Передплата 2024 ВЗ

Офіційний Берлін підтримав заяву посла Німеччини про вибори на Донбасі

  • 08.02.2017, 18:39
  • 4 487

"Відновлення контролю над кордоном має стати завершенням процесу".

Офіційний Берлін вважає, що вибори на непідконтрольній території Донбасу можуть відбутися тоді, коли про їх умови зможуть домовитися Київ і Москва.

Про це заявив офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер, передає "Укрінформ".

Він також зазначив, що в словах посла Ернста Райхеля про можливість проведення виборів без виведення російських військ немає суперечностей з офіційною позицією Берліна.

"В жодному разі це не суперечить нашій позиції: наші зусилля спрямовані на те, щоб повернути Україні суверенітет над всією її територією... На це спрямовані і Мінські домовленості", - сказав Шефер.

Він також підкреслив, що, згідно з Мінським домовленостями, відновлення контролю над кордоном має стати завершенням процесу, що складається з 13 пунктів.

"Хочу ще раз підкреслити, що ніхто, включаючи нашого посла в Києві, не має навіть найменших сумнівів у тому, хто у підсумку відповідальний за розв'язання цього конфлікту... Ніхто в уряді не сумнівається, що для сепаратистів на Донбасі існує логістична, фінансова і військова допомога з Росії", - додав Шефер.

Дипломат запевнив, що федеральний уряд в цілому, включаючи канцлера, міністра закордонних справ, а також посла в Україні спрямовують свої зусилля на те, щоб домогтися вирішення конфлікту на сході України.

"Це наша політична мета і мотив для нас в Києві, Берліні, на зустрічах Нормандської четвірки", - сказав Шефер.

Посол Німеччини пояснив свою скандальну заяву про вибори на Донбасі

У МЗС Німеччини заявили, що ФРН буде керуватися положеннями Мінських угод при врегулюванні кризи на Донбасі.

Посол Федеративної республіки Німеччина Ернст Райхель пояснив, що говорив про створення необхідних умов для проведення виборів на Донбасі, коли припускав, що вибори на окупованій частині Донецької й Луганської областей можуть відбутися за присутності там російської армії.

Про це Райхель сказав під час розмови із народним депутатом Сергієм Лещенком на урочистому прийомі з нагоди 25-ої річниці встановлення дипломатичних відносин України та Німеччини, повідомляє УНІАН.

На прямі запитання журналістів Райхель відмовився відповідати про своє висловлюванні про вибори, однак у розмові з Лещенко дипломат погодився, що його висловлювання про Донбас були контроверсійними.

Співрозмовники погодилися, що Україні та Німеччині краще підтримувати хороші відносини.

Лещенко також сказав, що в кінці 1980-х років німецькі партії по-справжньому могли брати участь у виборчих кампаніях. Однак у нинішній ситуації на Донбасі українські партії не можуть повноцінно брати участь у виборах, а українські ЗМІ не можуть висвітлювати такі вибори.

«Так... Я згоден з вами, що саме така ситуація сьогодні. Про що я кажу, стосується того, як створити умови...», — заявив Райхель, маючи на увазі необхідні умови для проведення виборів на Донбасі.

«Керівництвом для всіх наших зусиль з подолання кризи на сході України є Мінські угоди між Росією та Україною від 12 лютого 2015 року, посередниками в яких виступають Німеччина та Франція», — заявили у німецькому відомстві у відповідь на прохання прокоментувати слова посла ФРН в Україні, пише «Укрінформ».

У МЗС Німеччини прокоментували слова свого посла

У Міністерстві закордонних справ Німеччини прокоментували слова посла країни в Україні Ернста Райхеля щодо виборів на Донбасі.

Про це повідомили у МЗС України.

"7 лютого 2017 року посла запросили до міністерства. Під час зустрічі німецькому дипломату наголосили на неприпустимості проведення виборів на окупованих територіях Донбасу в присутності російських окупаційних військ", - йдеться у повідомленні.

МЗС заявляє, що на зустрічі була підтверджена чітка і послідовна позиція України, що проведення подібних виборів можливе лише після виведення підрозділів російських Збройних сил.

У відповіді МЗС ФРН на прохання "Укрінформ" прокоментувати слова посла, керівництво повідомило, що Німеччина буде керуватися положеннями Мінських угод при врегулюванні кризи на Донбасі.

"Керівництвом для всіх наших зусиль з подолання кризи на сході України є Мінські угоди між Росією та Україною від 12 лютого 2015 року, посередниками в яких виступають Німеччина та Франція", - йдеться у відповіді відомства.

Посол Німеччини скасував прес-конференцію через скандальну заяву

Посольство Німеччини в Україні скасувало спілкування посла Ернста Райхеля з пресою, що мало відбутися у вівторок ввечері.

Відповідну інформацію повідомили у посольстві, пише "Європейська правда".

Прес-конференція посла була призначена перед початком урочистого прийняття з нагоди 25-річчя роботи дипустанови в Україні.

"Прийняття відбудеться, як і планувалося, однак прес-конференції не буде", - пояснили в посольстві.

Геращенко: "Німеччина повинна спростувати заяву посла щодо Донбасу"

Вона зазначила, що така позиція є недипломатичною і образливою для України та українців, та йде врозріз з Мінськими угодами.

Верховна Рада висловила обурення словами посла Німеччини в Україні Ернста Райхеля стосовно того, що провести вибори на Донбасі можна за присутності російських військ.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Разом з колегами висловлюю обурення заявами посла Німеччини Ернста Райхеля, що вибори на Донбасі можуть пройти і за присутності російських військ. Вимагаємо пояснення і спростування", - наголосила Геращенко.

За її словами, вибори на Донбасі повинні проходити за стандартами ОДІР/ОБСЄ, а також за українським законодавством, а не в присутності окупаційних військ. Понад те, ці заяви йдуть врозріз з офіційною позицією Німеччини і канцлера Ангели Меркель.

"Це не перше некоректне, недипломатичне, публічне висловлювання посла, яке відверто підігрує окупанту, РФ, подібними заявами. І ми очікуємо жорсткої реакції українського МЗС на ці заяви. Та і німецького також. Можливо, варто Німеччині подумати про заміну посла, який викликав таке обурення серед ВСІХ політичних сил, що формують парламент незалежної України", - підсумувала Геращенко.

Клімкін відповів на заяву посла Німеччини про вибори на Донбасі

«Два виборчих фарси під дулами російських автоматів призвели до встановлення окупаційних влад у Криму та на Донбасі».

Про це написав міністр закордонних справ Павло Клімкін на сторінці у Twitter.

"Два виборчих фарси під дулами російських автоматів - маємо дві окупаційні влади в окупованому Криму і на Донбасі. Фарсів досить!" - написав Клімкін.

Посла Німеччини викликали в МЗС через заяву про вибори на Донбасі

МЗС викликало посла Німеччини для пояснень через його заяви про можливість проведення виборів на Донбасі за присутності російських військ.

Інформацію про ухвалення такого рішення підтвердили в прес-службі МЗС, передає "Європейська правда".

"Посла Федеративної республіки Німеччина запрошено до МЗС для отримання пояснень щодо його висловлювань, опублікованих в інтерв'ю виданню РБК-Україна", - зазначили у відомстві.

Водночас в МЗС не уточнили, яке саме з висловлювань посла стане предметом спілкування.

Проте один зі співрозмовників у дипломатичній службі наголосив, що йдеться саме про низку запитань до німецького дипломата.

Нардепи оголосили бойкот послу Німеччини через заяву про вибори на Донбасі

Народні депутати оголосили бойкот послу Німеччини в Україні Ернсту Райхелю, який висловив свою особисту позицію, що вибори на Донбасі можна провести і за присутності російських військ.

Про це на засіданні Ради заявила голова комітету у закордонних справах Ганна Гопко, передає Еспресо.TV.

"До 25-річчя відкриття посольства Німеччини в Україні, яке саме сьогодні відзначається, посол запросив на прийом дуже багатьох депутатів, поважних гостей. Ми вважаємо, що маємо бойкотувати цей захід і сьогодні не йти на прийом до німецького посла", - заявила Гопко.

Вона заявила, що таким чином буде висловлена "принципова, українська позиція".

Гопко також наголосила, що позиція Ради дуже чітка: жодних виборів на Донбасі не може бути, поки російські війська не заберуться геть.

Посол Німеччини допустив проведення виборів на Донбасі у присутності російських військових підрозділів

При цьому вибори повинні відбутися при умовах, що відповідають європейським стандартам.

Вибори на окупованій території Донбасу можуть відбутися у присутності російської армії. Про це заявив надзвичайний і повноважний посол Німеччини в Україні Ернст Райхель.

"Необов'язково, що вибори на Донбасі можуть відбутися тільки тоді, коли там не буде російських військ, або на кожній міської адміністрації буде вивішено український прапор. Без сумніву, це досить складно собі уявити - проведення місцевих виборів без забезпечення безпеки. Але я переконаний, що це не є чимось неможливим, все залежить від умов. Можу навести історичний приклад. Останні парламентські вибори в НДР, які повинні були замінити комуністичний режим, відбулися у присутності Західної групи радянських військ і при тодішньому комуністичному режимі в НДР. Але вибори призвели до його зміни", - зазначив посол ФРН.

При цьому, за його словами, прямих аналогій проводити не можна, і все буде залежати від обставин, які необхідно зробити такими, щоб вибори стали можливими.

"Безсумнівно, вибори повинні відбутися в тих умовах, які будуть відповідати європейським стандартам. І тому безпека, як і інші вимоги до виборчого процесу, є необхідними умовами. Будь-який український політик повинен мати можливість без страху проводити свою передвиборчу кампанію. І якщо для цього не буде можливостей, отже, такі вибори не можуть відповідати стандартам", - підкреслив Ернст Райхель.

Джерело: РБК-Україна

Схожі новини