Передплата 2024 «Добра кухня»

Луценко: "Порошенко чекає від Гонтаревої аргументів"

Президент Петро Порошенко хоче почути аргументацію глави Національного банку України Валерії Гонтаревої щодо її бажання піти у відставку.

Про це повідомила представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко.

"Звичайно, він зустрінеться з Валерією Гонтаревою, обговорить з нею питання її відставки. В разі, якщо її аргументи будуть для нього прийнятні, якщо не вдасться знайти іншого консенсусу, то з фракцією обговорювалося, що він обов'язково проведе консультації щодо кандидатур, які можуть розглядатися на посаду, в разі, якщо Валерія Гонтарева все-таки вирішить піти з посади глави Національного банку", - сказала вона журналістам у понеділок увечері біля будівлі адміністрації президента, де відбувалося засідання фракції "Блок Петра Порошенка".

NYT: "Відставка Гонтаревої залишила Порошенка без ще одного союзника при владі"

Через "криваве мислення в прийнятті жорстких антикризових заходів" Гонтарєва отримала прихильність інвесторів і МВФ.

Після тривалої кампанії ненависті, під час якої, зокрема, під двері Національного банку України (НБУ) принесли труну, голова НБУ Валерія Гонтарєва йде у відставку, пише The New York Times.

"Її звільнення без очевидного кандидата на заміну залишає президента Петра Порошенка без ще одного союзника при владі в той час, як кредитори ставлять під сумнів його здатність провести обіцяні реформи", - йдеться в статті.

Зазначається, що через "криваве мислення в прийнятті жорстких антикризових заходів" Гонтарєва отримала прихильність інвесторів і Міжнародний валютний фонд, який нещодавно виділив країні черговий транш допомоги.

"Схоже, Порошенко не буде захищати Гонтареву - свого колишнього ділового партнера - від усунення з її посади, що може ускладнити для нього завдання знайти їй заміну", - йдеться в статті.

У посольстві США відреагували на відставку Гонтаревої

В американському посольстві висловили подяку голові НБУ за цілісність і справжню силу волі.

У посольстві Сполучених Штатів Америки в Україні відреагували на відставку голови Національного банку та підкреслили важливість призначення на пост глави НБУ професіонала, який міг би продовжувати реформи в цій структурі. Про це йдеться у повідомленні посольства США на сторінці в мікроблозі Twitter в понеділок, 10 квітня.

"Тепер важливо призначити незалежного професіонала, аби він міг рухати вперед реформи в НБУ", - йдеться в заяві.

В американському посольстві також висловили подяку голові НБУ Валерії Гонтаревій, яка у понеділок, 10 квітня, офіційно подала президенту України Петру Порошенко заяву про відставку з поста глави НБУ за власним бажанням з 10 травня.

Читайте також: Там Ющенко без діла ходить. Реакція соцмереж на відставку Гонтаревої

"Подяка голові НБУ Валерії Гонтаревої. Ваші цілісність, бачення і справжня сила волі змінили банківську систему України", - відзначили дипломати.

Гонтарева заявила про погрози на її адресу з боку олігарха

За словами очільниці НБУ, команда регулятора була свідком, коли такі погрози лунали на її адресу та на адресу її заступниці Рожкової.

Один з олігархів погрожував голові Національного банку України Валерії Гонтаревій та її заступниці Катерині Рожковій, повідомила голова НБУ у понеділок, 10 квітня, під час прес-конференції, не називаючи імені цього олігарха.

За словами Гонтаревої, команда Нацбанку була свідком, коли такі погрози лунали на її адресу та на адресу Рожкової.

Окрім того, на прес-конференції голова НБУ підкреслила, що серед визнаних неплатоспроможних фінустанов найбільшими боржниками є колишні власники ПриватБанку, який уряд в рамках націоналізації докапіталізувала на 116,8 млрд грн і змушений буде докапіталізувати ще, зокрема, Ігор Коломойський.

За її словами, загальна заборгованість неплатоспроможних банків і їхніх власників перед Нацбанком становить 45,2 млрд гривень.

Серед найбільших банків-боржників по кредитах рефінансування НБУ і їхніх екс-власників Гонтарева назвала банк "Надра" і Дмитра Фірташа - 9,8 млрд грн, банк "Фінансова ініціатива", ВіЕйБі банк і Олега Бахматюка - понад 10 млрд грн, "Дельта Банк" і Миколу Лагуна - 8 млрд грн, банк "Фінанси і Кредит" і Костянтина Жеваго - 6,3 млрд гривень та Імексбанк і Леоніда Клімова - 3,4 млрд гривень.

Вона зазначила, що понад два роки інформація про цю заборгованість та правопорушення зазначених банків була в правоохоронних органах.

Гонтарева: «Коломойський провів у "Приватбанку" шахрайські операції»

В останню ніч перед націоналізацією "Приватбанку" тодішнє керівництво банку вивело з активу 16 мільярдів гривень.

Про це вона заявила голова Національного банку Валерія Гонтарева на прес-конференції 10 квітня, заявивши, що подає у відставку.

За словами Гонтаревої, Ігор Коломойський дав гарантії щодо виконання програми "Приватбанком", але "цю програму ні менеджери, ні акціонери банку не виконали".

"Зараз проведено постаудит "Приватбанку". Виявлені проблеми не тільки підтвердилися, а були навіть збільшені. Не 97% корпоративного портфелю було видано пов’язаним особам, а всі 100%. Це означає, що потреба у докапіталізації ще більша — і державі доведеться викласти ще більше грошей, аби компенсувати збитки за управління банком командою олігархів", — заявила вона.

"В останню ніч вони провели шахрайські операції на суму більш ніж 16 мільярдів гривень. Аудиторський висновок ви скоро побачите", — повідомила голова Нацбанку.

На уточнююче запитання вона відмовилася говорити про шахрайські операції "пана Коломойського та менеджменту цього банку", коли головна місія виконана.

Її заступниця Катерина Рожкова також повідомила, що результати аудиту буде оприлюднено наприкінці квітня — на початку травня.

Гонтарева: «Фірташ і Бахматюк завинили Нацбанку 20 мільярдів»

Голова Національного банку Валерія Гонтарева розповіла, скільки заборгували її фінустанові топ-олігархи України.

Таку заяву вона зробила на брифінгу в понеділок.

"Банк "Надра", Дмитро Фірташ, винен Нацбанку 9,8 млрд гривень, Олег Бахматюк за кредитами двох своїх банків "Фінансова ініціатива" та ВіЕйБі банк — понад 10 млрд гривень", - сказала Гонтарева, починаючи перелічувати найбільших боржників НБУ за кредитами рефінансування.

"Наступний "герой" — це Микола Лагун, він винен за кредитами "Дельта Банку" 8 млрд гривень, Костянтин Жеваго та його банк "Фінанси та кредит" винні Нацбанку 6,3 млрд гривень, Леонід Клімов, він досі сидить нашим народним депутатом і навіть входить до комітету банківської справи — 3,4 млрд гривень за кредитами Імексбанку", - додала Гонтарева.

За її словами, банкрутство усіх цих банків не означає, що їхні власники звільнились від боргів. "Державні кошти треба повертати і крапка!" - наголосила голова НБУ.

Гонтарева передала президенту заяву про відставку

Валерія Гонтарева йде у відставку з посади голови Національного банку з 10 травня.

Про це вона офіційно заявила на брифінгу 10 квітня.

Вона пояснила, що за практикою про важливі рішення керівництво повідомляє за місяць.

"Майже після трирічної роботи на посаді Голови Національного банку я написала заяву про відставку", - заявила Гонтарева.

Гонтарева зазначила, що парламент може проголосувати за її відставку раніше. "Якщо Верховна Рада проголосує за мою відставку раніше - я готова піти раніше", - зазначила Гонтарева

Згідно з законодавством, тепер відставку глави НБУ має погодити президент та проголосувати Верховна Рада.

Гонтарева наголосила, що ніяких змін в плані правління найближчим часом не відбудеться.

"Так само не відбудеться і змін у політиці центрального банку. Плаваючий валютний курс, інфляційне таргетування, сучасний центральний банк — усе те, за що я і вся моя команда сьогодні борилися, залишається незмінним", - додала вона.

За словами Гонтаревої, НБУ продовжить послідовне втілення політики, яка склалася упродовж її головування.

"Як ви знаєте, я з самого початку наголошувала, що йду в НБУ робити реформи. Для себе я планувала ще більш короткий термін перебування на посаді голови НБУ. Але завершити реформування банківської системи у критичний час для неї я не могла", - додала вона.

Гонтарева заявила, що забезпечена макрофінансова стабільність, країна перейшла на гнучкий валютний курс та започаткувала нову монетарну політику інфляційного таргетування.

"Я вважаю, що моя місія повністю виконана. Реформи зроблені. Сподіваюсь, що президент найближчим часом прийме мою відставку та направить відповідне подання до Верховної Ради", - додала вона.

Напередодні в інтерв'ю Гонтарева заявила, що повністю виконала своє завдання, а про нові посади поки не думає, оскільки хоче відпочити. Тому, за її словами, коли прийде час залишити посаду, вона візьме відпочинок, який проведе з родиною.

Говорячи про свого наступника, Гонтарева висловила впевненість, що це буде "дійсно гідний номінант... - професіонал, банкір, технократ, не політик".

Вона додала, що вже запропонувала президентові кілька кандидатур, але не назвала, кого саме.

Схожі новини