Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кому СІЗО? Дорого...

Мін’юст оголосив конкурс з продажу будівель Львівського та Київського слідчих ізоляторів. У Львові інвестор наразі не з’явився... 

На початку лютого Міністерство юстиції оголосило конкурс з продажу Лук’янівського та Львівського СІЗО. Близько півроку посадовці опрацьовували процедуру продажу старих слідчих ізоляторів у Києві та Львові. Вирішили провести конкурс за принципом державно-приватного партнерства. 2 лютого Мін’юст розпочав збір проектних пропозицій. Чи знайдеться інвестор, який зацікавиться таким потужним і вартісним проектом?

Як усе буде відбуватися? Усі проектні пропозиції чиновники проаналізують. Переможець конкурсу побудує новий слідчий ізолятор. Його введуть в експлуатацію і перевезуть туди ув’язнених. Старі приміщення віддадуть інвестору у довготривалу оренду. Нагадаємо, Львівський слідчий ізолятор розташований на вул.Городоцькій і є одним з найстаріших в Україні (йому — понад 400 років). Будинок звели 1614 року як монастир Святої Бригіти. 1786 року монастир переобладнали під в’язницю, яка отримала назву «Бригідки». За польської влади будівлю використовували для утримання політичних в’язнів. З 1946 року установа функціонує як місце попереднього ув’язнення.

Львівська міська рада виділила земельну ділянку в районі вул. Конюшинна — Збиральна (неподалік гіпермаркету Metro), площею 8,3 га для побудови нової установи відбування покарань. Там планується не лише СІЗО, а й виправна колонія. А Польща безкоштовно передала Мін’юсту проектно-кошторисну документацію виправної колонії, яка відповідає сучасним вимогам.

Зрозуміло, що земельна ділянка у самісінькому центрі є ласим шматком. Не виключено, що за цю територію можуть розпочатися “бої без правил”. От читаю у “Фейсбуці: “Що ж, львів’яни, сакральна і історична споруда, в’язниця чотирьох окупаційних режимів, де загинули сотні і відбували покарання тисячі українських патріотів, може перетворитися на черговий генделик, — пише на своїй сторінці у “Фейсбуці” директор музею “Територія Терору” Тарас Чолій. — Білас і Данилишин, засуджена до страти молодь з «процесу 59» нам не пробачать, якщо ми до цього допустимо. Сумно, що в нашій, але чужій для нас державі ми мусимо воювати за збереження нашої культурної і історичної спадщини. Воювати, коли знаємо, що система, поки що, перемагає нас...”. Деякі дописувачі називають цю споруду “будинком-легендою”. А сама територія, зазначають, так і не була до кінця досліджена...

Я запитала нового керівника поліції Львівщини Валерія Середу, що він думає про перенесення Львівського СІЗО з центру Львова. “У такому вигляді ця споруда не може залишатися, — каже генерал поліції. — Там все на ладан дихає, і утримувати людей у таких умовах не можна — за усіма нормами та стандартами. Крім того, у цій будівлі — лише частина приміщень є історичними (там, де був жіночий монастир). У них можемо облаштувати музей”. Валерій Середа каже, за польських часів там була в’язниця. “Кого там утримували? Злочинців! Це така для нашого суспільства цінність історична?” — запитує керівник обласної поліції і припускає, що боротьба за земельну ділянку вже стартувала.

До слова, правоохоронці ініціювали реконструкцію будівлі та паркану на вул.Кривоноса, 1 (там розташований економічний факультет університету внутрішніх справ). Споруди — у плачевному стані. Ремонтні роботи планували за старими проектами, аби не зіпсувати автентичний вигляд будівлі. Але у мерії не дозволили цього зробити. Мовляв, спадщина ЮНЕСКО. Невже і з Львівським СІЗО буде така сама історія? Хтось вставлятиме палиці у колеса. А будівля тим часом буде розсипатися...

Начальник Західного міжрегіонального управління кримінальної виконавчої служби Михайло Дзюдзь розповів журналісту “ВЗ”, що наразі ніхто з інвесторів з пропозиціями до нього не звертався. “Проект буде реалізовуватися за принципом державно-приватного партнерства. Зрозуміло, що без допомоги держави тут не обійтися, — каже Михайло Дзюдзь. — Інвестору передадуть будівлю у довготривале користування, якщо він збудує нове СІЗО. У будівлі є історичні приміщення. А є такі, які добудовувалися у радянський час. Їх можна знести, а на тому місці щось збудувати...”.

А тим часом...

Депутати ЛМР просять посадовців мерії звернутися до Міністерства юстиції України з проханням передати будівлю «Бригідок» у комунальну власність громади Львова. А також зобов’язати управління охорони історичного середовища ЛМР розробити облікову документацію на щойно виявлений об’єкт культурної спадщини будівлю на вул. Городоцькій, 20, і, відповідно до чинного законодавства, передати цю документацію у Львівську ОДА для включення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Схожі новини