Передплата 2024 «Добрий господар»

«Паспортизацією» сепаратистів Путін поховав Мінські угоди

І може накликати на Росію нові санкції.

Російський президент Путін, який, позичивши очі в Сірка, на кожному кроці відхрещується від окупації частини України, по суті, легітимізував владу терористичних “ДНР”, “ЛНР”. Хазяїн Кремля видав указ, відповідно до якого (начебто “з метою захисту прав і свобод людини”) у Росії отримують юридичну силу всі документи, які видали органи (організації) на території, яка зараз підконтрольна незаконним збройним формуванням. Москва вважатиме дійсними метрики, паспорти, дипломи, свідоцтва про реєстрацію шлюбу, транспортних засобів, а також номерні знаки на них, які наштампували підопічні бойовиків Захарченка-Плотницького. У Росію всі жителі цих територій можуть в’їжджати безперешкодно. Аналітики кажуть, що цим своїм кроком Путін поховав Мінські угоди з врегулювання ситуації на Донбасі. І що це — прелюдія перед офіційним визнанням Росією фейкових утворень в Україні. Така собі м’яка анексія окупованих територій.

«Це черговий доказ того, що наша республіка відбулася як держава, — тішиться “керівник “ЛНР” Ігор Плотницький. — Сьогоднішній день наблизив республіку до світового визнання нашого суверенітету. Ми віримо, що наше майбутнє невід’ємно пов’язане з Росією. Ми — невід’ємна частина русского міра, і підписання цього документа — тому підтвердження».

Показово, що своє “історичне” рішення російський президент ухвалив у день, коли відбувалася Мюнхенська безпекова конференція, де тема Донбасу була ключовою. І через кілька днів після того, як у новій американській адміністрації устами віце-президента США Майка Пенса закликали Росію до негайної деескалації на сході України, до поваги Мінських угод. Тим самим Путін вкотре дав зрозуміти, що йому начхати на думку міжнародної спільноти. Що він, продовжуючи історію анексій грузинських Абхазії та Південної Осетії, і далі має намір бути “собіратєлєм зємєль”.

І ще один нюанс: свій указ російський президент підписав у третю річницю кривавих подій на Майдані, в яких, як відомо, не обійшлося без російського сліду. Як і всі диктатори, Путін полюбляє символізм, прагне приурочувати свої неадекватні дії до пам’ятних дат.

У Києві “паспортний” указ Путіна вважають новим викликом перед Україною з боку агресора. Президент Петро Порошенко назвав появу цього документа “черговим доказом російської окупації, порушенням норм міжнародного права”. А секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив: “Мінський процес передбачає деокупацію сходу України і його повернення у правове поле держави. Підписавши цей указ, Путін юридично визнав квазідержавні терористичні угруповання, які, як фіговий листок, прикривали окупацію Росією частини Донбасу. Такий крок повністю перекреслює Мінський процес і дорівнює заяві Росії щодо виходу з нього”.

Гостро відреагувала на вибрик Москви і Уповноважений українського президента з питань мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях, віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. “Путін визнав нікчемні папірці “документами ОРДЛО”. Це ще не визнання самих “республік”, але нас не мають вводити в оману слова з путінського указу про “тимчасовість”, “на період до політичного врегулювання”... Не здивуюся, якщо наступним кроком буде націоналізація українського майна на окупованих територіях. Чомусь впевнена, що саме під це російсько-лднрівське мародерство і крадіжку створюється база з визнанням “папірців”, аби далі визнати українську власність “республіканською” і все вкрасти, як це було з Кримом”. За словами Ірини Геращенко, за тиждень до появи указу Путіна у підконтрольних Кремлю ЗМІ суспільну думку в РФ активно готували до визнання “народних республік”.

“Росія демонструє, що не збирається йти з українського Донбасу, і Мінськ-2 для неї — тільки прикриття, — каже власкор агенції УНІАН у Москві Роман Цимбалюк. — Аналогічно було зроблено у Криму. Діють суто по-російськи: те, що захоплено військовим шляхом “по праву”, стає де-факто Росією”. Журналіст спрогнозував, що наступним кроком Путіна буде офіційне введення на Донбас російських військ — на заклик своїх же ставлеників.

А от незалежний російський журналіст Костянтин Еггерт назвав антиукраїнський указ Путіна свідомим ударом по Порошенку. З одного боку, це зроблено, щоб налаштувати проти нього внутрішніх опонентів за “м’якотілість”. З іншого — попередити: якщо Київ не піде назустріч “республікам” з визначенням їхнього особливого статусу, то Україні буде гірше... На думку Еггерта, для Путіна важливо, як зреагують на його крок у Вашингтоні, Парижі, Берліні, Брюсселі. Якщо там обмежаться загальними закликами, то Москва запропонує черговий пустопорожній Мінськ. Якщо ж Захід говоритиме жорстко, Путін посилить свою політичну і військову активність на Донбасі. Для початку може публічно у своєму кабінеті потиснути руку Захарченку і Плотницькому. Таке собі останнє попередження Кремля Заходу. За словами Еггерта, своїм останнім указом Путін також продемонстрував характер власної “націоналістичної” виборчої кампанії 2018 року...

Натомість політолог Тарас Березовець стверджує, що Україна тільки виграє від такого повороту подій. Адже Путін власними руками зруйнував свою ж складну політичну комбінацію швидкого повернення окупованих територій Україні на умовах Росії. Експерт каже, що спроба Путіна “приструнити” Пенса і Меркель за їхню підтримку України призведе до того, що пом’якшувати санкції проти Росії Захід не буде.

Такої ж думки директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран:

- Досі публічна риторика України і Московії щодо Мінського процесу була «війною на нервах»: хто першим заявить, що припиняє у ньому участь, той і візьме на себе негатив від зриву Мінських домовленостей, на які посилаються як на аксіому всі без винятку лідери, а віднедавна — й оточення Трампа. Першими не витримують нерви у Кремля — визнання “паспортів” терористів — це крок до альтернативного Мінському процесу сценарію. Відтак надії на скасування санкцій пролітають як стерхи над керченським мостом...

Не проковтнули відверту зневагу цивілізаційних правил ні в США, ні в Німеччині, ні в ОБСЄ. Америка закликала Росію до відповідальності у своїх діях. У Меркель заявили, що рішення Москви визнавати паспорти “ДНР”-“ЛНР” підриває єдність України, порушує Мінські угоди, а тому є неприпустимим. Але найбільш неприємною для Путіна була звістка зі, здавалось би, лояльного до нього Мінська. У Білорусі (очевидно, не без вказівки “бацьки Лукашенка”) заявили, що людей з паспортами самопроголошених республік через свій кордон не пропускатимуть.

Коментар для «ВЗ»

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Своїм рішенням Путін кидає демонстративний виклик Заходу — мовляв, Москва готова до жорсткого тону розмови з ним. Тим більше, що це відбулося у день Мюнхенської конференції, де був присутнім весь європейський істеблішмент, майже все чільне керівництво США, за винятком президента. Інший адресат, для якого призначений указ про визнання паспортів “ЛНР”-“ДНР”, — власний електорат. Він має вкотре утвердитися у думці, що Путін — сильний і “своїх” не кидає. Нарешті, третій адресат — самі проросійські терористи, яких він підбадьорює...

Чи не станеться через цей крок Путіна нового загострення у зоні АТО? Воно ймовірне, якщо Захід у відповідь обме­житься лише словами...

Схожі новини