Передплата 2024 «Добра кухня»

Блокада Донбасу: Гройсман пішов на поступки

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман відповів на вимоги учасників блокади Донбасу.

Про це у Facebook пише Штаб блокади торгівлі з окупантами.

"Отримавши офіційне запрошення на перемовини від прем'єр-міністра країни, Штаб блокади торгівлі з окупантами виступив з пропозицією негайного звільнення полонених, прийняття закону про окуповані території, який законодавчо забороняє торгівлю на крові", - сказано в повідомленні.

У відповідь Гройсман запропонував долучити представників штабу до комісії з обміну полоненими. Зазначив, що Кабінет міністрів скасовує дозволи, видані СБУ на переміщення товарів, і видає постанову, що регулює переміщення вантажів відповідно до закону про боротьбу з тероризмом.

"Впливати на більшість БПП і НФ у парламенті прем'єр, за його словами, не може, тому прийняття закону від нього не залежить", - зазначив глава уряду.

Штаб пообіцяв розглянути пропозиції та відповісти після консультацій з експертами. При цьому активісти продовжать блокаду.

Джерело: Gazeta.ua

Учасники блокади Донбасу висунули свої вимоги: "Наша відповідь Гройсману"

Учасники блокади Донбасу не мають наміру припиняти акцію.

Про це йдеться в повідомленні на сторінці штабу блокади у Facebook.

"Отримавши офіційне запрошення на переговори від прем'єр-міністра, штаб блокади торгівлі з окупантами виступив із пропозиціями - негайного звільнення заручників, ухвалення закону про окуповані території", - наголошується в повідомленні.

Також учасники акції заявили, що в будь-якому випадку блокада не припиняється ні на хвилину, "а подальші переговори повинні бути максимально публічними і відкритими".

Вони також нагадали, що зустрічна пропозиція прем'єра Гройсмана звучить так:

1. Представники штабу входять у комісію з обміну полоненими;

2. Кабінет міністрів скасовує дозволи, видані СБУ, на переміщення товарів і видає Постанову, що регулює переміщення вантажів відповідно до Закону про боротьбу з тероризмом.

Джерело: Обозреватель

Гройсман кличе блокадників на переговори

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликає учасників блокади Донбасу зібратися і знайти спільне вирішення проблеми.

Про це він написав у Facebook.

"Закликаю усіх, хто справді зацікавлений у вирішенні цього комплексу проблем, до професійного обговорення і спільної роботи. Уряд готовий стати майданчиком для такої роботи", - заявив очільник Кабміну.

За його словами, представники авторитетних громадських організацій сформулювали свою позицію щодо вирішення питань, пов'язаних з так званою вугільною блокадою.

"Можу погоджуватись чи не погоджуватись з конкретними оцінками чи рекомендаціями, сформульованими у цій заяві, але не можу не погодитись з принциповою позицію - потрібно нам усім визначити чітку державну політику як у сфері енергетики, так і в питаннях окупованих територій. Тільки тоді можна запобігти спекуляцій і зловживань у цій сфері", - написав він.

Гройсман відреагував на відповідне звернення громадських організацій та аналітичних центрів щодо вирішення проблем енергетичної незалежності України.

Джерело: Gazeta.ua

Геращенко назвала блокадний марш у Києві пародією на Майдан

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко засудила дії прихильників блокади ОРДЛО.

Вони під час проведення заходів до Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні спровокували сутичку з поліцією.

Про це вона написала у Фейсбуці.

"Севастопольський самозванець, лжеполковник, чи хто він там, в поминальні дні влаштував брудні провокації і бійки. Безумовно, високолобі і дуже набожні ідеологи блокад і т.д. сидять в його фракції, але невже фракція, начебто ж європейська і інтелектуальна, проукраїнська, з купою нових облич поділяє це кощунство - влаштувати бійки і пародію на Майдан саме в поминальні дні, коли тисячі людей йдуть вшанувати пам'ять Справжніх. Але ТБ тепер на Україну і весь світ транслюють не кадри нашої пам'яті і скорботи, а ось цих - потішних”, - написала Геращенко.

На її переконання, як би учасники провокації не ставилися до Президента і влади, вони не мали права "топтатися по пам'яті Справжніх" і влаштовувати "шапіто саме в ЦІ поминальні дні".

"І яке відношення до дискусії про статус контрольованих Росією територій, майбутнє Донбасу, контрабанду, з якою треба боротися, має все це дійство, влаштоване в Роковини Майдану. Гидко і соромно", - обурилася депутат.

Лідера ОУН Коханівського і 4 учасників сутичок у Києві відпустили з поліції

Поліцейські склали щодо затриманих протоколи про адміністративне правопорушення за хуліганство.

Главу добровольчого руху ОУН Миколу Коханівського та чотирьох інших протестувальників, затриманих під час сутичок у центрі Києва, випустили з Деснянського райвідділу поліції.

Про це повідомив сам Коханівський, а також кілька народних депутатів та представники «штабу блокади».

Крім того, за даними учасників «блокади Донбасу», двоє із затриманих отримали ушкодження під час сутичок.

Нагадаємо, що 19 лютого у центрі Києва під час акцій протесту сталися сутички членів добровольчого руху ОУН і представників «блокади Донбасу» з поліцейськими, внаслідок чого постраждало близько 10 осіб, а 5 мітингувальників затримали.

Коханівського затримали під час сутичок на Європейській площі.

Джерело: Громадське

До "блокадної акції" під АП стягнули поліцію і Нацгвардію, були зіткнення

На місце проведення акції під адміністрацією президента на підтримку блокади торгівлі з окупованими територіями Донбасу стягнуто сили поліції.

На місці події перебуває керівник патрульної поліції Олександр Фацевич, який на питання журналістів про суть сутички заявив, що "ніяких сутичок немає", а наявність такої кількості правоохоронців зумовлено "охороною громадського порядку".

Як повідомив нардеп Семен Семенченко на місці події, сутички виникли через те, що кордон правоохоронців не давав можливості нардепам пройти вулицею Інститутською до АП.

"Чинять правопорушення - перешкоджають роботі народних депутатів України, не показують своїх посвідчень, не показують номерів на шоломах", - заявив Семенченко .

Також на місці акції ОУН на вул. Інститутській для обмеження руху вулицею поліція встановила загороджувальну сітку - елементи забору. На місці події лунали вибухи, схожі на петарди чи вибухопакети.

З місця події журналісти повідомили, що за кордоном патрульної поліції присутні представники Національної гвардії.

Як зазначає Громадське, протестувальник кидали петарди у поліцію та намагалися зламати паркан, встановлений правоохоронцями, аби пройти до будівлі АП, правоохоронці їм перешкоджали.

Перед цим до учасників акції прийшов нардеп Андрій Тетерук, з яким у присутніх виникла словесна перепалка, після якої він пішов. Учасники акції скандували "Ганьба!", називали його "Іудою" та кричали "Банду геть".

Як пояснив Тетерук у коментарі ЗМІ, "блокада має відбуватися у законний спосіб, а не шляхом "махновщини", яку робить Семен (Семенченко, нардеп від "Самопомочі")".

Як відомо, після акції біля Стели Незалежності у центрі Києва - "віча" на підтримку блокади торгівлі з окупованими територіями Донбасу, учасники заходу попрямували під адміністрацію президента. Там учасники акції встановили намет та заявили, що планують залишитися там на ніч і облаштувати "редут".

Схожі новини