Передплата 2024 «Добра кухня»

Mail.Ru Group закриває свої офіси в Україні

  • 01.06.2017, 10:50
  • 20.9K

Гендиректор Mail.Ru Group Борис Добродєєв заявив, що впроваджені Києвом санкції призведуть до закриття підрозділів компанії в Україні.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Комерсанту".

"Наявність представництва на ринку втрачає сенс з урахуванням тих санкцій, які ввела Україна проти нас", - пояснив Добродєєв, назвавши заборону діяльності компанії "безпрецедентним кроком".

Гендиректор Mail.Ru Group додав, що українській команді проектів компанії вже запропонована робота в російських офісах.

Добродєєв зазначив, що український бізнес нібито не вносив істотного внеску до загальної виручки компанії. У зв'язку з цим в Mail.Ru не очікують негативного впливу обмежувальних заходів на свої фінансові показники.

Джерело: espreso.tv

В окупованому Севастополі пояснили блокування російських соцмереж

Блокування відбулося через те, що частина трафіку йшла через українських провайдерів.

В окупованому Севастополі пояснили блокування російських соцмереж купівлею інтернет-трафіку на материковій Україні. Про це пише ТАСС.

«Частина трафіку йшла через українських провайдерів, тому відбулося блокування, але питання було вирішено впродовж двох-трьох годин, була перепрописана маршрутизація. У провайдера частина трафіку йшла через Росію, частина — через Україну, ті абоненти, які отримували український трафік і зіткнулися з блокуванням. Мабуть, перший маршрут був зайнятий, тому користувачі були перенаправлені іншим маршрутом і отримали ці сповіщення, а зараз примусово прописали, щоб по цьому маршруту трафік не йшов», — пояснив виконуючий обов'язки керівника підконтрольного Москві головного "управління інформатизації та зв'язку" Севастополя Владімір Георгіу.

Він додав, що з подібною ситуацією можна зіткнутися в будь-якій країні світу, якщо трафік йде з країни, де заборонено якийсь ресурс.

За словами Георгіу, купівля українського трафіку не є порушенням. Він пояснив, що кримська компанія «Телесистеми» до російської окупації Криму входила в українську компанію «Воля», у якої зараз купує частину трафіку.

Джерело: УТ

В окупованому Севастополі заблокували "Вконтакте" та "Одноклассники"

У середу, 31 травня, в окупованому Севастополі заблокували соцмережі "Вконтакте" та "Одноклассники", а також сервіси "Яндекс" і Mail.Ru.

Про це повідомляють "Крим.Реалії".

Повідомляється, що доступ до ресурсів заблокувала телекомунікаційна компанія "Воля".

"Згідно з Указом Президента України №133/2017 усі провайдери телекомунікаційних послуг повинні заблокувати доступ до ряду російських ресурсів. Як законослухняна компанія, з 22 травня ми починаємо заходи з обмеження доступу до веб-сайтів, перерахованих в Указі. Технічні роботи будуть завершені до 1 червня", - йдеться на сайті провайдера.

Водночас подекуди в місті "Яндекс" і Mail.Ru працюють у звичному режимі. Ті севастопольці, в яких доступ до російських ресурсів виявився заблокованим, користуються анонімайзерами.

Джерело: espreso.tv

У МВС підтримали ініціативу блокування сепаратистських сайтів

У Міністерстві внутрішніх справ підтримують ініціативу щодо негайного блокування в Україні всіх російсько-терористичних інтернет-ресурсів.

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook написав радник глави МВС Зорян Шкіряк.

"Категорично підтримую важливу ініціативу Ірини Геращенко щодо негайного блокування в Україні всіх російсько-терористичних інтернет-ресурсів. Ворожі пропагандиські сайти бойовиків, типу "русская весна", news front, anna news та інша комуно-фашистська Інтернет-нечисть давно повинні бути заблоковані. Це також зброя, котру використовує Мордор у гібридній війні проти України", - написав Шкіряк.

За його словами, реалізація цієї ініціативи щодо блокування в Україні сепаратистських інтернет-ресурсів можлива вже незабаром.

"Вважаю неприпустимим, що в центрі Києва спокійно працює і процвітає офіційний пропагандистський рупор Кремля "РИА Новости". Щодня вони цинічно вкидають в мережу тонни фейків, відверту брехню, викривлену і спотворену реальність щодо ситуації в Україні", - додав Шкіряк.

Джерело: espreso.tv

Геращенко: "Слідом за "ВКонтакте" треба заблокувати сайти ОРДЛО"

Після блокування російських соціальних мереж в Україні потрібно заблокувати всі сайти бойовиків ОРДЛО.

Про це на своїй сторінці у Facebook заявила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

"Наступний етап - заблокувати всі сайти ОРДЛО як такі, що порушують українське законодавство, сіють міжнаціональну ворожнечу, виступають проти територіальної цілісності і суверенітету України", - написала вона.

Геращенко зробила таку заяву після висловлювання президента Франції Еммануеля Макрона про те, що російські Russia Today і Sputnik - це органи пропаганди.

Також Геращенко додала, що заяви Макрона - це "чудовий аргумент для всіх європейських чиновників та структур, які роблять вигляд, що не розуміють причин і наслідків гібридної війни та інформаційної складової цієї війни РФ проти всього цивілізованого світу".

Джерело: espreso.tv

Ще один великий український провайдер оголосив про блокування російських соцмереж

Процес блокування буде завершено до 1 червня.

Один з найбільших українських провайдерів "Воля" оголосив про початок Альтернатива "ВКонтакте": українець інтегрував у Facebook плеєр для прослуховування музики Альтернатива "ВКонтакте": українець інтегрував у Facebook плеєр для прослуховування музики обмеження доступу до російських сайтів, щодо яких Рада національної безпеки та оборони України ввела санкції.

Про це йдеться у повідомленні компанії на її офіційному сайті.

Блокування доступу розпочалося у понеділок, 22 травня. Технічні роботи будуть завершені до 1 червня.

"Воля" рекомендує своїм абонентам, які мають електронну адресу на підсанкційних російських сайтах, оперативно змінити її на створену на українських та міжнародних серверах (наприклад, ukr.net, i.ua, email.ua, gmail.com, yahoo.com тощо).

Також абонентів просять оновити свій e-mai на Порталі абонента my.volia.com. Окрім того, користувачам Інтернету рекомендують зберегти важливу для них інформацію із соціальних мереж "Вконтакте" та "Одноклассники" на інші носії.

У Порошенка переконують, що падіння трафіку російських соцмереж ускладнить роботу спецслужбам РФ

За словами Шимківа, VPN і TOR прибирають геолокацію і це обмежує можливість збору даних російськими спецслужбами.

Повністю Rambler заявив про запуск порталу в Україні на тлі антиросійських санкцій Rambler заявив про запуск порталу в Україні на тлі антиросійських санкцій заблокувати російські соцмережі неможливо, але досягненням буде й значне обмеження їхньої аудиторії, яке зменшить можливість збору даних російськими спецслужбами.

Про це заявив заступник глави АП Дмитро Шимків, - інформує "112 Україна".

За його словами, падіння трафіку серед української аудиторії ускладнить роботу російським спецслужбам.

"Водночас VPN і TOR прибирають багато ваших даних, зокрема геолокацію. І факт, що це обмежує можливість збору даних російськими спецслужбами. Це питання обмеження аудиторії в тому числі. Вже сьогодні у "ВКонтакте" спостерігається відплив користувачів. Для нас важливо зменшення обсягу аудиторії, і для нас я вважаю досягненням зменшення обсягу аудиторії", - резюмував Шимків.

АП: "Російські соцмережі не можна заблокувати на 100%"

В Адміністрації президента України визнали, що російські соціальні мережі на 100% заборонити не можна.

Про це під час круглого столу заявив заступник глави АП Дмитро Шимків, повідомляє 112.ua.

"Дійсно на всі 100% заборонити не можна і це факт. Системи блокування існують на рівні url, дуже примітивно і просто, на рівні dns. Є питання аналізу трафіку, це вже складніше", - розповів Шимків.

При цьому, заступник голови АП зазначив, що падіння трафіку серед української аудиторії ускладнить роботу спецслужб Російської Федерації. Також Шимків заявив, що на сьогодні спостерігається відтік російських користувачів соцмереж, зокрема, "Вконтакте".

"VPN і TOR вибирають багато ваших даних, зокрема геолокацію. І факт, що це обмежує можливість збору даних російськими спецслужбами. Це питання обмеження аудиторії у тому числі. Для нас важливо зменшення обсягу аудиторії", - додав Шимків.

Петренко показав першу ознаку успішності інтернет-санкцій

Скарга Росії у Світову організацію торгівлі на українські санкції — яскрава ознака ефективності блокування російських інтернет-сервісів в Україні.

Про це заявив журналістам у понеділок міністр юстиції України Павло Петренко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Наша позиція дуже чітка: ми маємо право робити такі обмеження, і ці обмеження стосуються національної безпеки. Якщо Росія істерить про те, що їхні економічні права порушені тим, що ми ввели чергові санкції і заблокували частину..., яка контролюється ФСБ ("ВКонтакте", "Одноклассники" — ред.), то, напевно, ці санкції ефективні, якщо Росія так збудилася через цей крок української влади", - сказав він.

Міністр додав, що скарги Росії у СОТ отримають належну юридичну оцінку з боку України, так само як і від членів міжнародної організації.

Порошенко: "Мій народ здатен прожити без підконтрольних ФСБ соцмереж"

Президент Петро Порошенко підпише закон про заборону георгіївської стрічки, щойно він надійде з Верховної Ради.

Про це він заявив у неділю в своєму виступі з нагоди Дня пам'яті жертв політичних репресій у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили".

Порошенко зазначив, що парламентська асамблея ОБСЄ 8 років тому ухвалила резолюцію про тотожність нацистського та сталінського режимів і запропонувала спільний день пам'яті жертв сталінізму і нацизму. Саме тому, за його словами, в Україні проходить декомунізація.

"До речі, і без підконтрольних КДБ-ФСБ соціальних мереж мій український народ теж здатен прожити. І, до речі, закон про заборону георгіївських стрічок я теж підпишу, щойно від надійде до мене з Верховної Ради", - сказав президент.

За його словами, георгіївська стрічка — це не символіка Другої світової війни, а символ агресії проти України 2014-2017 років, тому що "обвішані цими стрічками бойовики вбивають наших воїнів кожного дня і ночі".

"Врешті-решт, на жаль, Росія своєю політикою по відношенню до України сама поставила цю стрічку поза законом", - переконаний Порошенко.

Як відомо, 15 травня 2017 року президент підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО про оновлення списку санкцій проти низки російських компаній, серед яких "Аерофлот", соцмережі "Вконтакте" і "Одноклассники", компанія "Яндекс" тощо.

16 травня Верховна Рада підтримала законопроект про заборону виготовлення й пропаганди георгіївської стрічки в Україні.

Джерело: УП

Українець придумав, як слухати музику у Facebook

Український програміст Дмитро Андрєєв створив плагін для прослуховування музики у Facebook.

Про це розробник повідомив на своїй Facebook-сторінці.

"Від ідеї до реалізації менше доби. Можна довго нити з приводу супер-зручного плеєру "ВКонтакте", а можна за пару годин інтегрувати куди більш класний і легальний плеєр у Facebook", - написав програміст.

Плагін називається Facebook Spotifier. Він дозволяє слухати музику з особистого облікового запису Spotify просто в Facebook. Для використання програми потрібно лише створити акаунт у Spotify.

Для любителів інтерфейсу "ВКонтакте" навіть є опція, яка дозволяє зробити схожий інтерфейс у Facebook. Додаток наразі працює лише в браузері Google Chrome, але розробник обіцяє, що найближчим часом він буде доступний для Firefox і Opera.

Джерело: espreso.tv

У ЄС визнали блокування російських сайтів питанням нацбезпеки

Європейський союз визнає, що захист національної безпеки є прерогативою українського уряду.

Про це повідомили в представництві Європейського союзу в Україні у відповідь на запит "Європейської правди".

Керівник відділу преси та інформації представництва ЄС Юргіс Вільчинскас наголосив, що Євросоюз "чув публічні заяви української влади, що рішення (про блокування сайтів, - ред.) було прийнято виходячи з інтересів національної інформаційної безпеки і що за останні місяці Україна стала об'єктом численних кібератак та дезінформаційних кампаній".

"Ми визнаємо, що захист національної безпеки є прерогативою українського уряду", - наголосив представник ЄС.

Він водночас додав, що ці аргументи не є достатніми.

"Тим не менш, ми очікуємо, що влада має гарантувати, що обмежувальні заходи, ухвалені з міркувань нацбезпеки, не мають негативного впливу на фундаментальне право на свободу вираження думки", - наголосив дипломат.

Вільчинскас додав, що в ЄС досі чекають на детальніші роз'яснення від української влади, "в тому числі щодо тимчасового характеру санкцій".

Джерело: espreso.tv

Українська аудиторія Facebook зросла на 35%

Після початку блокування провайдерами доступу до російських сайтів аудиторія Facebook за день зросла приблизно на 35%.

Про це свідчать дані компанії TNS Ukraine.

Аналітики у реальному часі відстежують зміни охоплення сайтів в українському сегменті інтернету, найбільше Facebook приростає на Сході, через початково нижчі показники, а найшвидше на нововведення реагують користувачі у віці 14-20 років.

Джерело: espreso.tv

Клімкін пояснив Раді Європи рішення України ввести санкції проти російських ресурсів

Зокрема, глава МЗС України пояснив колегам причини, за якими влада країни була змушена ввести такі обмежувальні заходи.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час засідання Комітету міністрів Ради Європи на рівні міністрів у кіпрському місті Нікосії розповів про введеня Україною санкції щодо фізичних і юридичних осіб, в тому числі низки російських сайтів і соцмереж.

"Поінформував Раду Європи про рішення РНБО щодо російський сайтів і соцмережах", - написав він у Twitter.

Зокрема, глава МЗС України пояснив колегам причини, за якими влада країни була змушена ввести такі обмежувальні заходи. "Встановлені обмеження є цілеспрямованими контрзаходами, затвердженими відповідно до принципу пропорційності проти Російської Федерації як держави, яка повинна нести відповідальність за свої дії", - додав Клімкін.

Говорячи про засідання Комітету міністрів Ради Європи, український міністр зазначив, що "це важливий формат і хороша можливість звірити годинники з колегами".

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України 18-19 травня перебуває з робочим візитом на Кіпрі, де бере участь в 127-му засіданні Комітету міністрів Ради Європи на рівні міністрів.

За даними українського зовнішньополітичного відомства, ключовою темою нинішньої дискусії глав зовнішньополітичних відомств 47 країн-членів РЄ стане проблематика посилення демократичної безпеки в Європі і, зокрема роль організації у вирішенні сучасних конфліктів і криз на континенті.

"Важливе місце в ході обговорень буде присвячено тимчасової окупації Росією Автономної Республіки Крим і Севастополя та ситуації з правами людини на півострові, а також триваючої військової агресії Російської Федерації на українській Донбасі. Дискусія також торкнеться питань міграційних викликів, боротьби з тероризмом, стану демократії, прав людини і верховенства права в сьогоднішній Європі ", - сказано про темах засідання в повідомленні МЗС.

В ході засідання відбудеться передача головування в Комітеті міністрів РЄ від Республіки Кіпр Чехії на наступні півроку

Джерело: УТ

Lifecell і "Тріолан" заблокували російські сайти

Оператор мобільного зв'язку Lifecell і телекомунікаційний провайдер "Тріолан" заблокували доступ користувачів до всіх російських сайтів, які потрапили під санкції.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як повідомили в прес-службі Lifecell, доступ до відповідних ресурсів був відключений вранці 19 травня

В коментарі агентству гендиректор провайдера "Тріолан" Вадим Сидоренко, компанія вирішила не чекати рекомендацій щодо можливих варіантів закриття доступу і вирішила діяти методами, які є в наявності у провайдера.

"О 10:00 п'ятниці ми закрили доступ до всіх все ресурсам, які були в списку санкцій", - сказав він.

Джерело: espreso.tv

Опоблок і партія Ляшка досі ведуть сторінки "Вконтакте"

Дві парламентські політичні партії "Опозиційний блок" та Радикальна партія Олега Ляшка, продовжують вести сторінки в російській соцмережі "Вконтакте".

Про це повідомляє 19 травня Комітет виборців України.

Упродовж останніх днів на сторінках цих політичних сил "Вконтакте" проводилася активна діяльність. Зокрема, було розміщено низку публікацій на політичну тематику, а також фото та відеоматеріали.

Серед іншого "Опозиційний блок" оприлюднив заяву про незгоду із указом президента щодо заборони "Вконтакте".

Сторінки партій є справжніми, оскільки на них розміщено посилання на офіційних веб-сайтах Опоблоку та РПЛ, зазначають у КВУ.

Сторінкою РПЛ у мережі "Вконтакте" є персональна сторінка Олега Ляшка. У групі Опоблоку "Вконтакте" 6 тисяч учасників, у Олега Ляшка - 88 тисяч підписників.

ВО "Батьківщина", яка також мала сторінкув російській соцмережі, призупинила її роботу після публікації 17 травня відповідного указу президента і прибрала посилання на неї із партійного сайту.

У лютому 2017 року Комітет виборців України закликав політичні партії закрити свої сторінки в російських соцмережах. Після цього згадка про сторінку "Вконтакте" із офіційного веб-сайту прибрала ВО "Свобода".

Джерело: УП

Канадці створюють соцмережу Ukrainians

Команда з 30 програмістів із канадської IT-компанії StartupSoft заявила про бажання створити соцмережу Ukrainians.

Про це повідомляє офіційна сторінка соцмережі.

"Команда з 30 програмістів із StartupSoft разом з Олександрою Струмчинською готові розробити українську соцмережу одночасно для трьох платформ: web, iOS i Android", - йдеться у повідомленні.

Наразі розробники збирають підписи, щоб пересвідчитись в потребі такої соцмережі.

"Якщо до 1 червня кількість підпиcників досягне 50,000+, StartupSoft розробить продукт протягом 4-х місяців", -йдеться у повідомленні Ukrainians.

Джерело: espreso.tv

У Держдепі США не робили офіційних заяв із критикою заборони російських сайтів в Україні

Раніше "Голос Америки" цитував представника Держдепу, не називаючи його імені.

У Державному департаменті США наголосили, що не робили офіційних заяв щодо рішення України про запровадження санкції проти російських соцмереж та компаній. Про це повідомляє англомовна служба "Голосу Америки".

Однак представники цього ЗМІ наполягають, що у розмові, яка не мала статусу "офіційної", представники Держдепу все ж робили заяви із критикою на адресу Києва через дане рішення.

"Представник американського уряду у розмові в форматі background (без права називати джерело) заявив, що нещодавнє рішення президента Порошенка заборонити на три роки низку популярних російських вебсайтів, включаючи Яндекс, підриває гарантоване конституцією право на вільне висловлення думки", - йдеться у публікації.

Джерело: УТ

"Яндекс" заявляє, що рахунки компанії заблоковані

Компанія "Яндекс" проінформувала своїх партнерів в Україні про те, що її рахунки заблоковані.

Про це повідомляє 18 травня видання ТАСС.

"Компанія повідомляє про те, що не може перерахувати кошти на рахунки партнерів", — відзначили в "Яндекс.Україна".

В офісі компанії пов'язують блокування доступу до рахунків з указом президента України Петра Порошенка, яким він ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони країни про розширення санкцій відносно російських юридичних і фізичних осіб.

При цьому в "Яндексі" відзначили, що "швидко вирішити проблему не виходить", хоча компанія продовжує шукати "легальні рішення для відправки коштів і продовження співпраці", щоб оплатити рахунки.

Джерело: УП

На Харківщині юрист оскаржив указ Порошенка про заборону ВКонтакте

Юрист Роман Ліхачов подав позов до Вищого адмінсуду України проти президента України про скасування його указу про заборону російських сайтів.

Про це правник повідомив у Facebook.

"Я не миритимуся з таким беззаконним і безкарним порушенням прав громадян, пане президенте. І справа не в "ВК" і не "Однокласниках" і т.д., справа в способі обмежити свободу. Що завтра? Заборонити думати? Заборонити дихати? Ми ж країна, яка рухається до Європи, а робимо те, що робить Північна Корея", - пояснив свій позов Ліхачов.

Він додав, що "не може зрозуміти, де і коли я делегував державі право визначати, що і де мені дивитися, писати і читати".

У тексті позову Ліхачов просить суд визнати незаконним цей указ президента в частині пунктів 271-273, 275, 276, 422-425, 434 та 435 додатка 2 до рішення РНБО.

Джерело: espreso.tv

Держдеп США різко відреагував на блокування російських соцмереж в Україні

Представник Держдепу розкритикував рішення української влади накласти санкції на російські сайти.

Державний департамент Сполучених Штатів Америки розкритикував рішення української влади накласти санкції на російські сайти. Про це повідомляє "Голос Америки" у четвер, 18 травня.

Зокрема мова йде про Вконтакте, Однокласники та Яндекс. "Немає сумніву, що підконтрольні Росії мас-медіа намагаються підірвати західні ЗМІ за допомогою фейкових новин та фальшивої інформації, включно з Україною, де Росія використовує і інші методи, аби підірвати уряд в Києві. Тим не менш, свобода слова - ключовий елемент здорової демократії, яка прописана в Конституції України. Ми закликаємо український уряд знайти шляхи захистити свої національні інтереси таким чином, щоб це не підривало конституційні принципи", - заявив представник Держдепартаменту США.

Відповідаючи на питання журналіста щодо можливої попередньої комунікації між США та Україною з приводу запровадження цього кроку, представник Держдепартамента сказав, що він не може коментувати "приватні дипломатичні розмови відносно цього окремого питання, але ми постійно залучені в дискусії з урядом України про важливість підтримки свободи слова".

Нагадаємо, 16 травня президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Указ набуває чинності в день опублікування.

Серед компаній, які потрапили під дію санкцій, зазначені російські ресурси Mail.ru, Яндекс, ВКонтакте та Однокласники, а також низка російських банків, авіакомпаній і ЗМІ: РЕН ТВ, НТВ ПЛЮС, РБК, ТНТ, Первый канал. Загалом у списку санкцій України 1 228 фізичних осіб та 468 юридичних. Оператори мобільного зв'язку "Київстар", "Lifecell" та "Vodafone Україна" розпочали роботи з блокування російських сайтів, що потрапили під санкції.

Джерело: УТ

У РНБО впевнені, що Росія втратить мільярди через блокування сайтів

Через введення санкцій щодо російських сайтів бюджет Російської Федерації втратить мільярди рублів.

Про це заявив керівник служби з питань інформаційної безпеки апарату Ради національної безпеки і оборони Валентин Петров, повідомляє прес-служба відомства.

"Російський бюджет очікувано недоотримає мільярди рублів у вигляді податків до російського бюджету, які могли б піти на фінансування розвідок, ФСБ, збройних сил, гібридної агресії проти нашої держави", - зазначив Петров.

Крім того, він зазначив, що санкції стосуються не програмних продуктів, а фізичних і юридичних осіб, оскільки цього вимагає законодавство. Він також наголосив, що санкції були обумовлені загрозами національній безпеці.

За словами Петрова, приватний сектор має право обирати, яким програмним продуктом користуватися, і держава не втручатиметься у це.

Джерело: espreso.tv

Київстар, Vodafone і lifecell почали блокувати санкційні сайти РФ

Три телеком оператори в Україні "Київстар", Vodafone Україна і lifecell почали блокування російських сайтів, що потрапили під українські санкції.

Про це йдеться у спільній заяві операторів.

Оператори вказують, що відсьогодні відповідно до указу президента телеком оператори "повинні припинити надання послуг з доступу до ряду веб-ресурсів, зокрема соціальних мереж "ВКонтакте", "Однокласники", усіх сервісів Yandex та mail.ru, та інших".

"Виконуючи вимоги зазначеного указу, телеком оператори, відсьогодні починають технічні заходи з обмеження надання послуг доступу до зазначених веб-сайтів відповідно до технічних можливостей", - йдеться у заяві.

Як відомо, Київстар, Vodafone/МТС Україна та lifecell разом займають понад 97% ринку мобільного зв'язку в Україні.

Джерело: УП

Порошенко розповів, коли розблокує російські соцмережі

Президент України Петро Порошенко перегляне рішення про блокування російських сайтів одразу після припинення російської агресії проти України.

Про це Порошенко заявив на прес-конференції з нагоди підписання ЄС безвізу з Україною, передає Еспресо.TV.

"Наші відповідні структури ретельно будуть займатися імплементацією зазначеного рішення. І я можу наголосити, що одразу же після припинення російської агресії проти України, одразу же, коли останній російський солдат покине суверенну і незалежну територію України, ми будемо готові до перегляду цього рішення", - сказав президент.

Джерело: espreso.tv

В РНБО кажуть, що Росія може планувати наступ по Яндекс-картах

Керівник служби з питань інформаційної безпеки апарату РНБО Валентин Петров заявив, що Росія може використовувати сервіси Яндекса для планування наступальних дій на території України.

Серед сервісів, які Росія може використовувати для наступальних дій, Петров назвав зокрема Яндекс.Пробки, Яндекс.Карти і Яндекс.Навігатор, передає Еспресо.TV.

"Сервіси Яндекса, наприклад Яндекс.Пробки, Навігатор - це ж в режимі онлайн отримана інформація про стан шляхів, пропускну здатність і завантаженість всіх доріг на території України. Якщо треба планувати будь-який наступ, прорив, або якісь інші дії - то кращої ситуації та не придумаєш"- сказав він. Петров наголосив, що санкції проти російських компаній, які були введені недавнім рішенням РНБО, потрібно було приймати ще раніше з метою забезпечення безпеки держави.

Джерело: espreso.tv

У поліції побачили позитив від блокування "ВКонтакте"

Блокування доступу до російських інтернет-ресурсів полегшить роботу Національної поліції України за деякими напрямами діяльності.

Про це заявив на брифінгу начальник головного управління Національної поліції у Києві Андрій Крищенко, передає Еспресо.TV.

Відповідаючи на запитання про те, чи ускладнить роботу поліцейських рішення про заборону низки російських сайтів, Крищенко зазначив: "Мені складно спрогнозувати, чи вплине. Не думаю, що нам буде складніше працювати".

Він нагадав, що, популярна останніми місяцями серед підлітків гра під назвою "Синій кит", результатом якої є самогубство дитини, поширювалася саме через соціальну мережу "ВКонтакте".

"На мій погляд, як поліцейського, який має виявляти такі факти і запобігати, це (заборона російських інтернет-ресурсів — ред.) полегшить роботу", - додав Крищенко.

Джерело: espreso.tv

Користувачів не каратимуть за обхід блокування російських соцмереж

Користувачів не каратимуть за використання інструкції з обходу блокування "ВКонтакте", "Одноклассники" та Mail.ru.

Про це під час круглого столу щодо нових санкцій заявив керівник служби з питань інформаційної безпеки апарату РНБО Валентин Петров, повідомляє "Громадське".

"Якщо ми зменшимо аудиторію вдвічі - це вже досягнення. Ми розуміємо, що не можна відключити всіх. Процедура виконання санкцій ще у розробці, але ми закликаємо провайдерів не зволікати", — сказав він.

Зі свого боку представниця Служби безпеки України Юлія Лапутіна додала, якщо "Вконтакте" змінять адресу, то "ми ініціюємо внесення змін до указу".

Джерело: espreso.tv

Яндекс прокоментував заяву СБУ щодо санкцій проти російських інтернет-ресурсів

За словами представників пошукової програми, Яндекс ніколи не поширював інформацію з антиукраїнськими закликами.

Компанія "Яндекс Україна" прокоментувала заяву СБУ щодо санкцій проти російських соціальних медіа і ресурсів, зокрема і проти "Яндекса". Про це повідомляє прес-служба компанії.

За словами представників пошуковика, Яндекс ніколи не поширював інформацію з антиукраїнськими закликами.

Ми працювали і працюємо в суворій відповідності до законодавства. Ми завжди реагуємо на звернення СБУ та інших правоохоронних органів України відповідно до встановлених процедур. Яндекс не є соціальною мережею, у нього немає власної соціальної мережі, де в тому числі міг би поширюватися контент, про який йде мова в заяві", - йдеться у повідомленні компанії "Яндекс Україна".

Раніше у СБУ заявили, що постійно фіксують активне поширення через такі ресурси антиукраїнських закликів до радикальних протестних акцій з використанням зброї.

Як повідомлялося, 16 травня президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій). Указ набуває чинності в день опублікування.

Джерело: УТ

Заборонена соцмережа розіслала користувачам інструкції з обходу блокування сайту

В інструкції є пояснення, як отримати доступ до сервісу у разі його блокування з боку провайдерів.

"ВКонтакте" завжди позиціонував себе поза політикою, наш сайт - це насамперед зручний майданчик для спілкування, де кожен може висловити свою точку зору незалежно від країни та національності. Ми розуміємо, як важливо залишатися на зв'язку з рідними і близькими. Якщо ваш провайдер з якихось причин заблокував доступ до "ВКонтакте", ви можете скористатися такими способами", - йдеться в повідомленні.

Згідно з ним, блокування можна обійти і на комп'ютері, і на мобільному телефоні кількома способами.

Як повідомлялося, секретар РНБО Олександр Турчинов зазначав, що соціальні мережі "ВКонтакте" та "Одноклассники" використовували для незаконного збирання інформації, через них здійснювалася інформаційна агресія проти України, "кондова пропаганда".

"Вони використовуються навіть для вербування агентурної мережі російськими спецслужбами і багатьох інших пов'язаних із цим проблем. Більше того, саме в цих соціальних мережах, передусім в "ВКонтакте", найбільше поширюється піратський контент. А ми з вами європейська країна... І ми повинні обмежити можливість користуватися піратським контентом", - уточнював О.Турчинов.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про санкції проти соціальних мереж "ВКонтакте" і "Одноклассники", а також компаній "Мейл.ру", "Яндекс" та їхніх сервісів. Доступ до всіх сервісів "Яндекса" та Mail.ru заборонено на три роки.

Джерело: interfax.com.ua

У НАТО відреагували на блокування російських сайтів в Україні

В Альянсі впевнені, що це питання національної безпеки, а не свободи слова.

Блокування російських інтернет-ресурсів в Україні - це питання національної безпеки країни, а не питання свободи слова, заявили у прес-службі альянсу у середу, 17 травня, на запит ЗМІ.

«Український уряд чітко дав зрозуміти, що це рішення - це питання безпеки, а не свободи слова. НАТО працює з Україною щодо посилення її реформ, включаючи питання демократії, верховенства закону і дотримання прав людини», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що свобода преси входить до теми діалогу НАТО з Україною.

«Ми віримо у відданість України її міжнародним зобов'язанням і чинну в Україні систему стримувань і противаг», - заявили в прес-службі НАТО.

Як повідомлялося, 16 травня президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій). Указ набуває чинності в день опублікування.

Серед компаній, які потрапили під дію санкцій, зазначені російські ресурси "Mail.ru", "Яндекс", "ВКонтакте" і "Однокласники", а також низка російських банків, авіакомпаній і ЗМІ: РЕН ТВ, НТВ ПЛЮС, РБК, ТНТ, "Первый канал". Загалом у списку санкцій України 1 228 фізичних осіб та 468 юридичних.

Тим часом, секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що указ президента про заборону діяльності російських сайтів, соціальних мереж та компаній уже почав діяти.

Джерело: УТ

Набув чинності указ про блокування Вконтакте, Яндексу та Mail.Ru

17 травня набув чинності указ президента Петра Порошенка про блокування в інтернеті Яндекса і російських соціальних мереж.

Указ президента опубліковано в газеті "Урядовий кур’єр".

"Механізм блокування доступу до російських інформаційних ресурсів в iнтернеті Yandex, соцмереж "ВКонтакте" та "Одноклассники", заборони використання бухгалтерського програмного продукту 1С доручено опрацювати уряду та СБУ за участі Нацбанку", - йдеться у повідомленні.

Передбачається застосування санкцій до фізичних осіб, причетних до нелегітимних виборів до Держдуми РФ на тимчасово окупованій території Криму та Севастополя; до юридичних осіб України, розташованих на цих територіях, у зв’язку з підтвердженням незаконної перереєстрації за російським законодавством.

Крім того обмеження застосовуються до фізичних осіб — громадян РФ, причетних до незаконного переслідування й протиправних дій щодо громадян України; до юросіб РФ, діяльність яких загрожує інформаційній та кібернетичній безпеці України.

Раніше один з найбільших інтернет-провайдерів компанія Тріолан повідомила, що поки не знає, як технічно реалізувати рішення про санкції.

В Інтернет-асоціації України заявляють, що здійснення блокування російських сайтів українськими провайдерами поки технічно неможливо. Там вважають, що для реалізації рішення про санкції провайдерам потрібно час і великі кошти на переоснащення обладнання та зміна топології мережі.

До цього Укртелеком повідомив, що вже почав виконувати указ президента про санкції проти російських соцмереж та інтернет-ресурсів.

Інтернет-провайдер "Ланет" заявив, що може протягом декількох хвилин заблокувати сайти, які потрапили під дію санкцій.

Нагадаємо, 16 травня президент ввів у дію рішення РНБО про санкції проти 1228 фіз- і 468 юросіб.

Джерело: УП

Human Rights Watch засудили санкції Порошенка щодо ВКонтакте

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вважає, що президенту Петру Порошенку слід скасувати заборону російських соціальних мереж.

Оскільки впливає на роботу таких інтернет-платформ, як "ВКонтакте", "Одноклассники", РБК та "Яндекс".

Про це заявила представниця організації Таня Купер, слова якої наводить сайт організації.

"Це ще один приклад тої легкості, з якою Порошенко неправомірно намагається контролювати публічний дискурс в Україні", - сказала вона.

Порошенко може намагатися обґрунтувати цей крок, але це цинічна атака на право на інформацію, що впливає на мільйони Українців і їх особисте та професійне життя ", - зазначила вона.

"Одним цим кроком Петро Порошенко завдав страшного удару по свободі слова в Україні. Це непростиме порушення права українців на отримання інформації за їхнім вибором. ЄС та інші міжнародні партнери України мають негайно закликати Ук

Схожі новини