Передплата 2024 «Добра кухня»

Зубко оприлюднив нові деталі аварії на шахті "Степова": Роботи проводили без дозвільних документів

Аварія на шахті "Степова" сталася при виконанні робіт без належного дозволу від контролюючих органів. Про таке повідомив віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко на брифінгу в Києві в понеділок.

"Безпосередньо під час вибуху не існувало дозволу на проведення небезпечних робіт", — сказав він, інформуючи про підсумки чергового засідання урядової комісії з розслідування обставин аварії.

Міністр додав, що зараз Державна служба з питань праці (Держпраці) проводить перевірку з цього приводу. Також вивчається питання, чому в місці аварії було встановлено обладнання для провітрювання продуктивністю 120 куб. м на годину при необхідній 450 куб. м. Крім цього, вивчається питання невідповідності кабелю, через який було підключено насосне обладнання, причини великої концентрації метану у повітрі шахти та причини неспрацювання системи аварійного оповіщення.

Зубко також наголосив, що вже встановлено, що на деяких інших шахтах "Львіввугілля" також ведеться робота без належних дозволів Держпраці, і така практика буде припинена.

Зубко також повідомив, що нині на стаціонарному лікуванні перебувають 23 постраждалі бойовики, стан їхній задовільний.

Дивіться повну версію прес-конференції Геннадія Зубка:

«Хтось хоче зірвати модернізацію шахт...»

Голова ЛОДА назвав блокування рахунків підприємства спробою дестабілізувати вугільну галузь Львівщини

Після трагедії, яка сталася на шахті “Степова” ВАТ “Львіввугілля”, де загинуло восьмеро шахтарів, а десятки травмувалися, ситуація у вугільній галузі загострилася. Незалежні профспілки гірників заявили, що припинять відвантажувати вугілля, якщо банківські рахунки підприємства не розблокують і не погасять заборгованість із зарплати шахтарям. Погрожували гірники і пікетом... А така ситуація, ймовірно, призвела б до енергетичного колапсу у Львівській області. Всім довелося б сидіти без світла...

Однак після гострих заяв профспілок влада зарухалася. Голова ЛОДА Олег Синютка написав на своїй сторінці у “Фейсбуці”: “Маю добру новину: шахтарі Львівщини отримають зароблені кошти. Щойно отримав рішення Державної виконавчої служби — рахунки ДП «Львіввугілля» розблоковано...”.

Проте дописувачі соцмереж не стримують емоцій: “Щоб виплатили їхні кровні, потрібно стільки смертей... Вас усіх треба спустити у ті шахти, а то умієте тільки розповідати по телевізору, як у нас все добре”.

Ця ситуація справді виглядає дивною. Спершу йдеться про те, що розблокувати рахунки вугільного підприємства має Господарський суд. А ще до його рішення, напередодні, розблоковує рахунки “Львіввугілля” Державна виконавча служба... Голова обласної профспілки гірників Олег Турчин розповів журналісту “ВЗ”, що зарплатні рахунки “Львіввугілля” заблоковані з 27 лютого. За січень шахтарям виплатили 34% зарплати, а за лютий — ні копійки... Зі слів пана Турчина, рахунки були заблоковані начебто через старі борги держави. “Ви про це розпитайте у прем’єра та президента”, — відрізав голова профспілки. “То питання щодо пікетів знімається?” — запитую. “Подивимося, як губернатор буде виконувати рішення суду. Це питання під контролем. Ми його і не знімали”, — сказав пан Турчин.

На брифінгу Олег Синютка розповів, що після його перемовин із заступником міністра юстиції 7 березня Державна виконавча служба видала постанову про розблокування рахунків ДП «Львіввугілля», на які було накладено арешт, відповідно до постанови державного виконавця від 8 лютого на виконання судового рішення 2015 року. У четвер, 9 березня, Господарський суд Львівської області визнав незаконними дії виконавчої служби та недійсною її постанову про арешт коштів ДП «Львіввугілля» від 8 лютого.

Зі слів Олега Синютки, зарплатні рахунки шахтарів в “Ідея Банку” заблокували для того, аби дестабілізувати ситуацію у вугільній галузі Львівщини. Є люди, які зацікавлені у цьому. “Ця афера тягнеться з 2015 р. А зараз хтось витягнув старі заготовки, щоб у найскладніший момент підігріти ситуацію, спонукати гірників до протестів, — каже Олег Синютка. — І усі ці процеси почалися тільки після того, як на рахунки “Львіввугілля” надійшли кошти для модернізації шахт та почалися роботи. Таке враження, що хтось переслідує мету зірвати модернізацію шахт “Львіввугілля”. І таким чином зупинити видобуток вугілля на шахтах Львівсько-Волинського вугільного басейну. Розбурхати регіон, і у результаті, домогтися припинення видобутку вугілля в унісон тим діям, які ведуться на сході України. Довести енергетичну систему України до межі...”.

Губернатор сподівається, що заборгованість із зарплати буде виплачено у найближчі тижні. “Сьогодні на рахунку у банку є 22 млн. грн. Я сподіваюся, що після розблокування рахунків буде додаткове фінансування Міністерства енергетики, щоби повністю виплатити зарплату шахтарям”.

А тим часом...

Голова ЛОДА наголосив, що правоохоронні органи мали б розібратися, яку роль у всій цій ситуації відіграє голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець... Губернатор зауважив, що експертна комісія, яка розслідує причини трагедії на шахті “Степова”, отримала всі зразки предметів, які могли бути причиною спалаху. Ведуться опитування тих гірників, які на той момент були у лаві. “На вчорашній день рівень метану за допустимої норми 1,5% сягав 4%. Порівняно з 17%, які були наступного дня після аварії, це суттєво менше. Уже є декілька версій аварії, але вони потребують перевірки. Наступного тижня, думаю, будуть попередні висновки комісії”, — додав голова ЛОДА.

На сьогодні у львівській лікарні залишаються 23 потерпілі гірники. Наразі шахти ДП “Львіввугілля” працюють.

До речі...

У жовтні-листопаді цього року у Старосамбірському районі Львівської області завершиться будівництво вітряків, які зможуть забезпечити електрикою увесь район. Вітряки будують за рахунок позики Європейського банку. “Зможемо мати експеримент, коли у Старосамбірському районі весь район буде забезпечено за рахунок альтернативної енергетики”, — упевнений очільник Львівщини.

«Якщо суд ухвалить позитивне рішення, рахунки ДП «Львіввугілля» будуть розблоковані»

Якщо гірникам не погасять борги із зарплати, профспілки погрожують призупинити відвантаження вугілля.

Рада голів Регіонального об’єднання “Незалежна профспілка гірників України м. Червонограда” вирішила з 9 год. 9 березня призупинити відвантаження вугілля з усіх шахт ДП «Львіввугілля». Профспілки висунули жорсткі вимоги до влади та вугледобувного підприємства. По-перше, вимагають гарантії безпеки праці шахтарів. Нещодавно шахтарі ІІ зміни дільниці конвеєрного транспорту шахти «Степова» відмовилися спускатися у шахту... Також вимагають розблокувати рахунки ДП «Львіввугілля» для виплати зарплати шахтарям.

Нагадаємо, 2 березня о 12.46 у с. Глухові Сокальського району Львівської області на шахті № 10 “Степова” ВАТ “Львіввугілля” на горизонті 550 м у 119-му конвеєрі внаслідок вибуху стався обвал гірської породи. Загинули вісім шахтарів, десятки постраждали. За попередньою версією, обвал спричинив вибух метану. Не спрацювали датчики, які мали би повідомити про надмірний вміст газу в повітрі... За фактом вибуху зареєстроване кримінальне провадження. Кабінет Міністрів виділив 500 тис. грн. сім’ям кожного з шахтарів, які загинули внаслідок вибуху на шахті. Також кошти виділили і з обласного бюджету - 1,7 млн. грн. фінансової допомоги постраждалим шахтарям та сім’ям загиблих гірників.

Як повідомив голова підкомітету з питань вугільної промисловості Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Михайло Бондар, урядова комісія з розслідування причин аварії І категорії на шахті «Степова» продовжила свою роботу безпосередньо на місці трагедії. Також продовжують роботу комісія Держпраці й залучена група експертів. “Члени експертної комісії прийняли рішення обстежити аварійну ділянку, щоб надати відповідні висновки комісіям, що розслідують надзвичайну ситуацію, - написав на своїй сторінці у “Фейсбуці” Михайло Бондар. - Урядова комісія з розслідування причин аварії на шахті «Степова» працюватиме місяць. Щопонеділка проводитиметься засідання”.

За станом на ранок 8 березня на лікуванні в опіковому відділенні Львівської 8-ї міської клінічної лікарні перебували 23 гірники, які постраждали внаслідок вибуху на шахті (у шахтарів опіки шкіри, обличчя, ураження дихальних шляхів). Стан потерпілих — стабільний, середньої важкості.

Тим часом обласна влада побоюється, що припинення відвантаження вугілля з усіх шахт області, про яке заявляє місцева профспілка, призведе до припинення роботи теплових електростанцій Західної України, а в найгіршому випадку - до відключень електроенергії у будинках жителів області. Як розповів журналісту “ВЗ” голова Львівської ОДА Олег Синютка (8 березня він їздив до Червонограда): “Ми домовилися з керівниками профспілок, що у четвер, 9 березня, відбудеться засідання Господарського суду Львівської області щодо розблокування рахунків ДП “Львіввугілля”. Якщо суд ухвалить позитивне рішення, то рахунки будуть розблоковані”. За словами Синютки, експерти вже спускалися у шахту для того, аби з’ясувати усі причини та обставини вибуху. “Сподіваюсь, результати будуть якнайшвидше”, - додав голова ЛОДА.

Схожі новини