Передплата 2024 «Добра кухня»

Або пенсія, або зарплата

Працюючі пенсіонери і ті, кому забракне стажу, пенсії не отримуватимуть. Це передбачає пенсійна реформа, яку готує Кабмін.

«Після проведення пенсійної реформи, коли пенсія стане достатньою, потрібно встановити правило — або ти працюєш, отримуєш зарплату і виходиш на пенсію трохи пізніше, але пенсія у тебе буде більшою. Або йдеш відразу і отримуєш пенсію, але не працюєш. Таке правило діє у всьому світі», — розповів міністр соціальної політики Андрій Рева в інтерв’ю Realist. Парламентські слухання пенсійної реформи проведуть 7 червня. Запровадити її планують до кінця 2017 року.

Відповідаючи на питання про те, що роботодавці не будуть офіційно оформляти працюючих пенсіонерів, чиновник застеріг: «Штраф — 320 тис. гривень. Будь ласка, можна не оформляти».

На його думку, нова норма дозволить скоротити дефіцит Пенсійного фонду, не вдаючись до такого непопулярного кроку, як підняття пенсійного віку. Зараз дефіцит покривають за рахунок бюджетних асигнувань. У бюджеті Пенсійного фонду на 2017 рік дотація з держбюджету перевищує 140 мільярдів гривень.

За словами Андрія Реви, “залатати” дірку у Пенсійному фонді можна трьома способами: зменшити кількість тих, хто буде отримувати пенсії, підвищити податки або збільшити кількість платників єдиного соціального внеску. Уряд вирішив зупинитися на останньому варіанті. «Є можливість це зробити за рахунок величезного сектору тіньової економіки», — запевнив пан Рева. В Україні проживає 26 млн. осіб працездатного віку. 16 млн. з них працює, 2 — офіційно числяться безробітними. Куди поділась решта — 8 млн. — ніхто не знає. З 16 млн. працюючих ЄСВ сплачують 10,5 млн. З них 4 млн. — з мінімальної зарплати. Пенсіонерів — близько 12 млн. З них 8,5 млн. отримують пенсії на рівні прожиткового мінімуму у розмірі 1247 гривень. Декілька сотень тисяч отримують 949 гривень. Попри встановлений законом максимальний розмір пенсії у розмірі 10 740 гривень, 19 тис. пенсіонерів отримують щомісяця від 10 до 20 тис., а 2,2 тис. — понад 20 тис.

Раніше ходили чутки, що МВФ вимагає підвищити вік виходу на пенсію до 63 років і для чоловіків, і для жінок (за даними USAID, 90% опитаних українців виступає проти цього). Міністр спростував цю інформацію: “Були проведені розрахунки, які свідчать про те, що підвищення пенсійного віку для громадян не вирішує головного питання — дефіциту Пенсійного фонду. Сьогодні в Україні склалася ситуація, що ті, хто працював 35 років, сплачуючи соцвнесок, і ті, що не працювали взагалі або працювали нелегально, нічого не сплачуючи, — отримують однакові за розміром пенсії. Тому говоримо: якщо у вас є 30 років стажу (для жінок) і 35 — для чоловіків, будете отримувати пенсію (навіть більшу — за рахунок спеціального коефіцієнта). Але якщо не працювали, нічого не платили, йдіть працюйте далі, поки не заробите”, — підкреслив міністр. І додав: ті, кому буде бракувати стажу, зможуть його... купити. За попередніми підрахунками, один місяць буде коштувати 704 гривні. Відтак рік стажу обійдеться у 8448 гривень.

Коментар для «ВЗ»

Андрій Новак, економіст

Ні підвищення пенсійного віку, ні збільшення стажу не вирішить проблеми дефіциту Пенсійного фонду, який сьогодні становить 142 млрд. гривень. Максимум, чого доб’ється у такий спосіб уряд, — “вкине” кілька мільярдів у Пенсійний фонд. Потрібно нарешті відмовитися від однорівневої солідарної пенсійної системи, яку отримали у спадок від СРСР, і перейти на трирівневу накопичувальну, де другий рівень — це загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (коли від зарплати щомісяця на особистий рахунок у банку перераховується певний відсоток), а третій — добровільне недержавне пенсійне забезпечення (коли працівник сам вирішує, чи потрібно йому додатково відкладати якісь кошти і скільки). Відтак поступово, з року у рік, дефіцит Пенсійного фонду буде скорочуватися.

Кабмін говорить про необхідність виводити зарплати з “тіні”. Для цього приймає рішення підвищити мінімальну зарплату вдвічі. Як результат, отримуємо новий виток тінізації трудових відносин між роботодавцями і найманими працівниками. У грудні 2016 року підприємства платили 1600 гривень зарплати. У січні 2017 — 3200. Зрозуміло, що жодна бухгалтерія не може того витримати, адже фінансові показники за місяць не змінились. Через те роботодавці масово звільняють працівників або переводять на чверть, пів чи 0,75% ставки. Надходження до бюджету від сплати ЄСВ замість того, щоб збільшитись, навпаки, зменшуються...

А тим часом...

В Україні 60% людей працездатного віку працює, 40% — ні. Серед тих, хто не працює, третина (32%) — пенсіонери, 27% — займаються домашнім господарством і доглядають за дітьми, 13% — навчаються, 21% — безробітні, але шукають роботу, 6% — безробітні, але пошуками роботи не займаються. Такими є результати дослідження, яке провела Соціологічна група “Рейтинг”.

Найбільше працюючих — на сході (67%), найменше — на заході (роботою забезпечено 57% респондентів). 88% з тих, хто працює, — наймані працівники, 12% — самозайняті (підприємці, працюють у сімейному бізнесі тощо).

Більшість опитаних (89%) працюють повний робочий день. По змінах — 30% респондентів. У нічний час — 22%. 12% мають додаткові підробітки.

39% працюють понаднормово, з них майже дві третини (62%) — за додаткову оплату.

37% зазначають, що робота шкодить їхньому особистому життю.

Схожі новини