Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Камера» Єфремова – у будинку начальника СІЗО? 

У слідчий ізолятор заарештованого екс-«регіонала» привозять хіба що для галочки.

Хто уважно стежить за «державозрадницькою» справою колишнього керманича фракції «Регіонів» у Верховній Раді Олександра Єфремова, згадає післяноворічні «плачі» його адвоката. Як той розповідав страшилки про нелюдські умови утримання його підзахисного у столичному ізоляторі СБУ: одиночна камера, зафарбовані вікна, штучне освітлення — не життя, мовляв, а тортури. У Службі безпеки закиди на свою адресу спростували, заявивши, що утримують арештанта у стандартній двомісній камері, яка обладнана усім необхідним. Буде, мовляв, потреба проінспектувати — без проблем. Але інспекція не знадобилася, бо в ізоляторі СБУ Єфремов не засидівся. Його перевели в іншу «арештарню», саме місце прописки якої викликали підозри про те, що в екс-«регіонала» вже все схвачено, за все заплачено. Мало того, що Єфремов опинився у СІЗО Старобільська на Луганщині (а це — його вотчина, де він і досі має вплив і «прикормлених» виконавців), то ще й умови для нього створили такі, що назвати єфремівську «відсидку» перебуванням під вартою (цей запобіжний захід екс-«регіоналові» продовжили до 17 березня) язик не повертається.

Поки Єфремова «тортурили» в ізоляторі СБУ камерою без євроремонту, персональної кухні і сауни, в Старобільському СІЗО у поті чола готувалися до прийому «поважного клієнта». Облаштовували трикімнатну «люкс-хату» для Єфремова — з шикарним ремонтом, дорогою технікою і навіть джакузі. Інформацію про це оприлюднили помічник нардепа Сергія Мельничука Всеволод Филимоненко та журналіст Олексій Липовецький, які навідалися до згаданого СІЗО.

То-то у Сватовому, куди спершу надіслали матеріали у справі Єфремова, так оперативненько передали естафету у Старобільськ: швиденько рішення суду організували, яким розгляд єфремовської справи перенесли зі Сватівського до Старобільського районного суду. У Сватовому, мовляв, і суддів недостатньо, і необхідних умов для утримання тих, хто під вартою, немає. Якби йшлося про звичайного смертного арештанта, усе б знайшлося. А тут — самого «хазяїна» везуть! Куди ж його у задрипану камеру — тільки у кращу «люкс-хату». А оскільки у Сватовому такою, схоже, обзавестися не встигли, довелося Старобільське СІЗО підключати.

Несподіваний візит до цієї установи «непроханих гостей» з «помдепутатським» і журналістським посвідченнями змусив тюремників нервувати. А тут ще й розпитування візитерів про особливі умови утримання Єфремова і запитання, чи часто його взагалі бачать в ізоляторі. Що означаэ «чи часто бачать», здивуєтеся? А це і є найбільший секрет арешту по-єфремовськи. За інформацією Всеволода Филимоненка, Єфремов у Старобільському СІЗО лише відвідувач — у своїй «люкс-хаті» з’являється, коли в ізолятор перевірки навідуються. Тільки не подумайте, що решту часу «хазяїн» просиджує у «холопських» камерах, щоб не нудитися: грає з іншими арештантами у карти чи «травить» історії зі свого «ригівського» життя-малини. Ні, між нечастими появами у СІЗО (для галочки) Єфремов на іншій хаті чалиться - у заміському котеджі начальника ізолятора.

Отримавши таку інформацію, помічник нардепа і журналіст вирушили до Старобільського СІЗО, аби почути пояснення тюремників і навідатися в єфремовські «апартаменти». Звісно ж, ні пояснень, ні дозволу оглянути камеру Єфремова не дочекалися. Не допомогли ні парламентське посвідчення, ні посилання на законні права помічника народного депутата. Тюремники обмежилися лише оглядовою екскурсією у «дозволені» місця. Показали одну зі звичайних камер, дворики для прогулянок, баню. На відео про відвідини СІЗО, яке Всеволод Филимоненко виклав в Інтернет, важко не помітити написи на стінах в одній із прогулянкових «кліток»: «Укропы — петухи», а поряд — лайка з прізвищем Порошенка.

На пряме запитання візитерів про те, що Єфремов буцімто, замість відсидки у СІЗО, «прохолоджується» у будинку начальника ізолятора, тюремники лише розводили руками. А від нас, мовляв, чого хочете: ми люди маленькі, нічого коментувати не уповноважені. На камеру підтвердили лише інформацію про те, що Єфремов утримується у люксових умовах.

Може, обжившись у чужій «люкс-хаті» поза стінами ізолятора, екс-«регіонал» встиг і до своєї, в окупованому Луганську навідатися? Перевірити, чи під надійною вона охороною? А то від «ЛНРівських» стражів всякого можна чекати. Зі слів іншого колишнього «регіонала» Володимира Ландіка, єфремовський маєток у Луганську охороняють «відбірні війська ЛНР». А дружина Єфремова, «постійно приїздить і живе у будинку».

Діти ж і онуки екс-«регіонала», як розповідав його адвокат, облаштувалися за кордоном. Щоправда, де саме, захисник не уточнив. У «Раші» осіли чи, може, до Австрії подалися, куди і Єфремов намагався «евакуюватися», поки його просто на борту літака до Відня не затримали (30 липня минулого року).

А тим часом...

У СІЗО Єфремов - «вільний відвіду­вач», на судових засіданнях у своїй справі буде «вільним слухачем». Для нього й у суді привілейовані умови організували: у залі Єфремов сидітиме не у «клітці», а поруч з адвокатами. «Це перше подібне застосування практики Європейського суду з прав людини», — заявив адвокат Андрій Смірнов.

Така вона — рівність перед законом по-українськи: одним — камери-душогубки і «клітка» у суді, іншим - «люкс-хата» у СІЗО і ключі від будинку начальника ізолятора, а на додачу — ще й зручності на судових засіданнях.

Фото apostrophe.ua

Схожі новини