Передплата 2024 «Добра кухня»

Інтерв'ю Порошенка українським телеканалам: основні тези

  • 16.03.2017, 11:40
  • 2 189

24 жовтня Президент Петро Порошенко дав інтерв'ю українським телеканалам.

Як повідомляє «Новое Время», у ньому він докладно розповів про Мінські угоди, вибори на Донбасі та безвізовий режим та озвучив свої думки з цих питань.

Про дотримання Мінська

"Мінськ - це єдиний шлях до миру. Мінськ забезпечив світову консолідацію, світову коаліцію на підтримку України, увійшов до рішення Ради безпеки ООН, генеральної асамблеї ООН, у рішенні Ради ЄС, тримає коаліцію і тримає санкції", - підкреслив Порошенко.

Він підкреслив, що у випадку порушення українською стороною домовленостей, про світових санкції щодо Росії та підтримку України за кордоном можна забути.

"Всі здатні критикувати Мінськ, але ніхто не має іншої альтернативи, крім як назавжди залишити ці території агресору, визнати їх окупованими, віддати і не займатися цим. Якщо Україна не буде займатися цим, цим не буде займатися ніхто", - підкреслив президент.

Про "дорожню карту"

"Під кожною частиною Мінських домовленостей повинна стояти дата і відповідальні. Це називається "дорожня карта", - пояснив він.

За словами глави держави, ще півроку тому всі відмовлялися від "дорожньої карти", але зараз українська позиція була прийнята.

Порошенко назвав "дорожню карту" як імплементацію всіх Мінських домовленостей, включаючи протокол від 5 вересня 2014 року, меморандум від 19 вересня 2014 і комплекс заходів від 12 лютого 2015 року, що дає підстави наполягати на демілітаризації Дебальцеве.

Про вибори в Донбасі

Український лідер висловив думку, що на сьогоднішній день умови для проведення виборів у Донбасі відсутні.

За його словами, необхідно працювати над створенням умов для проведення голосування в Донбасі, насамперед забезпечення безпеки. У Верховну Раду також повинно бути внесено постанову про проведення виборів, зазначив Порошенко.

"На сьогоднішній день, і пані Меркель та пан Штайнмайер, і керівники багатьох держав ЄС сказали: зараз умов для виборів на Донбасі немає", - глава держави послався на точку зору західних партнерів.

Про контроль над кордоном

Основним чинником, здатним забезпечити достатній рівень безпеки в Донбасі є введення збройного контингенту ОБСЄ для взяття під контроль частини українсько-російського кордону, вважає президент.

"Контроль з боку збройної місії ОБСЄ повинен припинити інфільтрацію російських військ, російського озброєння, російської амуніції. Озброєна місія ОБСЄ на постійній основі повинна стати на кордон і перекрити поставки", - зазначив Порошенко.

На другий день після проведення виборів, за словами українського лідера, контроль над ділянками кордону повинен перейти українській владі.

Про електронні декларації

Серед іншого Порошенко пообіцяв у найближчому майбутньому заповнити електронну декларацію, зазначивши при цьому, що не вважає її досконалою.

"Я 16 років заповнюю всі декларації, на відміну від багатьох провідних борців з корупцією ... Там все відкрито. Форма нової електронної декларації насправді не є досконалою, і мені вона теж не подобається, як і будь-кому, хто її заповнює, але це не привід, щоб її не заповнювати", - резюмував президент.

Нагадаємо, термін обов'язкового подання електронної декларації закінчується 1 листопада.

Про безвізовий режим

Крім того Порошенко пообіцяв українцям безвізовий режим наприкінці листопада 2016 року

"Я впевнений в тому, що документи про надання Україні безвізового режиму повністю будуть підписані та ратифіковані Європарламентом. Не маю жодного сумніву", - заявив гарант.

За його словами, було проведено ряд переговорів, в ході яких Україна заручилася підтримкою більшості політичних сил в Європарламенті. Мова йде про Європейської народної партії, соціалістів, лібералів і консерваторів, уточнив він.

"Ми маємо абсолютну більшість у Європарламенті з приводу ратифікації Угоди про безвізовий режим", - запевнив президент.

Схожі новини