Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гройсман розраховує реалізувати пенсійну реформу з жовтня

  • 12.04.2017, 12:13
  • 2 851

Прем’єр-міністр України розповів про наміри реалізувати проект пенсійної реформи восени.

Про це він написав у своєму Facebook.

"Наші розрахунки підтверджують, що ми зможемо її реалізувати (пенсійну реформу - ЕП) вже з жовтня", - заявив Гройсман.

Прем’єр прагне істотних змін у порядку начислення пенсій:

"Ми... піднімемо пенсії для значної частини пенсіонерів. Але не менш важливо і те, що ми закладемо основу для пенсійної системи, яка вже не повернеться до катастрофічного стану, в якому перебуває зараз".

Гройсман обговорив з главою місії МВФ земельну й пенсійну реформи та приватизацію

Міжнародний валютний фонд вітає результати роботи уряду України, а також його пріоритети, визначені в Середньостроковому плані дій.

Також, МВФ готовий підтримувати зусилля Кабінету міністрів стосовно їх реалізації.

Про це сказав глава місії МВФ по Україні Рон ван Роден у ході зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, інформує Урядовий портал.

"Глава місії МВФ підкреслив, що завершення Третього перегляду програми співпраці між Україною та Фондом, затвердженої в березні 2015 року, і виділення чергового кредитного траншу - це підтвердження прогресу, якого Україна досягла в питанні впровадження реформ та економічних перетворень", - йдеться у повідомленні.

Ван Роден відзначив успіхи в енергетичній реформі, реформі банківського сектору.

"Ми вітаємо, що в числі ваших пріоритетів - земельна й пенсійна реформи. І ми завжди готові надавати допомогу. Тож ми ведемо переговори з вашими колегами в уряді про те, як просувати ці реформи. Україна має хороше вікно можливостей, коли під вашим, у тому числі, керівництвом Україна може реалізувати пенсійну реформу, земельну реформу й провести приватизацію", - сказав ван Роден.

Зі свого боку, Гройсман подякував за співпрацю і підкреслив, що обговорення ключових реформ триває. "І ми очікуємо на остаточні рішення, сформовані в законопроектах, найближчим часом", - сказав глава уряду.

У ході зустрічі сторони приділили окрему увагу питанню обігу земель, пенсійній реформі й приватизації.

Гройсман особливо наголосив на тому, що питання земельної реформи - дуже чутливе для України. "Кроки, які ми маємо зробити, мають бути успішними", - сказав Прем'єр і підкреслив, що уряд виступає категорично проти будь-яких можливостей, які могли б використати олігархічні структури для скупки земельного ресурсу.

Говорячи про пенсійну реформу, представник МВФ підкреслив, що дискусії з цього приводу ведуться доволі активно, і проект реформи вже містить багато хороших елементів, але його остаточне формування потребує часу. Разом з тим Гройсман нагадав, що технічна робота з цих питань має завершитися вже у травні.

"По пенсійній реформі і реформі землі ми вийшли на хорошу формулу, яка може бути схвалена (парламентом - ред.). Я хочу, аби результат був позитивним", - наголосив Гройсман.

Він також представив колегам з МВФ ідею продажу неефективних держкомпаній через систему ProZorro та акцентував увагу на тому, що наразі в Україні необхідно оновити роботу Фонду державного майна, як ключового органу з продажу держактивів.

"Приватизація неефективних державних підприємств нам потрібна як повітря. Будемо працювати в цьому напрямку", - сказав глава уряду.

Гройсман: "Підвищення пенсійного віку не буде"

У пенсійній реформі, яку Кабінет міністрів подасть на розгляд парламенту, немає жодного параметра про підвищення пенсійного віку.

Про це під час прес-конференції у вівторок повідомив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

"Осучаснення пенсій буде повністю пов’язано з тим, які внески ми з вами платили. Це повинна бути абсолютно справедлива та солідарна система", - сказав Грйосман.

"Ми порахували зменшення дефіциту пенсійної системи в цьому році і наші прогнози показують, що виконати всі ці завдання ми можемо за рахунок цих механізмів. І саме головне — в пенсійній реформі, яку ми будемо пропонувати парламенту, немає жодного параметра про підвищення пенсійного віку", - заявив прем’єр.

За його словами, уряд знайшов більш справедливі інструменти і механізми, які в середньостроковій перспективі побудують соціально справедливу пенсійну систему.

"Точно вам можу сказати, що коштів вистачить, дефіцит ми можемо побороти, вона (реформа — Ред.) буде справедлива з точки зору пов’язання з внесками українців до пенсійної системи", - підсумував прем’єр.

Гройсман обіцяє передати Тимошенко Росії, якщо "Нафтогаз" програє "Газпрому"

У разі, якщо Стокгольмський арбітраж винесе рішення не на користь НАК "Нафтогаз" за позовом "Нафтогазу" до російського "Газпрому" щодо контракту на закупівлю газу, доведеться передати Юлію Тимошенко у Росію замість грошей.

Про це під час прес-конференції заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

"Я не можу прогнозувати рішення суду. Я думаю, що у нас достатньо міцна правова позиція, але ми не можемо передбачати. Суд буде визначатись, ми поважаємо рішення суду. Якщо ми виграємо — справедливість відновиться по відношенню до України. Якщо не дай бог буде інше рішення суду, це десятки млрд доларів, які не можуть бути пред’явлені Україні… я не можу тут коментувати", - заявив він.

За словами Гройсмана, судовий процес між "Нафтогазом" та "Газпромом" є наслідком підписання контакту Тимошенко.

"І нам Росія все порахувала, що вона попідписувала і поставила 40 млрд доларів позов до суду. Ну доведеться передати Тимошенко замість грошей, якщо вона підписала, вона і несе за це відповідальність. Чого ж за це мають платити всі українські громадяни? Іншого варіанта немає", - заявив прем’єр.

Як повідомлялося, "Газпром" в червні 2014 року звернувся до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з проханням про арбітраж з метою стягнення з "Нафтогазу" боргу за поставлений в 2013-2014 роках газ, а також коштів за формулою "бери, або плати" на суму 5,3 млрд доларів.

Зі свого боку "Нафтогаз" звернувся з позовом про ретроактивну зміну ціни, відшкодування переплат і скасування заборони реекспорту. Суд об'єднав обидва позови. Винесення рішення арбітрами за контрактом на поставку газу планується в квітні 2017 року.

В цілому, взаємні претензії ПАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" за договором купівлі-продажу газу становлять близько 45,7 млрд доларів і 17,9 млрд доларів (без відсотків - 36,7 млрд доларів і 14 млрд доларів) відповідно

Прем’єр-міністр про земельну реформу: «Ми розвиватимемо фермерство і не підтримаємо передачу ресурсів іноземцям та крупним агрохолдингам»

Реформа земельних відносин, запропонована Урядом передбачає створення такої моделі ринку землі, яка дозволить розвивати клас невеликих фермерських господарств і не дозволить передати ресурси іноземцям і великим аграрним холдингам, сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в ході прес-конференції «Рік роботи Уряду».

«У нас не було формату й моделі обігу земель. Ми її запропонували. Ми не підтримуємо передачу землі іноземцям та великим холдингам. І ми будемо розвивати фермерство», - сказав Володимир Гройсман.

Він підкреслив, що в такому форматі земельна реформа може бути підтримана в Парламенті, оскільки саме таке рішення - в інтересах громадян України.

«Так само як і пенсійна реформа - вона в інтересах українських пенсіонерів. Це надзвичайно важливі рішення. Так само як і прозора публічна приватизація. Хто буде проти цих рішень? Тільки ті, хто сидить на потоках», - сказав Глава Уряду.

Він додав, що наразі в коаліції пропозиції Уряду обговорюються і розуміння є.

Гройсман про ситуацію з "дочками" російських банків в Україні

Прем'єр зазначив, що розуміє ставлення українців до фінустанов країни-агресора.

Ситуація навколо "дочок" банків з російським держкапіталом в Україні є контрольованою, заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман у вівторок, 11 квітня.

"Ситуація зараз абсолютно контрольована", - сказав він.

Прем'єр зазначив, що розуміє ставлення українців до банків країни-агресора, але регулятор повинен виконувати свою роботу в рамках законодавства.

"Якщо вони (банки - Ред.) порушують законодавство, вони мають нести жорстку відповідальність за це. Ми правова держава і всі повинні дотримуватися закону", - підкреслив Гройсман.

Прем'єр-міністр про підсумки року діяльності Уряду: «Ми відновили економічне зростання та розпочали капітальний ремонт країни»

Уряд упродовж року своєї роботи виконав те, що обіцяв — стабілізував економічну ситуацію, відновив економічне зростання та розпочав капітальний ремонт країни. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на прес-конференції за підсумками року діяльності Уряду.

"Те, що змогли зробити у 2016 році - нам вдалося виконати те, що ми обіцяли. Ми прийшли на фоні політичної, і як наслідок, економічної кризи. Для нас було найголовнішим завданням зробити все від нас залежне, щоб ми стабілізували національну економіку і перейти до зростання. Нам вдалося це зробити у 2016 році", - підкреслив він.

За результатами 2016 року українська економіка зросла на 2,3%, середня номінальна заробітна плата зросла на 35,4%, місцеві бюджети зросли на 50%, а у цьому році очікується їхнє зростання ще на 25%. Зібрано врожаю зернових 66 млн тонн, а експорт продукції сягнув 15,5 млрд доларів. У Бюджеті-2017 акумульовано 9 млрд грн на підтримку регіонального розвитку, що у 1,4 раза більше, ніж торік. На ремонт доріг виділено втричі більше коштів - 30 млрд грн. Додаткова дотація на утримання закладів освіти та охорони здоров'я зросла на 14,9 млрд грн. Дефіцит бюджету скорочено до 3%, порівняно з 3,75% у 2016 році. Прогнозована інфляція 8,1% проти 12% у Бюджеті-2016. Додатково до плану у бюджет отримано 18 млрд грн завдяки системним змінам та детінізації роботи митниці. Завдяки Електронній системі публічних закупівель ProZorro зекономлено 8 млрд грн. 150 млн грн виділено на ангіографічного обладнання для лікарень, що дозволить рятувати життя 3 тисячам українців щороку.

За усіма цими цифрами стоїть життя українських громадян, наголосив Глава Уряду.

"Все, що виробить національна економіка, ми зможемо реінвестувати у якість життя українських громадян", - наголосив Прем’єр-міністр.

Уряд з вересня почав підготовку до 2017 року, нагадав Володимир Гройсман. Він переконаний — "незважаючи на багато проблем, які нам у тому числі штучно створюють, 2017 рік має усі перспективи стати роком зростанням національної економіки і зміни в кращий бік соціальних стандартів для наших громадян", що забезпечить зміну у кращий бік якості життя людей. Над цим сьогодні працює Уряд.

Також Кабінет Міністрів почав роботу над тим, щоб оновлювати країну, здійснювати модернізацію інфраструктури, підійшов до питання будівництва і реконструкції доріг.

"Наш системний підхід дасть можливість оновлювати дороги, будувати нові школи, поліклініки, оновлювати рухомий склад Укрзалізниці, робити інші інфраструктурні проекти. Фактично, ми підготувалися, щоб розпочати капітальний ремонт країни. На це потрібне буде час і ресурси", - зауважив Володимир Гройсман.

Серед інших здійснених Урядом кроків:

- у 2017 році фактично утворено державний дорожній фонд, який повністю запрацює в 2018 році. На ремонт доріг виділено втричі більше коштів - 30 млрд грн;

- встановлено єдину ціну на газ;

- у сфері охорони здоров'я у 2017 році Уряд планує провести медичну реформу, яка забезпечить надання громадянам якісної медичної допомоги;

- також з 1 квітня запроваджено урядову програму "Доступні ліки". В бюджеті передбачено 500 млнгрн на відшкодування вартості лікарських засобів;

- скасовано 460 застарілих нормативних актів, запроваджено он-лайн реєстрацію бізнесу;

- реформується податкове і митне адміністрування, щоб приборкати корупцію;

- здійснена бюджетна децентралізація. Відбувається утворення об'єднаних територіальних громад, реформа регіональних систем охорони здоров’я і освіти. Здійснюється реформа виконавчих органів влади, впровадження е-врядування на місцях.

У 2017 році Уряд запланував проведення п'яти ключових реформ, що дадуть можливість забезпечити економічне зростання і конвертувати доходи бюджету у підвищення якості життя українських громадян, зокрема: пенсійну реформу, продаж неефективних активів, земельну реформу, яка сформує умови для зміцнення українського фермерства, реформи освіти та охорони здоров'я.

"Для мене як для людини цей рік був дуже непростим. Але насправді я бачу величезну перспективу в Україні, я бачу те, що ми можемо робити зміни, змінювати життя і вселяти віру в українських громадян не просто словами, а реальними діями. Хочу закликати усіх, щоб ми діяли в ім'я нашої України і в ім'я того, щоб Україна посіла своє гідне місце на мапі Європи і світу", - підкреслив Володимир Гройсман.

Гройсман: "У президенти йти не збираюсь"

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевняє, що не збирається брати участі у президентських виборах 2019 року.

Про це він заявив під час прес-конференції у вівторок.

"У 2019 році я братиму участь у президентських виборах як громадян, який голосує за кандидата у президента України", - зазначив він, відповідаючи на запитання журналістів.

"Я не вважаю, що треба мріяти про посади", - додав він.

Прем'єр сказав, що йому подобається його теперішня посада.