Передплата 2024 «Добрий господар»

«Військові маневри» під мерією

Сесійне засідання Львівської міської ради знову пікетували молодики спортивної зовнішності.

Сесійне засідання Львівської міської ради вчергове опинилося “в облозі” радикально налаштованих молодиків спортивної зовнішності. У четвер, 9 лютого, площу перед Ратушею і коридори “окупували” декілька сотень міцних хлопців у чорному. Вони навіть пройшли у сесійний зал і розмістилися на місцях для преси. Поводилися тихо. Багато з них причаїлися в гардеробі, де роздягаються депутати. Решта “гостей” розчинилися у натовпі правоохоронців — представників “Муніципальної дружини” і нацгвардійців…

Того дня у мерії були безпрецедентні заходи безпеки. На вході в будівлю нацгвардійці створили імпровізований “турнікет” і перевіряли кожного, хто заходив. У коридорі, що веде до сесійної зали, «муніципали» пропускали усіх через рамку-металошукач. До охорони правопорядку залучили весь склад муніципальної дружини — майже півтори сотні осіб. В інших коридорах стояли поліцейські. Для журналістів запровадили процедуру попередньої акредитації — бейджики треба було отримувати у Центрі туристичної інформації. Зрештою, акредитація діяла і раніше - працівники секретаріату записували журналістів і видавали бейджики просто на вході до сесійної зали. Але тепер за “ксивою” треба було пройти зайвий десяток кроків, що викликало у деяких колег обурення.

Коли розпочиналося сесійне засідання, під стінами ратуші молодики почали розкладати і підпалювати шини. Принесли діжки, по яких стукали палицями. Багато хто мав маски на обличчі. Як пояснили, протестують проти неправомірної, на їхню думку, ухвали міськради щодо облаштування на території міста п’яти пунктів перевантаження й брикетування сміття. Однак вони були мало схожі на “мирних мешканців”... З’явилася інформація, що до Львова з Києва спеціально на пікет приїхали близько шістдесяти членів «Цивільного корпусу «Азов». Хоча пікетувальники це спростували. Також пікетували ратушу представники партії «Національний корпус», члени громадської організації «Розвиток громади», спортклубу “Легіон”, Спілки ветеранів АТО. Були й мешканці районів, де встановлені тимчасові майданчики для перевантаження й брикетування сміття.

Журналісти-телевізійники у залі звернулися до “хлопців у чорному” з запитанням, хто вони такі і чи мають акредитацію, щоб сидіти на місцях для преси. Камера й мікрофон трохи налякали непроханих гостей: вони мовчки, закриваючи обличчя, виходили з залу. Хоча у проході сесійного залу не припинялася тиснява. Міський голова Львова Андрій Садовий спочатку відреагував на непроханих гостей на своїй сторінці у Facebook: «Хлопці, які представляються бійцями «Азову» і блокують сьогодні Львівську міську раду, не заблукали? Азов і Маріуполь за 1200 км від Львова». А потім виступив у сесійному залі, наголосивши, що це неповага до найбільшого україномовного міста світу, коли мілітаризовані організації роблять шоу під міською радою. “Ми дуже делікатно акцентуємо увагу на питаннях безпеки у стінах міської ради, але за 25 років незалежної України те, що ми спостерігаємо останні півроку, є безпрецедентним явищем, - наголосив мер. - Невідомі особи, як правило, в балаклавах, вриваються в приміщення міської ради і тиснуть на депутатів, вимагаючи приймати рішення в їхніх інтересах. Це безпрецедентна ситуація, і я розумію хвилювання депутатів, багато з яких працюють тільки першу каденцію”.

Міський голова мав на увазі нещодавню спільну заяву жінок-депутаток усіх фракцій, коли вони закликали правоохоронців захистити депутатів і містян, коли молодики спортивної зовнішності вриваються на сесійне засідання, блокують його і лобіюють чиїсь інтереси. Саме так сталося на попередній сесії, 19 січня, коли у сесійному залі навіть почалася бійка. Тоді правоохоронці вилучили в одного із молодиків ніж.

“Сьогодні порядок більш-менш забезпечений, але були потрачені надзусилля, щоб і працівники мас-медіа могли нормально працювати в сесійній залі, а не боятися, що хтось витягне заточку чи ножа, - зазначив міський голова Андрій Садовий на учорашній сесії. - Ми так і не отримали відповіді, чи знайдені особи, які 19 січня з холодною зброєю увірвались в міську раду. Порушено кримінальне провадження, питань багато... Нашу демократичність і відкритість часто використовують люди, які хочуть дестабілізувати ситуацію, а це є елементами гібридної війни».

Як повідомив на сесії керівник львівської місцевої прокуратури №1 Роман Сапуцький, прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного поводження зі зброєю у стінах Львівської міської ради під час сесії 19 січня. Кримінальне провадження відкрито за статтею 263 частина 1 КК України. “Особа, яка могла занести чи залишити ніж, на даний час встановлюється. Ніж вилучений, допитані особи, які його виявили. Призначена відповідна експертиза. Будемо мати результати експертизи, тоді будемо давати правову оцінку», — повідомив керівник прокуратури.

Фото ZAXID.NET

Схожі новини