Передплата 2024 ВЗ

Як Росія вербує і фінансує «агентів впливу»

Йдеться про скандальні сепаратистські ухвали, які намагалися «протягнути» на сесіях місцевих рад.

До провокативних проектів із сепаратистським підтекстом щодо особливого економічного статусу регіонів, які намагаються проштовхнути на сесіях місцевих рад по всій Україні, причетні українські політики, яких фінансують російські спецслужби. Про це на прес-конференції заявили голова Служби безпеки України Василь Грицак та генеральний прокурор України Юрій Луценко. Вони оприлюднили докази, як Росія дає гроші на операцію дестабілізації ситуації в Україні.

Серед організаторів злочинної діяльності в СБУ називають колишнього помічника екс-міністра освіти і науки України Дмитра Табачника — Антона Кузьменка, головного редактора Запорізького відділення проросійського інформагентства «Новий регіон» Павла Золотарьова... За гроші від Росії працювали і народні депутати України, і депутати обласних рад. Керівник СБУ оприлюднив телефонну розмову організаторів однієї сепаратистської конференції на Житомирщині. За те, щоб просто посидіти на цьому заході “у ролі” масовки, платили по 500 гривень. Оприлюднено також скріншоти смс-повідомлень із розцінками: законопроект про “Вільні економічні зони” — 7 тисяч, закон про імпічмент — 8 тисяч, “круглий стіл” — 10 тисяч, трибуна — 7 тисяч, брифінг — 7 тисяч. За якісну роботу обіцяли ще 2 тисячі премії (щоправда, не уточнили, у якій валюті). Другий скріншот смс-повідомлення стосувався акції протесту матерів. За акцію просили 12 тисяч. Кошти мали розподілити між учасницями акції. За сценарієм, матері мали прийти на Банкову в чорному одязі, дехто мав закувати себе в наручники, проклинати владу. Активним акторкам обіцяли більший гонорар, ніж пасивним учасницям...

“СБУ перехопила розмови офіційного представника так званого міністерства закордонних справ «ДНР» Костянтина Долгова (активіст антимайдану, перебуває у розшуку) зі співробітником російських спецслужб Олександром Чуліндіним, який детально інструктує «протеже» щодо організації акцій протесту до річниці Революції гідності, — каже керівник СБУ. — Ключові настанови росіян — зробити красиву картинку для пропагандистських сюжетів, посіяти паніку, створити атмосферу недовіри до української влади”.

Василь Грицак оприлюднив, зокрема, переговори російських кураторів з групою громадян України (деякі є помічниками народних депутатів) та лідерами громадських організацій. Записи доводять, що російські спецслужби фінансували штучні ініціативи федералізації України, створення спеціальних економічних зон, відновлення економічних зв’язків з Росією та надання російській мові особливого статусу. “Російські куратори хочуть створити враження недієздатності української влади та нав’язати своє бачення державного устрою нашої країни, — наголосив Василь Грицак. — Проплачені агенти Кремля просувають ці наміри у двох напрямах. На рівні окремих регіонів через депутатів обласних, місцевих та районних рад. Та на загальнодержавному рівні — через Верховну Раду України. Вони організовують форуми, «круглі столи», конгреси з прийняттям підсумкових звернень до Верховної Ради та президента України для створення ілюзії масової підтримки ініціатив та здійснення політичного тиску на владу”.

Нагадаємо, торік один “підприємець” намагався дати посадовцю Львівської обласної ради 50 тисяч гривень “подяки” за винесення на сесію облради проекту рішення із сепаратистським підтекстом. Йшлося про голосування за звернення до президента України, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради щодо надання Львівській області спеціального економічного статусу. Як повідомила “ВЗ” речник прокуратури Львівської області Мар’яна Гайовська, вже триває судовий розгляд кримінального провадження щодо особи, яка намагалася підкупити чиновника Львівської облради. Провокатору “світить” позбавлення волі від чотирьох до восьми років з конфіскацією або без конфіскації майна.

СБУ вдалося запобігти провокативним ініціативам щодо особливих економічних статусів регіонів у Львові, Дрогобичі, Буську, Червонограді, Пустомитах…

Також нагадаємо, у жовтні 2016 року у Верховній Раді відбувся “круглий стіл”, де псевдоексперти обговорювали проект вільної економічної зони “Галичина”. Проект передбачав надання широких економічних повноважень регіону. На сумнівний захід запросили народного депутата України від Львівщини Оксану Юринець. “Організатори “круглого столу” були незадоволені, бо я одразу сказала, що заклики до створення вільної економічної зони “Галичина” — це сепаратизм, — коментувала “ВЗ” свою участь у заході Оксана Юринець. — Лише під час дискусій я зрозуміла, що відбувається. Насторожило, що на захід не запросили нікого з депутатів від Львівщини, крім мене. Сказала їм, що ми — депутати всієї України і думаємо про те, що вільна економічна зона — це вся Україна, а не окремо Галичина”.

А тим часом...

Правоохоронці вивели на чисту воду громадянина Росії, який в Ужгороді оформив юридичну контору на підставних осіб. Фіктивно працевлаштувавшись у ній, уродженець Уфи ділився власним досвідом «легалізації» з особами без громадянства. Такий механізм незаконної легалізації російських громадян в Україні викрила нещодавно Служба безпеки України спільно з Державною міграційною службою. Ужгородський міський районний суд прийняв постанову про видворення громадянина Росії. Іноземцю-порушнику заборонений в’їзд в Україну на три роки.

Прізвища п'яти нардепів спливли в перехоплених розмовах агентів Росії

Зокрема, згадуються прізвища народних депутатів Розенблата, Силантьєва, Пресмана, Кривошиї та Соболєва.Зокрема, згадуються прізвища народних депутатів Розенблата, Силантьєва, Пресмана, Кривошиї та Соболєва.

Служба безпеки України оприлюднила перехоплені розмови між агентами Росії - помічниками народних депутатів України, які працюють на дестабілізацію ситуації в нашій державі.

Зловмисники обговорювали можливість виступу за гроші від імені народного депутата на черговому заході з питань надання економічної самостійності Запорізькій області.

Така розмова відбулася між головою секретаріату МДО "Депутатське об'єднання за реформування податкового, митного та земельного законодавства України Яровою (Волобуєвою) Г.Д. та помічником-консультантом НДУ Кривошеї Г.Г., Силантьєва Д.О., Бахтєєвої Т.Д. Житомирським Ю М.

Житомирський: Слушай, а ты мене могла бы с заказчиком обсудить такой вариант: ну, не приехал депутат, а приехал его официальный помощник. Прочел с листа от его имени.

Ярова: А кто приедет — ты?

Житомирський: Ну, я вообще глава секретариата...

Житомирський: Разрешил мне Кривошея выйти от его имени прочитать, ну то что ты мне написала.

Ярова: Поняла. Сколько это будет стоить?

Житомирський: Ну, смотри, понятно. Мне ж ему тоже надо "отслюнявить" за добро, понимаешь. То что дал добро — мне ж надо ему отслюнявить что-то себе оставить. Ну давай за 400.

Також була перехоплена розмова між Яровою і Житомирським про організацію круглого столу у Верховній Раді з питань надання особливого статусу Запорізькій області. У діалогу спливло прізвище Дениса Силантьєва.

Ярова: У меня в 2 часа заседание рабочей группы. Оно формальное, без резолюций и так далее. По Запорожью, по изучению проблем регионов, по децентрализации. У меня сегодня в святи с событиями в Раде маленькая явка, те, кто хотели — они посрывались, у меня 9 нардепов должно было быть. Мне надо два, у меня на каждого бюджет 500. Просто посидеть. Без выступления, без доклада, 20 минут.

Житомирський: Аня, Силантьева мы тебе делегируем.

В іншій розмові Ярової з керівником ГО "Донбаське земляцтво Києва" Андрієм Вікторовичем Будяком йшлося про необхідність подати законопроект про захист російської мови та мов нацменшин.

Ярова Г.Д.: Ну, пару вариантов есть, оба попросили почитать, я скинула почитать, потому что втемную никто такого не делает.

Будяк: Смотри, это все нужно адаптировать, если они скажут нам: дайте сверху штукарик и мы там все под себя проведем, но для этого должны точно сказать, что мы подадимся, только чуть подкорректируем под себя, хрен с ними. Тут самое главное факт. Только Пресмана, Розенблата нельзя трогать, потому что они там кипиш поднимают, Соболев и эти БППшники.

Ярова: Ну понятно, что это не БПП будет. Это будут внефракционные или наши друзья добрые.

Крім того, згадується прізвище екс-голови Житомирської облради, депутата від "Батьківщини" Анжеліки Лабунської, яка начебто мала за гроші протягнути рішення щодо договірних стосунків з Кабміном.

Джерело: Depo.ua

Грицак: "В Україні є ціла купа людей, які контактують зі спецслужбами РФ"

В Україні нині є багато людей - як посадовців, так і без посад, які контактують з російськими спецслужбами.

Про це на брифінгу заявив голова Служби безпеки України Василь Грицак, повідомляє Укрінформ.

"Ми знаємо, що в Україні є ціла купа громадян, які обіймають посади і які посади не обіймають, але які чомусь перебувають у дуже тісному контакті, просто аж дивує, з громадянином Чуліндіним у Москві. Деякі з них за короткий період часу мають по 150 з’єднань із цим московським абонентом", - сказав Грицак.

Він зазначив, що Олександр Чуліндін є представником російських спецслужб і намагався вплинути на організацію протестних акцій в Україні.

Водночас Грицак розповів, що СБУ відомі ті люди, які контактують із Чуліндіним, і вчора вже було проведено в декого з них більше 20 обшуків.

Схожі новини