Передплата 2024 «Добрий господар»

В Одесі СБУ викрила агентурну мережу спецслужб Росії

  • 22.03.2017, 16:42
  • 2 800

До створення мережі було причетне головне управління розвідки збройних сил РФ, до якої входили діючі і колишні військовослужбовці.

В Одесі працівники Служби безпеки України припинили діяльність агентурно-диверсійної мережі спецслужб Російської Федерації, у результаті чого затримано дев'ять осіб з українськими паспортами. Про це повідомив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук на брифінгу у середу, 22 березня.

"Ми провели багатоходову спеціальну операцію по знешкодженню резидентної мережі спецслужб РФ, яка діяла в східних і південних регіонах нашої держави. За нашою інформацією, безпосередньо до створення цієї мережі було причетне Головне управління розвідки ЗС РФ", - сказав Ткачук.

За його словами, резидентна мережа, створена з діючих і колишніх військовослужбовців, отримала завдання проникнути на об'єкти критичної інфраструктури південних областей України і зібрати про них інформацію. Також в планах було проникнення на військові об'єкти Збройних сил України.

Ще одним завданням групи була підготовка і проведення диверсій щодо громадян України на півдні країни.

У свою чергу керівник Головного управління контррозвідки Сергій Левченко додав, що керівником групи була призначена агент-жінка.

"Нами задокументовано виїзд цієї жінки до Криму, де вона пройшла навчання в розвідувальній центрі ГРУ Генштабу РФ", - сказав він.

Левченко зазначив, що СБУ вдалося запобігти передачі російської спецслужбі секретної інформації від цієї групи.

Він також розповів, що всі члени цієї мережі були проросійських поглядів. За його словами, групу затримали 19 березня під час передачі важливої ​​документації.

Ткачук уточнив, що у всіх затриманих українські паспорти. Четверо з дев'яти за рішенням суду утримуються під вартою, окремі фігуранти вже дають свідчення. Розслідується кримінальна провадження за ст. 111 КК України (державна зрада) і ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю).

Раніше працівники Служби безпеки України спільно з поліцією затримали біля лінії зіткнення з окупованими районами Луганської області члена диверсійної групи проросійської терористичної організації "ДНР/ЛНР".

Джерело: Тиждень.ua

Схожі новини