Передплата 2024 «Добра кухня»

«Мамо, а де парк?»

Небайдужі цілодобово охороняють «Знесіння» від незаконної забудови.

На вулиці Довбуша, 15 (регіональний ландшафтний парк “Знесіння”) - цілодобова громадська охорона. Небайдужі містяни разом з громадськими активістами стежать, аби за паркан не заїжджала будівельна техніка. Перед тим Господарський суд Львівської області заборонив будівельні роботи на “Знесінні”, але забудовник (фірма “Архібуд”) вирішила не припиняти процес (наступне судове засідання у справі відбудеться у п’ятницю, 17 березня). Невиконання рішення суду стало приводом до широкомасштабних акцій протесту. Цього тижня під стінами Ратуші відбулася акція “Зупинимо загарбника “Знесіння”!”. “Мамо, а де парк?” - з плакатами з таким написом стояли львів’яни. Люди вимагали відкрити кримінал на чиновників та депутатів мерії, які дозволили будівництво готелю у ландшафтному парку.

Люди налаштовані рішуче - не пі­ду­ть з будмайданчика на вул. Довбуша, 15, доти, доки земельній ділянці у парковій зоні не повернуть колишній вигляд. Місяць тому там вирубали майже сотню дерев. Їх вночі вантажівками кудись вивезли. Журналіст “ВЗ” відвідала штаб блокади, щоб поспілкуватися з активістами про подальші плани щодо захисту парку “Знесіння”.

... Біля будмайданчика чергує шість активістів. На паркані — написи “Геть загарбників!”, “Банду геть!”. Поруч працює “буржуйка”, де гріє руки чоловік поважного віку. Це пан Петро, який переважно чергує вночі (чоловік мешкає у Сокалі, є членом ГО “Ідея нації”, яка захищає парк від незаконної забудови).

У наметі є список правил громадського руху. Не можна вживати нецензурних слів, потрібно підтримувати порядок, не вживати алкоголю (лише чай). Дехто готує гарячий настій з... молодої кропиви (пояснюють, щоб не було весняного авітамінозу. - Авт.). У наметі є магнітофон. Вночі активісти вмикають радіо. Кажуть, і настрій підвищиться, і новини знатимуть. Принесли сюди дитячі іграшки (вдень сюди приходять чергувати матері з дітьми дошкільного віку), шахи.

Хтось нарубав біля намету купу дров. На столі — залишки їжі (домашні салати, консерви, хліб, печиво) та казанки для приготування страв. Люди часто печуть картоплю, варять куліш. А щоб підняти бойовий настрій, з вихідних біля блокувального майданчика на Довбуша, 15, стартують літературні читання. Першою до протестувальників завітає письменниця Дара Корній. “Штаб на “Знесінні” - це своєрідний міні-Майдан, - розповіла “ВЗ” учасниця акції протесту, голова ГО “Магдебурзьке право” Зоряна Іванків. - Дара перейнялася проблемою парку “Знесіння”. Ця територія — священна. На місці будівництва колись був дитячий цвинтар, поруч — гора Лева”.

57-річна пані Лідія з дитинства мешкає на вулиці Довбуша. Коли активісти організували блокадний штаб — без вагань приєдналася. “Парк “Знесіння” для мене рідний. Я тут виросла, в дитинстві збирала фіалки, - каже жінка. - Хочемо, щоб тут залишилася паркова зона, висадили дерева, облаштували квітники, встановили лавки. Не підтримуємо жодних забудов”.

31-річна Ірина Гринюк теж мешкає на вул. Довбуша. Жінка стала координатором штабу, складає графік нічних чергувань, стежить за роботою кухні. “Якби у цьому будівництві не було порушень, то люди не були би проти, - розповідає пані Ірина. - Але нам не подобається цей проект, тому ми вирішили зупинити будівництво. Сподіваюся, доб’ємося свого”.

Запитую протестувальників, чи представники забудовника не погрожували їм, чи не страшно чергувати вночі. Люди кажуть, на початку роботи штабу до них приїжджали невідомі “крутелики”, які намагалися вивідати ситуацію, натякали, що в них нічого не вийде і готельний комплекс все одно буде зведено. “Не страшно тут чергувати, бо пройшов Майдан і нічого не боюся, - відповів пан Петро із Сокаля. - Моя мета — зупинити будівництво у парку”.

Фото автора.

Схожі новини