Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як Франц Йосиф оздоровлювався у «Кисельках» парку «Знесіння»

А от сьогодення «зеленої оази» оповите судовими позовами та скандальною забудовою.

Судовий позов щодо порятунку регіонального ландшафтного парку “Знесіння” від незаконної забудови вкотре завершився нічим. Представники забудовника (компанія «Архібуд») не прийшли на засідання Апеляційного господарського суду. Громадські активісти, які влаштували під судом акцію протесту, припускають, що забудовник просто хоче затягнути судовий процес і відновити будівництво на вул. Довбуша, 15.

Як повідомила “ВЗ” керівник громадської організації «Магдебурзьке право» Зоряна Іванків (вона уже кілька років захищає “Знесіння” від варварського знищення зелених насаджень та забудови, досліджує архівні матеріали про цінність паркової зони), судове засідання відбулося без адвокатів “Архібуду” (хоча їх є чотири). Наступний суд призначено на30 березня.

Люди проти будівництва на місці колишнього дитячого цвинтаря

Тим часом за фактом незаконної вирубки понад сотні дерев і чагарників на вул. Довбуша, 15 (регіонально-ландшафтний парк “Знесіння”), військова прокуратура Західного регіону України зареєструвала кримінальне провадження. Через вирубування дерев “зеленим легеням” завдано шкоди на суму 76 тисяч гривень. Інспекція архбудконтролю Львівської міської ради зафіксувала низку порушень у сфері містобудівної діяльності. Не було надано відомостей про категорію складності об’єкта будівництва, журналу авторського нагляду, журналу загальних робіт, виконавчої документації, технічних умов, наказу про затвердження проектної документації, акта передачі проектної документації...

Зоряна Іванків каже, будувати на “Знесінні” категорично заборонено. По-перше, це історична зона міста. По-друге, будівництво готелю планується біля гори Лева, звідки, за архівними даними, бере початок Львів. “Ця територія — священна. На місці будівництва колись був дитячий цвинтар, поруч — гора Лева, де заховані давні історичні святині, - наголошує пані Зоряна. - Як можна будувати на кістках?”.

«Кисельки» — львівський Баден

Громадські активісти Львова мають на парк “Знесіння” свої плани. Це громадське місце має бути відкритим для доступу містян та гостей міста. Йти туди з центру п’ять хвилин. Тож екскурсоводам варто урізноманітнити “екскурсійне меню”. У цьому парку варто влаштовувати різні акції. А у рамках різних державних та міських соцпроектів там можуть проходити реа­білітацію чоловіки, які отримали душевні та фізичні травми на службі в АТО.

“Хлопці, які повертаються з АТО, мають поствійськовий синдром, - продовжує пані Зоряна. - Парк “Знесіння” - та територія, де можна пройти курс реабілітації, побути наодинці з природою чи просто заспокоїтися після стресових ситуацій. У парку - 24 кілометри стежин. Ці доріжки під різним кутом нахилу. Тож можна займатися спортом, збільшувати чи зменшувати фізичні навантаження, оздоровлюватися. Тут можна лікувати психологічні травми, серцево-судинні захворювання, легеневі недуги. Також “Знесіння” входить до складу європейського вододілу “Розточчя”. Під землею б’є цілюща вода. Свого часу на “Знесінні” було 28 цілющих джерел. Біля заводу “Галичфарм” працювали джерела “Кисельки” (кисла вода), які утримував граф Кисельський. У давнину тут працювала бальнео­логічна лічниця з різноманітними термальними джерелами та лікувальним болотом. Свого часу оздоровлюватися у “Кисельках” приїжджав Франц Йосиф (правитель Австрійської імперії). Бо “Кисельки” на Кайзервальді (парк “Знесіння”) були за якістю такі, як у австрійському Бадені, що за 26 кілометрів від Відня. Франц Йосиф частенько відвідував “Знесіння”, щоб оздоровитися. Любив просто гуляти парком, насолод­жувався природою”.

Історик Ілько Лемко розповів “ВЗ”, що Франц Йосиф полюбляв “зависати” біля кегельбану (доріжки для кеглів), що працював біля одного шинку в парку. Імператор кидав кеглі, а потім йшов святкувати перемогу у шинок. Кулю, яку кидав Франц, шинкар покрив сріблом, зробив її VIP-експонатом на пам’ять про відвідини австрійського правителя.

“У книзі “Львівське передмістя” Адам Краєвський пише, що у середині XIX ст. на “Знесінні” працювали купелі, які утворилися внаслідок процесу “паління” горілки, - розповідає Ілько Лемко. - Міцні напої виготовляли переважно євреї. Теплу воду використовували для платних купалень (вхід коштував 10 грошів (копійок). Хто скупався, міг перекусити у шинку”.

Схожі новини