Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як до липового інфаркту Насірова німецьких медиків приплели

У клініці Фрайбурга запевняють: скандального пацієнта в очі не бачили.

Пригадуєте «бородатий» анекдот про пацієнта, якого живцем у покійники списали? Лікар сказав «у морг» — значить, у морг. За таким же принципом у столичній «Феофанії» доводять, що відсторонений голова Державної фіскальної служби — інфарктник. Вже й сам Насіров зізнався: інфаркту у нього не було, лише — гіпертонічний криз. Але медики з «Феофанії», які «прославилися» липовим діагнозом для «особливого пацієнта», і далі свою лінію гнуть. Більше того — у скандал з лікарською підробкою ще й німецьку клініку вплутали. Тамтешні медики від такої афери у шоку!

Чому так «звихаються» у «Феофанії», зрозуміло. За неправдивий діагноз Насірову можна і під кримінал загриміти. А те, що вердикт про інфаркт був липовим, підтвердила клініко-експертна комісія Міністерства охорони здоров’я. За результатами ініційованої Національним антикорупційним бюро перевірки встановили: «лікарі «Феофанії» систематично та необґрунтовано перебільшували тяжкість стану здоров’я голови ДФС».

Відбілювати підмочену репутацію VIP-лікарні взялися у Державному управлінні справами («Феофанія» - на його господарці). І не вигадали нічого пристойнішого, як вплутати у скандальну історію німецьких медиків. Ті, мовляв, підтвердили встановлений Насірову «серцевий» діагноз. «За результатами дослідження на основі методичних рекомендацій Європейського товариства кардіологів та згідно з німецькою DRG-системою, обраний лікувальний підхід заперечень не викликає, діагноз медиками Клінічної лікарні «Феофанія» Державного управління справами встановлений правильно», - відрапортували на сайті ДУСі. І наразилися на черговий скандал.

Журналісти Deutsche Welle взялися з’ясовувати подробиці справи, аби дізнатися, на підставі чого фахівці Університетського кардіологічного центру Фрайбурга підтвердили «феофанівський» діагноз Насірова. Почувши прізвище пацієнта, німецькі медики були здивовані. Кажуть, ніяких висновків щодо стану здоров’я цієї людини не робили. І взагалі: ніхто з лікарів клініки Насірова не оглядав.

Виявилося, німецькі кардіологи отримали з «Феофанії» анонімку — інформацію з історії хвороби без вказання прізвища пацієнта. На підставі зазначених у витягу даних експертів попросили оцінити прописане хворому лікування. «Чи справді у документах з історії хвороби йдеться про дані Романа Насірова, не знаємо», - заявили у фрайбурзькій клініці.

Хитру комбінацію у «Феофанії» провернули: ми вам — витяг з анонімної історії хвороби, а ви нам — підтвердження діагнозу і методів лікування. За такою схемою за історію хвороби Насірова можна було видати медичну картку хоч Івана Петровича, хоч Петра Івановича: будь-кого з кардіологічного відділення, головне — щоб з інфарктом.

Цікаво, що тепер, коли усе прояснилося, у ДУСі і «Феофанії» заспівають? Чим далі в ліс, тим більше дров…

Схожі новини