Передплата 2024 ВЗ

Голова СБУ: "Азаров фінансує сепаратистські акції у Рівному"

  • 15.05.2017, 13:36
  • 3 276

За словами Грицака, до протестів активно залучали студентів ПТУ.

Представники організації «Комітет порятунку України», яку очолює колишній прем'єр-міністр України Микола Азаров, профінансували сепаратистські акції в Рівненській області, до яких активно залучали студентів професійно-технічних училищ. Про це заявив голова Служби безпеки України Василь Грицак у понеділок, 15 травня, на брифінгу.

За словами Грицака, спецслужба задокументувала, що «Комітет порятунку України» через кур'єра передав організаторам акції у Рівному $4 тис.

«За участь у цій акції студенти отримали по 200 грн на особу», - розповів голова СБУ.

Він поінформував, що 10 травня проплачені студенти здійснили спробу блокування Рівненської облдержадміністрації під гаслами боротьби з бурштиновою мафією. Оперативники заздалегідь знали про акцію та вчасно попередили її.

Зазначається, що СБУ затримала одного місцевого мешканця та двох організаторів - із Києва та Львова.

Окрім того, організатори провокації підтвердили, що акцію планував «Комітет порятунку України» та лідер радикальної громадської організації «Наждак» Микола Дульський.

Джерело: УТ

Суд заарештував організатора акції за створення "Рівненської народної республіки"

Киянин підозрюється у вчиненні закінченого замаху на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Служба безпеки повідомила про підозру жителю Києва, який організував у Рівному несанкціонований мітинг із закликами до створення "Рівненської народної республіки". Про це повідомила прес-служба Генпрокуратури.

Киянин підозрюється у вчиненні закінченого замаху на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 110 КК України).

Як зазначається, підозрюваний організував спробу проведення 10 травня несанкціонованого платного мітингу в Рівному, на якому лунали заклики, спрямовані на посягання територіальної цілісності України.

"Хоча «псевдоакцію» було одразу припинено правоохоронцями спільно із місцевими активістами, дану подію того ж дня було використано низкою російських ЗМІ для формування у громадян негативної думки та ставлення до України, зокрема до її державних структур (приміром під заголовками «Неонацисты устроили драку с копателями янтаря в Ровно»)", - повідомили в Генпрокуратурі.

В учасників акції вилучили плакати та листівки під гаслами «Ровенская Республика», «Бурштин — надбання Рівненської народної республіки» та інші.

Суд відправив підозрюваного під арешт без права внесення застави.

Як повідомлялося, Служба безпеки України заявила, що ініціатором акції із закликами до створення "Рівненської народної республіки" та інших сепаратистських провокацій є лідер організації "Наждак" Микола Дульський, який переховується в Москві. Також СБу повідомила, що представники організації «Комітет порятунку України», яку очолює колишній прем'єр-міністр України Микола Азаров, профінансували сепаратистські акції в Рівненській області.

Джерело: УТ

У СБУ назвали ініціаторів мітингів за "Рівненську народну республіку"

Організатором низки провокацій називають лідера організації "Наждак" Олександра Дульського.

СБУ попередила на Рівненщині сепаратистські провокації із закликами до створення "Рівненської народної республіки". Про це на брифінгу повідомив глава спецслужби Василь Грицак.

"У Рівному було використано плакати "Рівненська народна республіка", "Боротьба з бурштиновою мафією" й таке інше. На плакатах було зображено двоглавого орла. Таке може докотитися до Львова і до Закарпаття", - сказав Грицак.

На плакаті, показаному спецслужбовцями, під зображенням двоголового орла було написано: "Бурштин - надбання Рівненської народної республіки".

Також Служба безпеки України заявила, що організатором низки провокаційних і підривних акцій щодо дестабілізації ситуації в Україні є лідер організації "Наждак" Микола Дульський, який переховується в Москві.

"Не хочу звинуватити всіх представників "Наждака", які продовжують діяти в Києві. Традиційно спецслужби на сьогодні ворожої для нас країни використовують такий метод, як вербування з числа патріотично налаштованих громадян, своїх агентів, інший варіант — введення своїх джерел у патріотичне середовище. Слід зазначити, що спецслужбами РФ проводиться ретельний моніторинг наших загальнодержавних і регіональних проблем, які потім використовуються в якості основи для проведення акцій, спрямованих на дестабілізацію ситуації", - повідомив він.

Голова СБУ додав, що цей зловмисник причетний до акцій з перекриття траси нібито поляками по Львівській області, а також мітингу в Рівному, на якому звучали гасла про так звану "Рівненську народну республіку". Учасники акції отримували від організаторів грошову винагороду. Також, зазначив Грицак, спецслужби РФ пов'язані з спробами провести акції з етнічними болгарами в Одесі.

Нагадаємо, в березні СБУ заявила, що обстріл Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку та спроба перекриття траси "Львів — Рава-Руська" є частинами спрямованої підривної діяльності, яка була спланована спецслужбами Російської Федерації.

Також у квітні СБУ повідомила, що затримала в Одесі організаторів маршу, замовленого з Росії, і не допустила провокацій з дискредитації України на підґрунті міжетнічного протистояння. За даними СБУ, на марші, організованому нібито на підтримку етнічних болгар, планувалися протистояння з нібито участю ультраправих сил. При цьому присутність жодного етнічного болгарина на марші не було встановлено.

Замовником обох акцій СБУ назвала лідера радикальної громадської організації «Наждак» Миколу Дульського, який переховується на території РФ, і якого розшукують українські правоохоронці за погрозу вбивства.

Джерело: УТ

Схожі новини