Передплата 2024 «Добра кухня»

Як Росія робить з українців наркокур’єрів

Людей заманюють оголошеннями про високооплачувану некваліфіковану роботу, а потім втягують у злочинні оборудки і «здають» російським правоохоронцям.

Кілька днів тому співробітники Міністерства внутрішніх справ Росії затримали 47 українців за підозрою у створенні міжнародного наркосиндикату. «Припинено логістичну діяльність структурних підрозділів угруповання, які в 14 регіонах Росії здійснювали доставку особливо великих партій наркотичних засобів у спеціально обладнаних тайниками автомашинах», - подає сенсаційну інформацію російське МЗС.

Натомість, за інформацією української поліції, громадяни України, яких було заарештовано в Росії “за підозрою у створенні міжнародного наркосиндикату”, є не злочинцями, а жертвами. Таких жертв, за офіційною інформацією, понад 400 осіб. Однак, за неофіційною, їх є значно більше, може, і кілька тисяч.

«Йдеться про злочинну мережу, яка вербувала та вивозила молодих людей віком від 20 до 30 років для роботи кур’єрами у РФ. Кандидати на роль кур’єрів не повинні були мати судимостей і досвіду співпраці з правоохоронними органами. Після приїзду до Росії громадяни України працювали наркокур’єрами, а в разі відмови їх затримували російські правоохоронці», - розповіли у відомстві.

Затриманим українцям “в’язали” 228 ст. Кримінального кодексу РФ (зберігання наркотиків). Правозахисники вважають: більшість з них у пошуках заробітку були втягнуті у незаконну діяльність примусово.

Отже, як діяла ця схема. У столичному метро чи просто на стовпах оголошень масово розміщували рекламу з пропозиціями високооплачуваної роботи кур’єра або експедитора. В оголошенні не було зазначено, що доставляти товари треба в Росію. Наголошували, що “для доставки негабаритного товару” потрібні “молоді та енергійні”. Уточнювали, що “можна без досвіду роботи”. І грайливо додавали: “Навчимо!”. Обіцяли дуже привабливу зарплату — 5 тисяч на ... тиждень.

У грудні минулого року у Дніпрі було викрито чотирьох організаторів цієї схеми. Як розповів позаштатний радник глави МВС і нардеп Антон Геращенко, ця організована група почала діяти в Україні рік тому. У її складі були громадяни України і один громадянин Молдови. «Мета угруповання - вербувати молодих громадян України через оголошення у метро, в безкоштовних газетах. Здавалося, нічого незвичайного чи підозрілого. Якщо людина підходила, тільки тоді їй розповідали, що поїде у Російську Федерацію, буде жити в орендованій квартирі, отримає телефон, на який через спеціальний месенджер будуть приходити команди. Наприклад, треба приїхати у такий-то район, знайти занедбаний будинок, і там під якимось каменем буде сумка з наркотиками, розфасованими заздалегідь у пакетики з номерами. Кур’єри мали розвозити ці пакетики і залишати їх у схованках. А потім цих кур’єрів “передавали” російським правоохоронним органам для того, щоб ті робили статистику боротьби з обігом наркотиків», - розповів Антон Геращенко.

«На це “клювали” наївні люди, які не розуміли, що це пастка. Коли пропонують величезні гроші за некваліфіковану роботу, купують квитки, дають смартфон, обіцяють квартиру, то будь-яка людина має замислитися, що тут щось не те», — розповідає кореспонденту “ВЗ” правозахисниця, координатор «Медійної ініціативи за права людини» Марія Томак.

За її словами, схема типова: завжди купують квиток до Москви, а вже у Росії всі контакти відбуваються через мобільний телефон. Вербують на усій території України, але зазвичай потрапляють на цей гачок або кияни, або жителі східних областей. Вербують і на не підконт­рольних Україні територіях Донецької та Луганської областей. Якщо людина після прибуття в Росію відмовляється розвозити наркотики або після кількох доручень хоче «зіскочити», її одразу здають правоохоронцям. «Хтось працює лише тиждень, хтось — місяць, але тільки-но людина сказала рідним по телефону, що хоче втекти, того ж дня її затримують», — каже пані Марія.

Таких оголошень у київському метро було сотні. «Наркотики», – попереджають наївних заробітчан свідомі пасажири.
Таких оголошень у київському метро було сотні. «Наркотики», – попереджають наївних заробітчан свідомі пасажири.

До «сиру у мишоловці» українців штовхає фінансова скрута. Як правило, купуються люди або малоосвічені, або такі, що потрапили у якусь фінансову залежність. Наприклад, мають кредит і не мають роботи.

Останнім часом, каже пані Марія, таких оголошень поменшало. Можливо, через суспільний резонанс організатори причаїлися. Хоча не виключено, що існують мікрогрупи для вербування. “Але зараз починається другий, дуже важливий етап цієї проблеми. Ми припинили потік людей до Росії, але що робити з тими, хто вже засуджений або незабаром сяде у російську в’язницю?” - каже пані Томак.

Тим часом Росія цю історію використовує з пропагандистською метою, щоб вкотре показати українців з непривабливого боку. Крім того, це може бути ще один різновид так званої «гібридної» війни. В такий спосіб Росія може формувати агентурну мережу. Тих, хто погоджується на співпрацю, звільняють з-під варти, вони повертаються додому та постачають інформацію країні-агресору або ж виконують дрібні диверсійні доручення.

«Один працівник СБУ дав зрозуміти, що «наркосправи» перебувають під «ковпаком» ФСБ. В СБУ переконані, що всі, хто їде до Росії за такими оголошеннями, розуміють, на що йдуть», - пояснює правозахисниця.

Правозахисники радять:

  • Якщо ваших родичів обманом втягнуто у таку схему, потрібно негайно писати заяву у головне управління Нацполіції.
  • Мзс України рекомендує, в разі виникнення на території Росії будь-яких випадків затримання, негуманного поводження, фізичного та психологічного тиску з боку російських органів, українським громадянам невідкладно звертатися на гарячу лінію Центру оперативного реагування Міністерства (+38 044) 238-16-57 або безпосередньо на гарячі лінії консульських установ України, розташованих на території РФ.

Схожі новини