Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Майдані хвилиною мовчання вшанували загиблих українців і кримських татар

  • 26.02.2017, 18:43
  • 3 065

“Вічна пам'ять всім полеглим за боротьбу і незалежність народу України”, - сказав Ісмагілов. 

У Києві на Майдані Незалежності учасники Маршу солідарності з кримськотатарським народом вшанували пам'ять полеглих українців і кримських татар хвилиною мовчання.

Оголосив хвилину мовчання муфтій Духовного управління мусульман України "УММА" Саїд Ісмагілов, повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

“Шановні брати і сестри, я прошу Вас вшанувати пам'ять українців і кримських татар, мусульман і християн, представників інших світоглядних позицій хвилиною мовчання, щоб віддати шану цим героям”, - сказав Ісмагілов.

Він також висловив подяку і шану усім полеглим за незалежність народу України.

У Києві пройшов Марш солідарності з кримськотатарським народом

Учасники ходи тримали українські, кримськотатарські, азербайджанські та турецькі прапори, а також портрети політв'язнів.

У неділю, 26 лютого, у Києві відбувся Марш солідарності з кримськотатарським народом, присвячений Дню кримськотатарського спротиву російській окупації. Про це повідомляє кореспондент Тижня.ua.

Близько 1 тисячі активістів пройшлися урядовим кварталом у Києві в знак солідарності з кримськими татарами. Учасники ходи тримали українські, кримськотатарські, азербайджанські та турецькі прапори, а також портрети політв'язнів.

Активісти вигукували "Міллєт! Ватан! Кирим!", що в перекладі з кримськотатарської означає:"Народ! Батьківщина! Крим!", а також скандували "Крим - це Україна". Під час самої ходи звучали українські та кримськотатарські пісні. Хода завершилася мітингом на Майдані Незалежності.

У цей день, 26 лютого 2014 року, близько 15 тисяч кримських татар, тисячі українців і жителів Криму інших національностей на заклик Меджлісу прийшли до Верховної Ради АР Крим і не дозволили проросійським депутатам ухвалити антиконституційні рішення щодо відділення Криму від України. Тоді між сепаратистами та кримськими татарами, які виступали проти анексії півострова, спалахнули сутички, однак вночі 27 лютого 2014 року Кремль увів у дію силовий варіант захоплення Криму.

Джерело: Тиждень.ua

Марш солідарності з кримськими татарами прийшов до Українського дому

У Києві учасники Маршу солідарності з кримськотатарським народом прийшли під стіни Українського дому на Європейську площу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

Близько трьохсот учасників Маршу солідарності вигукують «Крим - це Україна!». Колона рушила від Європейської площі в напрямку Майдану Незалежності.

Очолює колону голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Учасники маршу з прапорами України та прапорами кримськотатарського народу завершать свою ходу на Майдані Незалежності.

Учасників заходу супроводжують кілька машин з поліцією. По ходу руху маршу правоохоронці перекривають одну з полос проїжджої частини дороги.

Наразі марш проходить без провокацій. Жодних правопорушень не відбувалося.

У Києві почався Марш солідарності з кримськотатарським народом

У Києві 26 лютого відбувається «Марш солідарності» з нагоди Дня опору Криму російській окупації.

У Києві на алеї Небесної Сотні навпроти готелю Україна розпочався Марш солідарності з кримськотатарським народом, українцями і людьми інших національностей, що проживають тимчасово в окупованому Росією Криму.

Про це повідомляє Укрінформ.

З словами одного з організаторів маршу Еміне Сахарової, учасники Маршу прослідують маршрутом від алеї Небесної Сотні по вулиці Інститутській, вулиці Шовковичній, на вулицю Грушевського до Європейської площі, де повернуть на вулицю Хрещатик та повернуться на Майдан Незалежності.

Організаторами Маршу солідарності виступили Меджліс кримськотатарського народу, Кримськотатарський ресурсний центр, ГО «Автомайдан Київ», ГО «Ліберально-демократична ліга України», «ГР-полонені», ГО земляцтво Кримських татар, Всесвітній рух патріотів України, ГО «Кримська родина», «Крим-SOS» та інші.

Під Ейфелевою вежею пройшла акція "Крим - це Україна"

У день опору Криму російській окупації активісти з громадської організації "Мережа народної дипломатії Global Ukraine" провели під Ейфелевою вежею в Парижі акцію "Крим - це Україна".

Про це повідомила у Фейсбуці перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джепарова.

"День опору Криму російській окупації 26 лютого. Партнери МІП - мережа народних дипломатів України GlobalUkraine - в Парижі вийшли під Ейфелеву вежу на підтримку акції "Крим - це Україна", - зазначила вона.

Активісти, тримаючи в руках прапор України, вигукували: "Крим - це Україна" та "Героям слава!".

Як відомо, 26 лютого в Україні відзначається День опору Криму російській окупації.

Перші російські війська увійшли в Крим ще 20 лютого. Російська влада стверджує, що почала процес "повернення Криму" двома днями пізніше - 22 лютого 2014 року. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав закон про окупацію Криму.

У Туреччині під російським посольством протестували проти анексії Криму

Представники кримськотатарського народу поклали до стін посольства Росії чорний вінок.

Біля стін посольства Росії в Анкарі пройшла акція протесту, присвячена третій річниці окупації Криму. Про це повідомляє Anadolu.

В акції, організованій Асоціацією неурядових організацій (НУО) кримських татар, взяли участь десятки етнічних татар, які проживають в різних регіонах Туреччини.

За словами керівника організації Тунджера Калкана, Крим і кримські татари ніколи не змиряться з окупацією, а акції протесту проти анексії півострова будуть продовжені. Учасники мітингу поклали до будівлі російської дипмісії чорний вінок на знак протесту проти політики Росії проти України.

Умеров: "Першим кроком з деокупації Криму має бути звільнення всіх ув'язнених"

Першим кроком з деокупації Криму має бути закриття всіх політичних кримінальних справ і звільнення всіх позбавлених волі.

Про це написав у Фейсбуці заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

"Першим кроком деокупації має бути скасування ухвалених судових рішень, закриття всіх кримінальних справ, звільнення всіх позбавлених волі. В Україні необхідно прийняти закони, що визначають статус кримськотатарського народу і території Криму як національної автономії. ЄС і ООН не повинні ослаблювати санкції до повного повернення Криму до складу України. Через три роки я продовжую вважати те, що сталося, анексією і незаконною окупацією. Це негайно необхідно виправляти", - заявив Умеров.

За його словами, він один із тих, проти кого порушено кримінальну справу за надуманими обвинуваченнями.

"Я один із тих, проти кого порушено надуману кримінальну справу. Ст 280.1, частина 2 - публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ. Крім цього, моє прізвище значиться у списку "Росфінмоніторингу" серед нібито діючих екстремістів і терористів. Звичайно, ніякий я не терорист і не екстреміст. А що стосується територіальної цілісності РФ - я наполягаю на тому, що моя позиція, навпаки, спрямована на відновлення територіальної цілісності РФ: є визнані в усьому світі кордони, що утворилися в 1991 році при розпаді СРСР, їх порушила сама Росія, анексувавши Крим, їй самій їх треба виправити", - написав Умеров.

Він нагадав, що три роки тому тисячі людей зібралися під стінами парламенту АРК, захищаючи територіальну цілісність України. Далі події розвивалися стрімко: захоплення спецслужбами Росії адміністративних будівель, блокування російськими військовими підрозділами всіх українських військових частин, шалений тиск на депутатів і чиновників, підготовка і в дуже короткі терміни проведення так званого референдуму, "приєднання" Криму до Росії та встановлення де-факто російської влади.

Одночасно почалися репресії за нелояльність до "влади", в т. ч. за національною та релігійною ознаками, Мустафу Джемілєва та Рефата Чубарова безцеремонно позбавили права в'їзду в Крим. Сотні людей зазнали обшуків, штрафів, затримань і арештів. Порушено десятки надуманих кримінальних справ, чиниться тиск на адвокатів. Верховний суд Росії визнав екстремістською організацією і заборонив діяльність виборного представницького органу кримськотатарського народу - Меджлісу.

Порошенко: "Ми не залишимо мешканців окупованого Криму без підтримки"

Україна не залишить своїх громадян у тимчасово окупованому Росією Криму без підтримки.

Про це написав Президент України Петро Порошенко у Фейсбуці.

Він нагадав, як три роки тому мешканці Криму вийшли на мирний марш, щоб продемонструвати свою солідарність з Україною, а наступного дня РФ вдалася до відкритої агресії і захопила півострів, взявши в заручники мільйони людей.

"Ми не залишимо наших співгромадян у тимчасово окупованому Росією Криму без підтримки. Україна зуміла на найвищому міжнародному рівні - в ООН - закріпити за Росією статус окупаційної влади, яка несе відповідальність за брутальне порушення прав людини на тимчасово окупованій території України — в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь", - зазначив Порошенко.

Весь цивілізований світ знає: Крим — це Україна, наголосив глава держави, тому боротьба за нього триватиме.

У Києві сьогодні - Марш солідарності з кримськотатарським народом

У неділю, 26 лютого, у Києві пройде Марш солідарності з кримськотатарським народом, українцями і представниками інших національностей, що проживають у тимчасово окупованому Росією Криму.

Захід організовано Меджлісом кримськотатарського народу, Кримськотатарським ресурсним центром та низкою громадських організацій.

"26 лютого 2017 року ми разом скажемо: "Ні російській окупації!". Ми збираємося на Алеї Небесної Сотні (навпроти готелю "Україна") та о 14.00 починаємо Марш солідарності з кримськотатарським народом, українцями і людьми інших національностей, що проживають в тимчасово окупованому Росією Криму", - йдеться у повідомленні на сторінці події у Фейсбук.

Маршрут Маршу солідарності визначено такий: Алея Небесної сотні - вулиця Інститутська - вулиця Шовковична - вулиця Грушевського - Європейська площа - вулиця Хрещатик - майдан Незалежності.

Як відомо, 6 лютого 2014 року близько 15 тисяч кримських татар, тисячі українців і жителів Криму інших національностей на заклик Меджлісу прийшли до Верховної Ради АР Крим і не дозволили проросійським депутатам ухвалити антиконституційні рішення щодо відділення Криму від України.

26 лютого 2014 року громадянське суспільство Криму мирним шляхом у правовий спосіб відстояло територіальну цілісність України, не дозволивши Росії та її агентам в Криму провести позачергову сесію, щоб зімітувати нібито добровільний "перехід" Криму до Росії.

Однак уранці 27 лютого 2014 року Кремль увів у дію силовий варіант захоплення Криму. Згодом вулиці міст і магістральні дороги півострова заповнили російські війська. "зелені чоловічки" захопили адміністративні будівлі, взяли в облогу гарнізони Збройних сил України, захопили морські порти й аеродроми.

Схожі новини