Передплата 2024 «Добра кухня»

За Савченко тюрма плаче. Тепер – українська...

Колишня «Надя-героїня» під час візиту до бойовиків... постріляла з ними, назвала «прекрасными ребятами». І зробила комплімент Путіну.

Позафракційний народний депутат Андрій Денисенко попросив спікера парламенту Андрія Парубія відсадити від нього у сесійній залі “московську кур...у Надію Савченко”, позаяк може не помітити, що вона — жінка. Боїться за себе, щоб його рука до неї не дотягнулася. А ще хоче створити навколо себе “охоронно-санітарну зону” від цієї дамочки...

Своїми діями народний депутат Надія Савченко псує атмосферу не тільки колезі по роботі Андрію Денисенку, а й усій Україні. Із колишньої “легенди”, яку визволяла з російського полону наша влада за підтримки міжнародної спільноти, вона перетворилася у ганьбу нашої держави. Колишній військовослужбовець Збройних сил України, нині відверто працює на її ворога, братається з ним, а тих, хто колись витягнув її з неволі, закликає штурмувати...

Одна з чергових антиукраїнських виходок Савченко — її, не погоджений ні з ким з нашого вищого керівництва і спецслужб, візит на окуповану територію Донбасу. Начебто — для зустрічі з військовополоненими, яких сепаратисти утримують у колонії. Нібито для того, щоб поцікавитися їхнім самопочуттям, щоб передати їм листи від рідних. Диво дивнеє: до наших заручників ось уже котрий рік не пускають представників ОБСЄ, Міжнародного Червоного Хреста, Уповноваженого з прав людини, офіційних осіб української влади, а от Надію Савченко, яку в Росії засудили на 20 років тюрми начебто за вбивство журналістів, — запросто! Вона зізналася, що добралася в окуповану Макіївку польовими дорогами, обминувши українські блокпости. Зустрічали її на тій стороні як королеву — з посиленою охороною, у супроводі десятків російських телекамер і вражаючого екскорту автомобілів (як з’ясувалося, одне “Рено” з цієї кавалькади машин значиться як викрадене на Тернопільщині)...

Ну і “вишенька на торт”! Як повідомляють сепаратистські ЗМІ, Савченко заявила, що “краще б Україною управляв Путін, а не Порошенко”.

Немає жодного сумніву у тому, що Савченко взяла участь у черговому, скрупульозно підготовленому пропагандистському шоу Кремля. Один лише штрих: в одній з камер, з першого погляду, з нормальним побутом, до Савченко підводять наших хлопців. На одному з них — синьо-жовтий спортивний костюм із тризубом. Який цинізм! Ви вірите, що у застінках бандитів дозволяють носити українську державну символіку? Може, ще й пропонують зранку співати “Ще не вмерла...”?

Після такої ось “інспекції” Савченко на російські мікрофони зробила зауваження про погані побутові умови наших бранців. Але найголовніше (найстрашніше!) вона промимрила згодом. Сказала, що... не знайшла військ Путіна на Донбасі. При цьому нормально поспілкувалася з... бійцями “ДНР”. Більше того — постріляла з ними на навчальних стрільбах, зауваживши, що вони — «прекрасные ребята». Що з ними, себто з терористами, «цілком можна дружити й існувати в рамках однієї держави». Ну і “вишенька на торт”! Як повідомляють сепаратистські ЗМІ, Савченко заявила, що “краще б Україною управляв Путін, а не Порошенко”. При цьому тамтешні “аналітики” зазначили: “Залишається тільки пожаліти Україну, в якій найбільш адекватні думки озвучує злочинниця (не будемо про це забувати), справедливо засуджена в Росії за співучасть у вбивстві, і помилувана пізніше президентом РФ”.

Навіщо Росії нова серія спецоперації за участі українського нардепа Надії Савченко? Тут і до циганки не ходити — щоб показати світові, що, мовляв, в Україні — не війна з Росією, а “внутрішній громадянський конфлікт”. Мовляв, сама Савченко своїм візитом і своїми коментарями це підтверджує. Тож, панове з Європи й Америки, відміняйте свої санкції проти нас, ставте на місце цю непередбачувану Україну...

Вояж Савченко в окупований Донбас — це ще й намір вкотре дискредитувати українську владу, вбити клин між нею і громадянським суспільством, спричинити збурення у країні. Таку мету Савченко реалізує з дивовижною впертістю. У вітчизняних спецслужб є свідчення, що при зустрічі з військовими “героїня” закликала їх повернути зброю проти української влади, повалити її.

Як нам далі бути із Савченко, за якою у соцмережах закріпилася кличка “Надя-гадя”. Все частіше лунають заклики негайно позбавити її звання Героя України, оскільки дискредитувала його. А заодно — позбавити депутатського імунітету. Притягнути до кримінальної відповідальності. На неї вона уже заробила — цинічно зрадивши Батьківщину. Про це заявила колишній фронтовий волонтер Тетяна Ричкова. Одностайні у цій думці провідні політологи. Тарас Березовецьбув лаконічним: “З Надією Савченко все уже настільки зрозуміло, що не хочеться і писати. Агент “русского міра”, якого пора садити”.

P.S. Служба безпеки України затримала відставного генерала Володимира Рубана, який разом із Савченко їздив до сепаратистів, і заборонила йому перетинати лінію зіткнення.

А тим часом...

Верховна Рада у першому читанні ухвалила закон, який забороняє застосування “закону Савченко” (про зарахування одного дня попереднього ув’язнення як два дні) в термін основного покарання до засуджених за тяжкі і особливо тяжкі злочини. Бо ця норма призвела до плачевних наслідків. За «законом Савченко» достроково звільнили з місць позбавлення волі 8,5 тис. осіб (а підлягали звільненню 35 тис.). З уже звільнених 906 осіб скоїли повторні злочини — зокрема 27 убивств, 21 тяжке тілесне ушкодження, 12 зґвалтувань, 670 крадіжок, 172 грабежі, 68 розбоїв, 43 шахрайства і 23 хуліганства.

Коментар для «ВЗ»

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Необхідно терміново зняти депутатську недоторканність із Савченко. А також з Артеменка, Грішина (Семенченка). А ще придивитися уважно до всього списку депутатів, які літали в Росію чи Білорусь з початку війни. Їх там щонайменше шість десятків...

Схожі новини