Передплата 2024 «Добре здоров’я»

А мер не вмер?

Ситуація довкола смерті міського голови Луцька набирає скандальних обертів.

Іще 3 лютого місто Луцьк втратило свого градоначальника. Після тривалої боротьби з важкою хворобою відійшов у вічність міський голова обласного центру Волині Микола Романюк. Уже минуло 40 днів. Однак депутати досі не спромоглися визнати сумного факту...

Згадалося, які інтриги плелися на Волині після передчасної смерті народного депутата Ігоря Єремеєва, що був обраний виборцями краю, — факт його смерті не могли визнати близько півтора року! Врешт-решті після оголошення виборів мандат виборола представниця «УКРОПу». Схоже, тепер ця ж політична сила активно націлилася на посаду міського голови Луцька. Під час попередніх виборів міських голів «УКРОП» у Луцьку зі своїм слабеньким кандидатом програв Миколі Романюку. Зараз вирішили підготуватися краще, тож їм потрібен час?

Через безвідповідальність депутатів життя міста фактично паралізоване вже другий місяць. Не вирішуються нагальні бюджетні, земельні та інші питання. Адже після смерті міського голови у раді розпочалися політичні ігрища й боротьба за булаву виконувача обов’язків голови. Її мала б отримати секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко. Однак кілька спроб зібрати депутатів на позачергову сесію ради виявилися невдалими — пленарне засідання проігнорували депутати від «УКРОПу» та «Батьківщини», які, було зрозуміло, спершу хочуть замінити Юлію Вусенко на свою людину.

І ось з’являється несподіване повідомлення: депутат Верховної Ради Олена Бабак від фракції «Самопомочі» несподівано заявила про бажання скласти депутатські повноваження. Її місце мала б зайняти саме Юлія Вусенко, відповідно до виборчого списку політсили. Тим часом у міській раді Луцька утворилася «проукропівська більшість», до якої увійшли представники «УКРОПу», «Батьківщини», троє депутатів від Радикальної партії та двоє перебіжчиків з фракції партії «Солідарність». Тож інтриги не було — за рішення про звільнення Юлії Вусенко з посади секретаря Луцької міської ради проголосували усі 24 учасники новоствореної ситуативної коаліції. А питання визнання смерті Миколи Романюка депутати знову не розглянули… Відтак не запущена процедура оголошення перевиборів. Тягнуть час, аби обрати і «засвітити» в місті «свого» — найімовірніше, депутата Ігоря Поліщука від «УКРОПу».

Аби документ вважався чинним, його мав би підписати міський голова (який помер) або секретар (якого звільнили). Є, звісно, і передбачені законодавством випадки для можливості підписання документа депутатом, якого сесія уповноважила вести засідання (а це був Григорій Пустовіт від «Батьківщини»). Але обидва вони не підходили для ситуації, що виникла у Луцькій міській раді. Тож, можливо, вона перекочує у суди.

Лідер радикалів Олег Ляшко різко відреагував на вчинок своїх соратників у Луцькій міській раді, назвавши їх зрадниками та заявивши про виключення їх із партії. «Троє моїх однопартійців, депутати Луцької міської ради Аркадій Соломатін, Костянтин Петрочук, Сергій Була, продалися за подачки Ігоря Палиці — бізнес-партнера збанкрутілого олігарха Коломойського і зрадили нашу партію. Усі троє запроданців вигнані мною з Радикальної партії. Сергій Була звільнений з ганьбою з посади керівника облорганізації РПЛ. Також я доручив розпочати юридичні процедури, щоб позбавити зрадників депутатських мандатів. А Коломойському раджу тратити гроші не на скуповування оптом тушок у різних партіях, а повернути українцям вкрадені у них 150 МІЛЬЯРДІВ гривень з Приватбанку», — емоційно написав Ляшко у соціальній мережі «Фейсбук». Далі буде…

Луцьк

Схожі новини