, то воно має бути не менше за 50 метрів від стадіону. Зараз наша мета — повернути комплексу спортивну функцію. Стадіон “Сільмаш” може бути переобладнаний під інший спортивний об’єкт. Наприклад, стадіон плюс корти, чи криті спортивні комплекси”. Запитую чиновника, що робити з ідеєю зведення культових споруд. “Якщо громада дуже хоче там збудувати церкву, то варто шукати для цього інше місце, — відповів Юліан Чаплінський. — Її можна зводити на магістральних вулицях... Наразі питання “Сільмашу” суперечливе. Львів’яни звикли до того, що тут має бути футбол. Не зустрічав у Європі прикладів, коли б на стадіоні звели церкву, яка би “опікувалася” спортсменами”.

Фото автора

Схожі новини