Передплата 2024 ВЗ

Пашинського спіткала «пляшкова амнезія»

Через неї «вогнепальний» нардеп забув, як цілився у потерпілого Хімікуса.

Науковцям від медицини час засісти за вивчення особливого виду амнезії, яку відкрив нардеп Сергій Пашинський. «Пляшкова втрата пам’яті» називається. Перший напад цієї забудькуватості у депутата стався після того, як напередодні нового року підстрелив чоловіка і не зміг згадати, що цілився у нього стоячи. Удар пляшкою затуманив. Відтоді півтора місяця минуло, а «пляшкова амнезія» нагадує про себе. Згадуючи одне, Пашинський забуває інше. Що стріляв у В’ячеслава Хімікуса з нагородного пістолета, який отримав ще коли у президентській Адміністрації працював, не забув. А що й у дружини подарована міліцейським міністром «пушка» є, з голови вилетіло.

Мабуть, через ту ж кляту «пляшкову амнезію» нардеп Пашинський забув обновити свою фотостіну у Facebook, освіживши «патрети» з розбитою головою пейзажними фото з гірськолижного курорту в Австрії, куди через день після стрілянини полетіти не забув, бо ще з жовтня відпочинок там планував.

Чи то цілюще альпійське повітря подіяло, чи неспростовні докази, які кидали тінь на його свідчення у справі про стрілянину, але свою «правду» нардеп вирішив змінити. Якщо спершу розповідав, що вистрілив у свого кривдника, лежачи після удару пляшкою на землі, то тепер визнає: цілився не знизу вгору, а навпаки. Іншими словами: нарешті зізнався, що зробив постріл з позиції «стоячи». А це спростовує його попередню «правду» і частково підтверджує свідчення чоловіків, яким у передноворічну ніч «пощастило» трапитися на дорозі в озброєного слуги народу. І потерпілий Хіміскус (потерпілим його визнали через місяць після стрілянини), і водій, якому допомагав штовхати авто, твердили: Пашинський вискочив з пістолетом вже з машини, а не схопився за зброю після того, як Хімікус намагався знешкодити його пляшкою.

Не на користь депутатської версії про «лежачу» стрілянину були і свідчення медиків, які оперували підстреленого чоловіка. За характером зміщення уламків кісток у місці поранення, а також положенням вхідного та вихідного отворів від кулі, не важко було встановити, що постріл був здійснений не знизу, а зверху.

За версією потерпілого, Пашинський цілився йому у груди. «Якби я його не вдарив, куля була б там», — заявляв Хімікус. Натомість стрілець наполягає на своєму: цілився у ногу. «Щодо того, що я сказав, що вистрілив лежачи. Це була новорічна ніч, не хотів псувати людям свято, - заявив Пашинський в ефірі каналу «112», пояснюючи, чому свою версію подій зі стріляниною виклав лише через добу після інциденту. - Не хочу жалітися і щоб мене хтось жалів, але зрозумійте: це був удар пляшкою по голові, була досить стресова ситуа­ція. Коли вранці почав аналізувати якісь моменти, згадав, що цілився в ногу не лежачи, а зверху вниз».

Пашинський півтора місяця тому заявляв: «Він (Хімікус. - «ВЗ») сильно вдарив мене пляшкою по голові, я впав на землю. Мені вдалося зупинити кривдника, лише коли лежачи (!) вистрілив йому у ногу».

Крапки над «і» допомогли б розставити свідчення з використанням детектора брехні. Але, попри свої словесні наполягання на цій процедурі, застосувати її на ділі нардеп Пашинський не квапиться. Хоча вперто називає себе не винуватцем, а жертвою. Кваліфікуючи свої дії, посилається на 36 статтю Кримінального кодексу - «Необхідна оборона».

За даними Нацполіції, крім трьох нагородних «пушок», у нардепа є ще два мисливські карабіни і парочка мисливських рушниць. Озброєна і дружина депутата, про що стало відомо, коли спливли «нагородні» списки імені міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Власницею пістолета «Форт» у них значиться Руслана Пашинська. На запитання журналістів, за що благовірна отримала вогнепальну нагороду від керманича МВС, нардеп спершу амнезію увімкнув: вперше, мовляв, про пістолет чую. Але потім визнав: нагородна зброя у дружини є. За які такі заслуги? «Згідно з чинним законодавством», - заявив Пашинський, натякнувши, що дружина до волонтерства причетна.

Схожі новини