Передплата 2024 «Добрий господар»

Засідання Радбезу ООН: РФ відмовилася підтвердити суверенітет і територіальну цілісність Грузії

  • 29.03.2017, 08:03
  • 1 330

Україна привернула увагу членів Ради Безпеки до так званих "парламентських виборів" у Абхазії 12-26 березня та "референдумів", запланованих у 2017 році в Південній Осетії.

Під час закритого засідання Ради Безпеки ООН у вівторок, 28 березня, російська делегація відмовилася підтримати документ, що підтверджував суверенітет і територіальну цілісність Грузії. Про це розповів речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

"Україна в вівторок порушила питання щодо загострення ситуації в Грузії, зокрема в окупованих регіонах Абхазії і Південної Осетії, привернула увагу членів Ради Безпеки до так званих "парламентських виборів" у Абхазії 12-26 березня та "референдумів", запланованих у 2017 році в Південній Осетії", - поінформував український дипломат.

За його словами, Україна висловила позицію, що такі кроки є нелегітимними та не мають юридичної сили, та є спробою легітимізувати окупацію цих грузинських територій.

"Ми також поінформували про подальшу мілітаризацію Абхазії і Південної Осетії, порушення прав людини та зазначили, що така політика є дуже схожою із російською окупацією в Криму", - зауважив Ніколенко.

Він підкреслив, що позицію України підтримала більшість членів Ради Безпеки, які говорили про порушення Росією норм міжнародного права та закликали РФ поважати суверенітет і територіальну цілісність Грузії.

"На це російська сторона відповіла Раді Безпеки, що потрібно змиритися із ситуацією, яка склалася, і Москва не збирається змінювати свого рішення щодо визнання цих "республік", - зазначив представник Української місії в ООН.

Україна, зі свого боку, зауважила, що така логіка Москви виправдовує і російську окупацію Криму, і ядерні амбіції КНДР, і решту порушень світового масштабу.

Наприкінці дискусії Україна запропонувала ухвалити заяву для преси, яка підсумовувала хід дискусії в Раді Безпеки. Документ був максимально спрощеним і містив два речення.

"У першому зазначалося, що Рада Безпеки розглянула ситуацію в Грузії, у другому — що члени Ради Безпеки підтвердили свою повну підтримку суверенітету й територіальній цілісності Грузії в рамках її міжнародно визнаних кордонів", - поінформував український дипломат.

Російська сторона у свою чергу зауважила, що "виступає проти ухвалення будь-якого документа, вкотре підтвердивши своє нехтування Статутом ООН".

Джерело: Тиждень.ua

Схожі новини