Передплата 2024 «Добра кухня»

Львів оголосив про вирішення "сміттєвої кризи"

  • 21.04.2017, 14:02
  • 3 251

У Львові підписали меморандум про розблокування полігонів ТПВ на території області.

Львівська мерія разом з представниками ЛОДА та Львівської облради підписала 21 квітня меморандум з мерами 19 міст Львівщини про довгострокову співпрацю, що передбачає утилізацію львівського сміття протягом двох років на полігонах ТПВ в межах Львівської області.

Вартість угоди протягом двох років оцінюють у 200 млн грн, з яких 140 млн грн виділить Львівська міськрада, а ще 60 млн грн — Львівська обласна рада.

Ці кошти будуть спрямовані на упорядкування та рекультивацію сміттєзвалищ, які прийматимуть відходи зі Львова, а також на розвиток інфраструктури та соціально-економічних об'єктів на територіях міст, мери яких підписали цей меморандум. Це 19 міст Львівщини — Броди, Буськ, Борислав, Белз, Великі Мости, Дрогобич, Жидачів, Золочів, Миколаїв, Мостиська, Новояворівськ, Перемишляни, Рава-Руська, Радехів, Самбір, Сокаль, Стрий, Старий Самбір та Червоноград.

Загалом полігони ТПВ на території області зможуть приймати щодня 580 тонн сміття. За даними львівської мерії, щодня Львів продукує 500-600 тонн сміття.

Як йдеться у тексті меморандуму, Львівська міськрада має укласти договори з органами місцевого самоврядування та підприємствами, які обслуговують полігони ТПВ, терміном на 24 місяці. У свою чергу органи місцевого самоврядування мають розробити окремі тарифи для захоронення сміття зі Львова.

«Зараз стоїть глобальне завдання за два роки впорядкувати ситуацію з полігонами у Львівській області. Сподіваємось, що за той час на території області буде збудоване сміттєпереробне підприємство», - сказав перший заступник голови ЛОР Андрій Білоус.

За словами мера Львова Андрія Садового, коли Львів збудує сміттєпереробний завод, там перероблятимуть відходи не лише зі Львова, а й з іншим міст області, які допомагають Львову з вивозом сміття.

У щотижневому зверненні міський голова Львова розповів про підписаний сьогодні меморандум, про роботу французьких фахівців з компанії Еджіс щодо системного поводження з ТПВ у Львові, а також подякував усім львів’янам за підтримку в складній ситуації, в якій перебувало місто протягом останніх 11 місяців.

«Шановні львів’яни!

Цієї п’ятниці, 21-го квітня, було підписано меморандум, який передбачає припинення сміттєвої блокади Львова. Майже рік часу місто жило в умовах жорсткого тиску та перешкоджання у вивезенні сміття. Майже рік ми отримували більше пропозицій про допомогу від міжнародних структур ніж від української державної влади. Сьогоднішній документ ще необхідно буде перевести з декларативного характеру та конкретні угоди, але я сподіваюсь, що таке ганебне явище як блокада Львова буде остаточно припинена. Тим більше, що гарантами розблокування міста виступили керівники області, а саме підписання відбулось у присутності Віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона.

Меморандум передбачає відкриття сміттєзвалищ Львівської області для системного вивезення ТПВ зі Львова. Ми натомість допоможемо фінансово у вирішенні екологічних проблем в тих містах, які підпишуть з нами угоди. В місцевому бюджеті на це буде передбачено орієнтовно 70 млн гривень.

Паралельно ми продовжуємо працювати з французькою компанією Ежіс над двома важливими проектами.

Перше - це рекультивація полігону в Грибовичах. Експерти уже наступного тижня зможуть представити оновлений проект першого етапу стабілізації полігону на розсуд львівських фахівців та місцевої громади. Як тільки проект пройде погодження усіх відповідних інстанцій, ми зможемо негайно приступити до його реалізації.

Друге - це проектування сучасного заводу з глибинної переробки ТПВ. На даному етапі проходить аналіз усіх можливих місць розташування такого заводу. Я сподіваюсь, що уже до кінця місяця ми зможемо почути результати такого аналізу та оголосимо його для громадськості. Після чого розпочнеться розробка технічної документації для нового підприємства.

І насамкінець, я дякую усім львів’янам за розуміння та підтримку в цей непростий час. Ми навряд чи домоглись би зняття блокади, якби не тверда позиція громади та багатьох небайдужих людей в Україні та світі», - сказав міський голова Львова.

Схожі новини