Передплата 2024 ВЗ

«Яндекс.Таксі» обіцяє продовжити роботу у Львові попри ультиматум активістів

  • 26.02.2017, 15:00
  • 5 284

Незважаючи на конфлікти та ультиматум кількох громадських організацій, «Яндекс.Таксі» залишиться працювати у Львові.

Такий висновок можна зробити з офіційної відповіді компанії, надісланої на запит ZAXID.NET. У свою чергу лідер Правого сектора Львівщини Тарас Бобанич натякнув, що активісти мають намір добитися припинення роботи компанії будь-якими методами.

«"Яндекс.Таксі" продовжить надавати сервіс у Львові, адже ми працюємо у повній відповідності із законодавством України... Дивно вішати ярлик «російської компанії» через те, де вона була заснована. «Яндекс» фактично є низкою інтернет-сервісів, які не можуть мати політичних чи будь-яких інших поглядів», — йдеться у повідомленні прес-служби «Яндекс.Таксі», надісланій 26 лютого на адресу ZAXID.NET.

У повідомленні також зазначається, що їм відомо про кілька конфліктних ситуацій, які були з водіями «Яндекс.Таксі» у Львові, однак ці випадки, на думку керівництва компанії, не вплинули на роботу таксі.

«Варто уточнити, що у нас немає власних машин або водіїв — в кожній країні чи місті з «Яндекс.Таксі» працюють місцеві таксопарки, тому згадані дії відбувалися у відношенні львівських таксистів. Як би там не було, на роботу сервісу вони не вплинули», — стверджують у «Яндекс.Таксі».

Водночас лідер Правого сектора Львівщини Тарас Бобанич (Хамер) заявив ZAXID.NET, що після оголошення ультиматуму активісти патрулювали місто і не помітили жодної машини «Яндекс.Таксі».

«Вночі наші хлопці патрулювали місто, говорили, що машин «Яндекс.Таксі» не видно. Якщо вони мають якийсь здоровий глузд, то мали б прислухатися до львів'ян і забратися звідси. Але якщо вони проігнорували звернення, то хай пробують далі їздити. Але, як ми вчора й заявляли, ні «Правий сектор» ні «Варта-1», ні «Автомайдан» не будуть брати на себе відповідальності, якщо щодо «Яндекс.Таксі» будуть вчинятися якісь дії», — заявив Тарас Бобанич.

«Яндекс.Таксі» та Uber проти львівських таксистів

Цього тижня на львівський ринок таксі вийшли відразу дві потужні міжнародні компанії — російська «Яндекс.Таксі» і американська Uber.

У прямому ефірі ZAXID.NET LIVE — голова Асоціації вільних профспілок автотранспортників України Андрій Корчинський та керівник групи міжнародного розвитку «Яндекс.Таксі» Мушег Саакян. Веде програму головний редактор ZAXID.NET Олег Онисько.

***

Сьогодні ми будемо говорити про тектонічні зміни на львівському ринку таксі з Мушегом Саакяном, керівником групи міжнародного розвитку «Яндекс. Таксі» і Андрієм Корчинським, голова профспілки таксистів. Ми також запрошували представника американської компанії Uber, але з незрозумілих мені причин вони відмовились прийти на прямий ефір, що не завадить нам, звичайно, поговорити про них і без них.

Мушег, прихід «Яндекс.Таксі» до Львова львів’яни сприйняли, м’яко кажучи, недружелюбно. Ви були готові до цього?

Мушег Саакян: Вибачте, що я говорю російською. Я розмовляю англійською, вірменською і російською. Я не згоден з вами, що львів’яни погано сприйняли прихід «Яндекс.Таксі». Ми представляємо якісний сервіс, яким буде корисно користуватись.

Ви знаєте, що частина місцевих політиків виступили з протестами, львівські таксисти звернулися з цього приводу до мера Львова. Є явне несприйняття, бо це російська компанія і, в умовах російсько-української війни, це погано сприймається у Львові.

Мушег Саакян: Ми не про політику, ми бізнес. І будь-яке тавро важко змити. Але «Яндекс.Таксі» — повністю українська компанія, яка є дочірньою компанією «Яндекс. Україна», яка є частиною транснаціональної компанії «Яндекс», яка торгується на американській фондовій біржі NASDAQ. Тому таврувати і казати, що в якогось бізнесу якась не та прописка у нашому випадку не можна.

Проблема у тому, що кінцевими власниками нідерландської компанії «Яндекс» є низка відомих росіян. Основним власником є Аркадій Волож, засновник «Яндекса» і перший генеральний директор. Серед співвласників «Яндекса» є також і такі персонажі, як Олександр Волошин, який був керівником президентської адміністрації Путіна до 2003 року.

Мушег Саакян: Так, це публічна інформація, абсолютно правильно. Але, оскільки акції продаються на біржі, то будь-який охочий може їх купити. Те, що засновник — Волож, який народився в Алма-Ати і зараз більшу частину часу проводить в Ізраїлі, має якийсь паспорт, не може бути підставою для того, щоб говорити, що ця компанія належить якійсь державі.

Андрію, львівські таксисти теж емоційно сприйняли прихід «Яндекс.Таксі». І, якщо пересічні львів’яни оцінюють походження бізнесу, то для таксистів — це пряма економічна загроза. Про що ви говорили на зустрічі з мером Львова і чого ви добивались від мерії?

Андрій Корчинський: Відбулась розмова з мером і він підтримав представників львівських фірм таксі у тому, що прихід на український ринок російського бренду є неприпустимим в умовах неоголошеної війни з Росією. Тому ми спільними зусиллями будемо вживати усіх заходів, щоб «Яндекс.Таксі» у Львові не працювало.

Як ви це збираєтесь робити законними методами? Ні мерія, ні таксисти не впливають на це безпосередньо.

Андрій Корчинський: Для цього є силові структури, Укртрансінспекція, є відділ боротьби з економічними злочинами, податкова інспекція. Відповідно вони займуться діяльністю цієї структури.

Власне ДФС дає їм і дала дозволи на роботу, як і Укртрансбезпека.

Андрій Корчинський: Трохи не так. Я хочу повідомити львів’ян, що «Яндекс.Таксі» — це російська компанія, яка працює на російському ринку. Ця структура нічого спільного до таксі не має. Це просто інформаційна служба, яка не має ні таксопарку, нічого. Ці автомобілі, які приїхали сюди — це рекламні автомобілі.

Це зрозуміло. Але більшість львівських фірм таксі працюють так само — це лише номер телефону.

Андрій Корчинський: Ми маємо говорити, що має бути фірма таксі. А є інформаційна служба, яка виступає у цьому випадку простим посередником. І треба, щоб наші таксисти, які зголосяться працювати під цим брендом, почули, що відповідальність за все несуть прості водії, яких можна притягнути до відповідальності. І цей штраф досить немаленький — від 17 до 34 тис. грн.

Це штраф за роботу без ліцензії?

Андрій Корчинський: Так, це штраф за роботу без ліцензії.

У ваших водіїв, пане Саакян, є ліцензія?

Мушег Саакян: У першу чергу ми надаємо програмне забезпечення і технології. Ми не є таксопарком — ми надаємо програму. На різних програмах працюють різні водії, зокрема і у Львові.

Чи може водію загрожувати штраф, про який говорить Андрій Корчинський?

Мушег Саакян: Ми вимагаємо від наших партнерів дотримання усіх законів України. І ми працюємо виключно з локальними компаніями, тобто ми з'єднуємо місцевих користувачів із місцевими водіями. Якщо у Львові в усіх таксистів є ліцензії, то це прекрасно, це те, до чого ми прагнемо. Більше того, якщо є якийсь інформаційний обмін з органом, який ліцензує таксистів, то ми готові зробити інтеграцію і перевіряти всіх.

«Яндекс.Таксі» працює у Львові вже близько тижня і наші журналісти з'ясували, що це не львіські таксисти — це наймані люди з Києва, Одеси і Харкова на своїх машинах. Фактично, це така рекламна акція. У Львові у вас є водії?

Мушег Саакян: У нас є львівські водії. Ми працюємо у Києві, Харкові, Дніпрі та Одесі і деякі з наших партнерів просто виявили бажання приїхати і попрацювати у Львові. І я в цьому не бачу нічого поганого — їх не більше 20, цих машин.

А чому вони приїхали до Львова? Ви не встигли набрати водіїв, надто швидко запустилися?

Мушег Саакян: Ні, у Львові є близько 350 водіїв, які через місцевих партнерів підключені до нашого програмного забезпечення.

Вони вже їздять по вулицях, чи зараз їздять тільки іногородні водії?

Мушег Саакян: Звичайно, їздять. Із задоволенням приходять, підключаються і працюють.

Є різні інциденти і це дуже погано. Був випадок, коли ввечері водія викликали до стадіону і там йому погрожували, говорили, що не повинні працювати. Я поїхав туди, зустрівся з цими людьми і мені було дуже важко пояснити їм, що вони не праві. Якщо хтось не бажає працювати — це його право, Але не можна лякати людей. Це пропаганда, проти якої я завжди і всюди виступаю.

Не думаєте, що такі випадки залякування можуть стати системними?

Мушег Саакян: Я вірю, що громадянське суспільство в Україні достатньо сильне і люди не робитимуть голослівних заяв, а перевірять усе.

Власне тому, що досить сильне громадянське суспільство, тому й відбуваються такі акції, бо є ще певна моральна сторона вибору — це не лише бізнес. Але я би хотів запитати ще таке — ваша компанія доплачує водіям за кожну поїздку по 50-70 грн...

Мушег Саакян: У нас є маркетингові угоди з місцевими партнерами (диспетчерськими і таксопарками), за якими ми на стартовий період — і це нормальна ситуація — платимо їм за маркетингові послуги.

Тобто ви фактично нічого не отримуєте, просто вкладаєте гроші.

Мушег Саакян: Звичайно. «Яндекс. Україна» існує вже 10 років і є одним із провідних платників податків — ми повністю чиста біла компанія. І ми вкладаємо гроші в розвиток саме бізнесу, який допомагає покращити сервіс перевезень.

На вашу думку, це ринкові методи, коли ви фактично демпінгуєте, утримуючи певний час дуже низькі ціни?

Мушег Саакян: Ми не визначаємо ціну — ми надаємо софт. Наші партнери згодні певний період возити за такими тарифами, щоб потім також надавати кращий сервіс.

Ваші тарифи такі ж, як в Uber, який сьогодні почав працювати у Львові і оголосив тарифи. У вас однакові тарифи, але ви окремо ще доплачуєте водіям.

Мушег Саакян: Ми не працюємо з водіями напряму. Це відмінність нашої бізнес-моделі від інших — ми працюємо виключно з таксопарками і диспетчерськими.

А які львівські компанії працюють з вами?

Мушег Саакян: Це конфіденційна інформація. Більше того, враховуючи, що людей залякують...

Насправді це все не про політику, а про бізнес. Я користувався таксі у Львові і не скажу, що сервіс хороший: машина приїжджає пізно, решти нема, туристів обдурюють... І повірте, що така ситуація однакова в усьому світі — є якісь люди, які поділили ринок і продовжують обдурювати людей. Вони не хочуть ніяких змін.

Те, що львівські таксисти погано працюють, це правда, Андрію. Ви знаєте, які компанії працюють із «Яндекс.Таксі»?

Андрій Корчинський: Я б хотів дати відповідь на те, що прозвучало. Ми проти того, що людей залякують. Але ми й проти того, коли людей кидають.

Ви знаєте про випадок в Одесі. Я хочу попередити всіх наших водіїв, що це просто фірма як МММ, яка сьогодні вам обіцяє великі дивіденди, а завтра ви їх просто не отримаєте. Система дуже проста: спочатку водіям обіцяють, що вони місяць попрацюють на випробувальному терміні, бонуси їм будуть нараховувати через місяць, а коли прийде час, через місяць, то їм скажуть, що це буде через три місяці. Ніяких угод, які б могли виконуватися цією фірмою, ви не отримаєте, відповідно ніяких дивідендів за те, що вас кинуть, ви так само не отримаєте. Водії в нас повинні бути готові.

Мушег, це правда. Була така ситуація вчора, це не придумали у Львові. Одеські ЗМІ писали, що була ціла акція протесту водіїв «Яндекс.Україна», які менше місяця там працюють.

Мушег Саакян: Знаємо про цю ситуацію і уважно за цим слідкуємо. Ми думаємо, що це може бути зрежисована акція і нічого такого насправді немає. Тому, що ми працюємо у Києві іще з листопада, в Харкові з грудня, запрацювали у Дніпрі, Одесі та Львові — тому, звісно, бувають випадки, коли місцеві диспетчери з технічних причин чи з якихось інших затримують виплати. Але ми розбираємося з кожним таким випадком і намагаємося довести справу до кінця. Бувають як недобросовісні клієнти, так і недобросовісні водії.

Ми не можемо бути пірамідою, тому що ми публічна компанія і наші акції є на біржі у Нью-Йорку, цей факт можна перевірити.

Андрій Корчинський: Ми говоримо про «Яндекс.Таксі», якого не існує в Україні...

Мушег Саакян: «Яндекс.Таксі» в Україні існує як окрема юридична особа, це можна перевірити у реєстрі.

Андрію, ви заявляли, що аби переманити львівських водіїв «Яндекс.Таксі» пропонує зарплати по 20-40 тис. грн.

Андрій Корчинський: Так, іде дуже агресивне рекламування на ринку. Сподіваюся найближчим часом усі рекламі щити у місті будуть демонтовані.

Мушег Саакян: І це дуже погано, що хтось із наших партнерів незаконно розмістив рекламу, яка, до того ж, була некрасивою. Мені дуже соромно за них. Це місцеві компанії, на яких ми не впливаємо і не керуємо ними.

Ви кажете «невідомі компанії, місцеві партнери», але не називаєте їх, тому саме ви і відповідаєте за ці дії. Яка саме компанія це робить?

Мушег Саакян: Там було написано, можна подзвонити і дізнатися. Я не знаю їхньої юридичної назви. Для мене це було щиро неприємно, це жахливо. Знаєте, але тут може бути і позитивний момент: демонтують також іншу некрасиву рекламу.

Андрій Корчинський: Мушег, а ви знаєте ваших працівників, які ходять стоянками і спілкуються з водіями таксі, чи ви теж їх не знаєте? Бо чоловік звертається до водіїв, представляється «Яндекс.Таксі», розповідає, які великі гроші люди можуть заробляти і опісля дає візитку Uber. Я взагалі був у шоці.

До речі, ми так зосередились на Яндекс.Таксі», що забули про Uber. До входження на ринок Uber у вас є застереження, Андрію?

Андрій Корчинський: Взагалі ми говоримо про те, що на місцевому ринку повинні працювати місцеві структури таксі. Ми це обговорювали з міським головою Львова Андрієм Садовим, на наступному тижні я буду мати зустріч в профільному комітеті Верховної Ради щодо змін до законодавства регулювання ринку таксі. Тому що має бути місцева реєстрація, відповідні дозволи, офіси…

Наскільки я розумію, як «Яндекс.Таксі», так і Uber — це справді лише сервіси, але там будуть працювати місцеві водії…

Андрій Корчинський: Але питання в наступному — от ви викликаєте собі таксі на конкретну годину, бо плануєте встигнути на потяг чи літак. Машина не приїжджає і ви нікуди не встигаєте. Хто цьому випадку несе відповідальність?

Мушег Саакян: Не думаю, що за це є кримінальна відповідальність... Ми пропонуємо сервіс, який однозначно кращий, аніж той, що існує і я бачу у цьому великий позитив.

Джерело: Zaxid.net