Передплата 2024 «Добра кухня»

Поразка Параски

Депутати Львівської облради діяли за заздалегідь узгодженим сценарієм — першого заступника голови обласної ради від “Самопомочі” усунули з посади.

Сценарій відставки першого заступника голови Львівської обласної ради від фракції “Самопоміч”, відомої журналістки Парасковії Дворянин ще два тижні тому оприлюднив під час зустрічі з редакторами львівських ЗМІ міський голова Андрій Садовий. Він пояснив це тотальним тиском на представників “Самопомочі”, який здійснюються по всій Україні. Дійшла черга і до першого заступника голови облради Парасковії Дворянин.

У середу, 5 квітня, на позачерговій сесії Львівської обласної ради було заслухано звіт про роботу Парасковії Дворянин. “Минулого року ми отримали 222 млн. грн. на капітальне будівництво і реконструкцію об’єктів Львівщини, - сказала Парасковія під час свого звіту. - Я є співголовою цієї комісії. Коли ми проголосували за ці об’єкти і мені треба було підписати перелік, зрозуміла, що не зможу підписати цього документу. 43% усіх коштів, які нам виділили з державного бюджету, пішли на чотири райони. Натомість депресивні міста не отримали нічого. Відмовилася підписати протокол. Мені натякнули, що моя позиція не сподобалася якимсь двом міфічним особам і попередили ще рік тому, що я буду за це відповідати”.

Згадала Парасковія і про гучний скандал із конкурсом мікропроектів: “Вважала за потрібне (як співголова цього конкурсу) інформувати громадськість про те, як звичайній громаді подати проект і розвивати свої міста та села. Ми з колегами зробили буклет і розповсюдили їх по всіх районах області…Також поплатилася за це і мене зняли з посади співголови”.

Настала черга запитань від депутатів. Більшість питань були критичні. Зокрема, колеги їй дорікали тим, що під час затвердження бюджету, фракція «Самопоміч» влаштувала демарш... Під час відкритого голосування 55 депутатів (загалом в облраді 84 депутати) визнали її роботу незадовільною. Стартувала процедура таємного голосування за відставку. Бюлетені отримали 63 депутати. У документі було поставлено питання у форматі “два в одному” - визнати звіт першого заступника голови Львівської обласної ради Парасковії Дворянин незадовільним і достроково припинити її повноваження. “За” - 53, проти — 3, утрималося — 7.

Після відставки Парасковія Дворянин вийшла на брифінг. Спробувала пожартувати: “Ось вона — слава!”. Але було видно, що заскочена рішенням про відставку. В коментарі для “ВЗ” про те, що відчуває, відповіла: “Відчуття були різні. Упродовж року і трьох місяців, що я була на посаді, до мене не було жодних зауважень. І тут раптом тебе викликають і кажуть: “Тебе будуть знімати”. “Що сталося?”, - запитала я. “Ну така політична воля”, - відповіли мені. Жодною політикою не можна виправдати такі речі. Тому відчуття мої різні. На початку сесії я слухала проповідь священика. І було таке враження, що говорять до мене. Він мене трохи розжалобив. Зрозуміла, що цей процес (зняття з посади. - Авт.) треба пройти гідно. Під час звіту з трибуни я вибрала собі з зали кількох авторитетних людей і виключно дивилася їм в очі. Було легше”.

За кілька днів до відставки Парасковії Дворянин був озвучений єдиний (!) претендент на її місце — депутат облради Андрій Білоус, який є головою фракції “Народний контроль”. Він і зайнявще тепле місце першого заступника голови обласної ради. Також Андрій Білоус працює помічником-консультантом (на постійній основі) у нардепа Дмитра Добродомова.

Парасковія Дворянин: «Перший заступник не зобов’язаний робити фракцію «Самопоміч» комфортною для влади»

Сьогодні на позачерговій сесії Львівської обласної ради відбувся звіт першого заступника голови обласної ради Парасковії Дворянин. Голова обласної ради та найчисельніша фракція БПП перетворили звіт на судилище над жінкою. У своїх численних заявах депутати БПП підтверджували, що звіт має на меті лише політичну помсту фракції «Самопоміч» за її принципову позицію щодо голосувань за корупційні проекти рішення.

У своєму звіті Парасковія Дворянин зробила акценти на інноваціях, які їй вдалося запровадити вперше в історії Львівської обласної ради. Зокрема, перший заступник наголосила на революційних змінах до конкурсу ДФРР, внаслідок яких у конкурсну комісію ввели представників громадськості. Відтак маніпулювати результатами депутатам та чиновникам стало в рази важче.

«У 2016 році я не підписала протокол з результатами конкурсу ДФРР. З того часу почалися тиски на мене як на першого заступника. Мені натякнули, що моя позиція не сподобалася двом особам, і попередили ще рік тому, що я буду за це відповідати», — зазначила Парасковія Дворянин.

Також вона розповіла про успіх програми конкурсу мікропроектів, яка за період співголовування у конкурсі Парасковії Дворянин стала найуспішнішою за весь час існування конкурсу. Минулоріч вдалося реалізувати майже 700 проектів, це абсолютний рекорд обласної ради.

Крім того, перший заступник у своєму звіті згадала про зміни до програми розвитку освіти, зокрема вперше за 25 область почне облаштовувати вбиральні всередині будівель шкіл. Окрему увагу приділила роботі з інтернатами області, адже до неї ніхто не брався до комплексних вирішень проблем інтернатів області.

«Мене сьогодні запитували, як я впливаю на фракцію «Самопоміч», адже конструктивна позиція фракції не співпадає з бажаннями більшості. Це професійні розумні люди, які приймають якісні, потрібні для громади рішення. А серед обов’язків першого заступника немає такого, який зобов’язує робити фракцію «Самопоміч» комфортною для більшості», — зазначила Парасковія Дворянин.

Переглянути

З'явилась інформація про те, хто може замінити Парасковію Дворянин на посаді у Львівській облраді

Місце першого заступника голови Львівської облради може отримати голова фракції «Народного контролю» Андрій Білоус.

Сьогодні на сесії представники фракції «Народний контроль» висунули свою незадовільну оцінку роботі першої заступниці голови облради Парасковії Дворянин і відповідно попросили звільнення її з посади.

Є припущення, що її місце у Львівській облраді посяде Андрій Білоус, який наразі є помічником-консультантом на постійній основі нардепа Дмитра Добродомова.

Голова Львівської облради О.Ганущин пояснював, що ініціаторами позачергової сесії 5 квітня для розгляду звітів заступників голови обласної ради були 30 депутатів, а саме: представники фракцій БПП, «Укроп», «Народного контролю», НРУ, «Батьківщини».

А також зазначалося, що питання звільнення першого заступника голови Львівської облради, представниці «Самопомочі» Парасковії Дворянин пов’язане з неконструктивною позицією фракції у Львівській облраді.

Схожі новини