Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Гаврилюк – не основний замовник у справі Копитка...»

Галицький районний суд продовжив міру запобіжного заходу — тримання під вартою — Дмитрові Гаврилюку, якого підозрюють не в одному злочині.

Приголомшуюча новина з’явилася в інформаційному просторі у четвер, 2 лютого. Апеляційний суд Львівської області змінив міру запобіжного заходу і призначив заставу в 1,5 млн. грн. Дмитрові Гаврилюку, якого підозрюють у вбивствах, а також у замаху на власника ПАТ “Львівський холодокомбінат” Богдана Копитка. На такі дії “служителів Феміди” жваво відреагували громадські активісти у соцмережах. «Ну що.., знайомимося знову із суддями. Це ж цікаво і пізнавально — хто перейшов межу моралі і закону та призначив заставу у розмірі 1,5 мільйона гривень для кілера Дмитра Гаврилюка...” - написала на своїй сторінці у “Фейсбуці” журналіст, керівник кадрової поліції Львівщини Вікторія Балицька. А вже на ранок, 3 лютого, активісти запалили під судом шини та влаштували допит самим суддям... “Прокрутити” аферу зі звільненням Гаврилюка не вдалося... Підозрюваному висунули нове обвинувачення і продовжили термін тримання під вартою. Якби не громадськість, Гаврилюк міг би накивати п’ятами, і “короткі руки” правоохоронців до нього навряд чи дотягнулися б...

Нагадаємо, 29 серпня минулого року у Старому Селі Пустомитівського району підірвали службовий автомобіль Богдана Копитка. Внаслідок вибуху загинули троє його охоронців. Сам Копитко не постраждав, оскільки їхав в іншій машині. Вибухівка була закладена у дорожнє полотно за два місяці до скоєння замаху... Правоохоронці заявили, що причина замаху на Копитка — боротьба за сфери кримінального впливу.

Троє суддів, які розглядали гучну справу, стали вмить «знаменитими»: головуючий Зеновій Макойда, Василь Головатий та Альберт Белена. Громадські активісти з плакатами “Гаврилюк-кілер!” та вигуками — “Ганьба!” увірвалися до залу суду... Один суддя під тиском людей навіть написав заяву на звільнення. Хоча зрозуміло, що така заява є формальною, адже звільнити суддю може лише Верховна Рада. Чому судді Апеляційного суду пішли на такий крок, адже застава за такий важкий злочин не передбачена?

Пояснення суддів з’явилися у ЗМІ. Ось що з них випливає. Cудді Апеляційного суду Львівської області Зеновій Макой­да та Альберт Белена пояснили своє рішення. Відповідну спільну заяву написали на вимогу пікетувальників. Третій суддя Василь Головатий — на лікарняному. Копія відповідної заяви, адресована голові правління ПАТ «Львівський холодокомбінат» та потерпілим, є у розпорядженні журналістів видання Leopolis.news. У ній, зокрема, йдеться: «Колегією суддів Апеляційного суду Львівської області у кримінальному провадженні щодо підозрюваного Гаврилюка було прийнято рішення по запобіжному заходу, а саме продовжено йому тримання під вартою до 21 лютого 2017 року з визначенням розміру застави 450 мінімальних заробітних плат, що становить 1 440 000 грн., та покладені обов’язки з’явитися до слідчого, не спілкуватись з потерпілими, свідками, здати паспорт для виїзду за кордон.

Ми, судді Макойда і Белена, виносячи таке рішення, виходили з того, що в клопотанні слідчого про продовження строку тримання під вартою і постанові заступника прокурора Львівської області зазначено, що слід провести відповідні слідчі дії, а не вказано які, що давало б підставу для продовження строку тримання під вартою. виходячи з наявних ризиків, ми продовжили цей строк і визначили розмір застави. Гаврилюк далі буде виконувати покладені на нього обов’язки в разі сплати застави. Гаврилюк не буде мати можливості вчиняти злочини». Заяву підписали усі троє суддів.

У цей же день адвокати Дмитра Гаврилюка — Валентин Новіков та Валерій Олійников — провели прес-конференцію. На своїй сторінці у “Фейсбуці” журналіст-криміналіст Микола Савельєв написав: “Вона нагадала мені пресуху Ігоря Зварича про “наколядовані мільйони доларів”, яка стала його лебединою піснею. Є речі, котрі краще не робити”. Побачити цю “пресуху” на тему “Нічне викрадення та побиття поліцією Дмитра Гаврилюка” можна на каналі Youtube. Зі слів організаторів заходу, сестра і цивільна дружина Гаврилюка від участі у прес-конференції відмовилися з метою безпеки. Натомість адвокати у своїх поясненнях зазначили, суд прислухався до доводів захисту і призначив заставу... А правоохоронці, за словами адвокатів, не висунули жодних переконливих доказів, щоб продовжити термін тримання їхнього підзахисного під вартою. Гаврилюка перевезли з Чернівців до Львова. Рідні про це нічого не знали, тому заявили про викрадення...

Жодного викрадення не було. По цій справі тривали і тривають слідчі дії. У п’ятницю ввечері мені вдалося особисто поспілкуватися щодо цієї резонансної справи з керівником Головного управління Нацполіції у Львівській області Валерієм Середою. “Реально застава за Гаврилюка була внесена?” - запитую керівника обласної поліції. “Її спробували внести... Якби це був рядовий злочинець, який би мав одне кримінальне діяння, йому би було легко вийти під заставу. Він все життя перебував у середовищі злочинців і скоював злочини. За ним не одне кримінальне діння...”, - каже Валерій Середа. “Гаврилюк — замовник у справі Копитка?”. “Він не основ­ний замовник, скажемо так. Проте винен він чи ні, це має вирішити суд. А ось громадськість правильно зрозуміла, що її дурять... До мене телефонували декілька суддів, яких знаю давно, і говорили: “Знаєш, Валера, це абсурд. Є якась межа усьому!”. (Ці судді засудили дії своїх колег. - Авт.).

“Говорять про те, що до цієї справи причетний кримінальний авторитет Вова Морда?” - продовжую ставити генералу запитання. “Він нам цього ще не сказав...”. “А його допитували?”. “Хотіли би...” - каже генерал. “Кажуть, що він у Києві”. “Хто каже? Я би хотів поспілкуватися з тією людиною, яка це каже”. “Він переховується?”. “У злочинному світі все заплутано. Ми не можемо на сьогодні стверджувати, які були підстави для замаху, хто це замовив, не допитавши того ж самого Володимира Дідуха (він же Вова Морда. - Авт.), - каже Валерій Середа. - Але це точно не політика і захоплення державної влади. Іде розподіл сфер впливу. А ось вибухівку закладали учасники бойових дій. Я був у зоні АТО і бачив, як це виглядає...”. “Як було у 90-х, так нічого і не міняється?”. “Ні, міняється. Візьмемо 90-ті роки — у той час було по вісім-дев’ять замовних вбивств на рік. Сьогодні, слава Богу, менше...”.

Ще у п’ятницю, 3 лютого, Галицький районний суд обрав міру запобіжного заходу для Гаврилюка — тримання під вартою (60 днів). Дмитрові Гаврилюку висунули нове обвинувачення в організації та виконанні вбивства Мар’яна Родича у вересні 2015 р. Нагадаємо, 50-річного Родича розстріляли з автомата на вул. Генерала Грекова у Львові...

Схожі новини