Передплата 2024 «Добра кухня»

«Такі дешеві авантюри ніколи не посварять наші народи!»

На Львівщині — дві нові провокації щодо польських поховань. Третій вдалося запобігти завдяки «сигналу» свідомих мешканців.

На Львівщині сталися дві чергові провокації, спрямовані на те, аби розсварити між собою українців і поляків. Не минуло й двох тижнів відтоді, як у Бродівському районі українська влада відчистила пам’ятник знищеним нацистами полякам у селищі Гута Пеняцька. І на тобі - 10 березня у Львові вандали облили червоною фарбою пам’ятник розстріляним під час ІІ Світової війни професорам і написали на ньому «Смерть ляхам». Аналогічний “почерк” - у смт Підкамінь Бродівського району: там зловмисники облили червоною фарбою надмогильні пам’ятники полякам, які загинули у березні 1944 року, і залишили той самий напис «Смерть ляхам».

Львівська облдержадміністрація оперативно розповсюдила офіційну заяву: випадки осквернення польських меморіалів на території Львівської області — сплановані провокації, які мають на меті зіпсувати дружні стосунки між українським та польським народами. А вже у понеділок, 13 березня, голова Львівської обл­держадміністрації Олег Синютка зустрівся із Генеральним консулом Республіки Польща у Львові Вєславом Мазуром. “Хотів би подякувати за розуміння і слова, які почув від Генконсула. Вони ще раз підтверджують нашу спільну позицію: ці акції вандалізму зроблені, аби посварити українців і поляків”, - сказав Олег Синютка на брифінгу, який провів одразу після зустрічі із польським Генконсулом.

Брифінг очільник області провів разом із заступницею Генконсула РП Катажиною Солек. “Такі дешеві авантюри ніколи не посварять наші народи. Ми будемо разом працювати і жити задля миру, добросусідства й поваги між нашими людьми”, - сказав Олег Синютка. Губернатор назвав акти вандалізму на Львівщині стосовно польських поховань (у Підкамені, Гуті Пеняцькій та у Львові) провокацією російських спецслужб. А також повідомив, що на вихідних вдалося запобігти черговій провокації.

У неділю, 12 березня, правоохоронці затримали автобус із кількома десятками жителів Львівщини, яких везли в Польщу для участі у проплаченому антиукраїнському мітингу - щоби продемонструвати погане ставлення українців до поляків на території Львівщини. Деякі з цих чоловіків були напідпитку. Встановлено, що вони не мають жодного відношення до польської громади і не є етнічними поляками. Мали при собі провокаційні банери, які говорили про те, нібито на Львівщині утискається польська спільнота. “Найбільше дратує факт, що ця поїздка була проплачена — кожному з цих людей в автобусі виділили фінансову винагороду. Вони навіть не знали, з якою саме метою їдуть. Просто їх найняли, щоб провести якусь акцію на території Польщі, - сказав Олег Синютка. - Правоохоронці вчасно припинили цю акцію і не допустили створення “картинки” для проросійських ЗМІ, які б демонстрували позицію, якої не існує на Львівщині”.

Олег Синютка повідомив, що запобігти цій провокації вдалося після “сигналу” місцевих мешканців: “Хотів би подякувати мешканцям Львівщини. Їхня пильність свідчить про те, що вони є свідомими, розуміють, наскільки сьогодні є провокативними дії спецслужб країни-агресора”. Правоохоронці встановили особу організатора акції, який її ж і фінансував, затримали та опитали усіх учасників. “Переконаний, ці люди були обдуреними, - наголосив Олег Синютка. - Співпрацюючи зі слідством, вони дадуть можливість вийти на замовників і організаторів дійства”.

За словами Катажини Солек, ставлення поляків і українців до актів вандалізму на польських могилах — однакове: “Нас дуже тішить, що українська сторона швидко зреагувала на даний акт. За це їм дуже вдячні, і за те, що пам’ятники уже відчищені”.

За словами Олега Синютки, і після минулого акту вандалізму, і після подій, що сталися на вихідних, відбулися окремі наради з керівниками правоохоронних органів. Знову посилені заходи безпеки, охорона на тих місцях, які потенційно найбільше можуть привертати увагу вандалів чи працівників спецслужб країни-агресора. Губернатор звернувся до керівників органів місцевого самоврядування Львівщини — аби вони встановили відеонагляд у таких місцях. “Розумію, на Львівщині чи не в кожному населеному пункті є поховання людей, які мають польське коріння, чи людей польської національності, тому в кожному населеному пункті поставити охорону чи камери спостереження нереально”, - сказав голова ЛОДА. Також він повідомив, що правоохоронці додатково посилили охорону місць поховання поляків на Личаківському цвинтарі.

За фактами вандалізму стосовно пам’ятників на Львівщині відкрито кримінальні провадження за ч.1 ст.296 ККУ (хуліганство). Санкція статті - штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років. За цією ж статтею ККУ відкрито провадження щодо сплюндрування пам’ятника розстріляним польським професорам на Вулецьких пагорбах у Львові. “На місці злочину знайдені певні матеріальні цінності, які дадуть кращі можливості для право­охоронців провести розслідування і знайти замовників”, - сказав Олег Синютка.

А тим часом...

Польська Gazeta Wyborcza у статті “За гроші з Росії — у Польщі проти України” розповіла про те, як білорус Олександр Усовський за отримані від Росії 100 тисяч євро фінансував антиукраїнські групи в Польщі. Про це стало відомо завдяки українським хакерським групам CyberHunta і Cyber Alliance. Хакери зламали електронну скриньку Усовського і отримали доступ до його особистої переписки з російськими чиновниками і лідерами польських націоналістів. Зокрема, білорус листувався з російським депутатом і директором Інституту країн СНД Костянтином Затуліним. З листів Усовського випливає, що йому з 2014 року платили люди з оточення російського олігарха Костянтина Малофєєва, якого раніше звинувачували у фінансуванні зіткнень в Криму навесні 2014 року, а також бойовиків на сході України. Люди Малофєєва заплатили Усовському 100 тисяч євро. З них 20,5 тисячі доларів він одразу витратив на купівлю автомобіля. Решта грошей пішла на організацію кількох демонстрацій у Польщі, в яких взяли участь по 100 радикалів. Зокрема, це була демонстрація перед посольством України у Варшаві під гаслом «Зупиніть українську агресію на Донбасі». «Викрадені українськими хакерами дані стали першим конкретним доказом, що Росія проводить в Польщі антиукраїнські операції, а її союзниками, як і в Західній Європі, стали праві радикали», — йдеться в статті “Виборчої”.

Фото “Варти1”

Клімкін прокоментував наругу над польскими меморіалами у Львові та Підкамені

Міністр відреагував на акти вандалізму на Львівщині.

Очільник МЗС України Павло Клімкін засудив акти вандалізму щодо польських пам'ятників, здійснені у Львівській області. Про це він написав у своєму Twitter, передає УТ.

"Відомий почерк третьої сторони, якій ми спільно даємо рішучу відсіч", - зауважив очільник.

Поліція відкрила кримінальне провадження через наругу над польськими меморіалами

Правоохоронці порушили кримінальні провадження проти вандалів, які спаплюжили пам'ятники полякам у Львові й селі Підкамінь на Львівщині. Про це повідомили в прес-службі Головного управління Національної поліції у Львівській області.

"Дії зловмисників кваліфіковані слідчими як хуліганство. Поліцейські встановлюють осіб, причетних до скоєння правопорушень", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що 12 березня працівники Бродівського відділення поліції отримали інформацію з соціальних мереж про те, що вночі у селі Підкамінь невідомі зловмисники облили червоною фарбою та нанесли провокаційні написи на пам’ятник загиблим у часи Другої світової війни. На місці події працювала слідчо-оперативна група. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України.

"Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років", - пояснили правоохоронці.

За такою ж статтею Кримінального кодексу України відкрили провадження працівники Франківського відділу поліції. 11 березня невідомі зловмисники облили фарбою та нанесли провокаційні написи на пам’ятник розстріляним польським професорам на Вулецьких пагорбах у Львові.

"Обидва пам’ятники вже відчищені, пошкоджень на них не виявлено", - наголосили в поліції.

Джерело: УТ

Вандали осквернили польський меморіал у селищі Підкамінь на Львівщині

Вандали осквернили польський меморіал на кладовищі в селищі Підкамінь, що у Львівській області. Пам'ятники облили фарбою та написали "Смерть ляхам", повідомляє LB.ua

Про це повідомив у фейсбуці один з лідерів громадського об'єднання "Варта-1" Ігор Зінкевич.

Він опублікував фотографії, на яких видно зіпсовані червоною фарбою пам'ятні хрести і меморіальні таблички, встановлені на пам'ять про загиблих у 1944 році поляків.

У березні 1944 року в домініканському монастирі Підкаменя було вбито близько 250 етнічних поляків.

10 березня схожим чином був осквернений пам'ятник польським професорам, яких розстріляли нацисти у Львові в 1941 році.

Нагадаємо, 18 лютого президент України Петро Порошенко і президент Польщі Анджей Дуда під час зустрічі в Мюнхені обговорювали питання примирення українського і польського народів, засудивши недавні акти вандалізму, що мали місце у Гуті Пеняцькій та історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили". Вони також зробили висновок, що ці акти "були організовані третьою стороною".

На початку березня на сайті хакерської групи CyberHunta були оприлюднені матеріали, згідно з якими Кремль фінансує в Польщі проведення антиукраїнських виступів, використовуючи для цього польських націоналістів.

Схожі новини