Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Військової науки і бойового досвіду забагато не буває...

Піхотинці з Оклахоми навчають наших вояків на Яворівському полігоні.

На Яворівському полігоні стартували нові навчання, в яких беруть участь військові збройних сил США, Канади, Польщі, Литви та Великої Британії. Триватимуть півроку, і за цей час планують випустити 4 батальйони.

Місія з підготовки військових розпочалась ще у січні минулого року. За цей час американці підготували п’ять батальйонів ЗСУ та три батальйони нацгвардії. Тренувала наших бійців каліфорнійська бойова група 76-ї піхотної бригади, яка склала вже свої повноваження. «Навчальну» естафету перейняли військові 45-ї піхотної бригади з Оклахоми.

«Ми раді бути тут і тренуватися з ротаційними українськими підрозділами. Усвідомлюємо всю важливість навчань з вашими солдатами, оскільки ті бої, що тривають на сході краї­ни, є також боями за ті цінності, які поділяє з вами увесь світ. Ми постараємося зробити все, що в наших силах, аби навчити ваших солдатів…» — заявив начальник «Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки — Україна», полковник Девід Джордан.

За словами полковника, перш за все іноземні тренери працюватимуть над індивідуальними здібностями наших солдатів. У результаті бійці вмітимуть надати першу медичну допомогу, орієнтуватимуться на місцевості та навчаться визначати цілі. Після індивідуальних тренувань планують провести навчання вже на ротному та батальйонному рівнях. Як зазначив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Сопко, на бригадному рівні військових готуватимуть з наступного року.

«Сподіваємося, всі інші батальйони вчитимуться у мирний час. Зараз всі підрозділи, що виконують завдання, мають бойовий досвід, який не має жодна армія… В Європі точно! Але навчання зайвим не буває, і досвід, який ми отримуємо від партнерів, — це досвід іншого рівня. Всі знають, які втрати були протягом 2014 року, тому що не було, зокрема, і відповідного рівня медичної підготовки. Тому на ній акцентуємо увагу», — зазначив Сергій Сопко.

Військові, які прибули зі зони АТО на Яворівський полігон, розповідають, що невміння надати першу медичну допомогу — одна з головних проблем на передовій.

«Це мої перші навчання… Деяких навичок бракує. Але ми намагаємось навчитись чогось нового. Не вистачає навиків у медицині, до прикладу, самому собі надати медичну допомогу, але тут усе розповідають та показують. Навчимося!» — каже молодший сержант Анатолій Богачук.

На церемонію старту міжнародних військових навчань прибула й посол США Марі Йовановіч.

«Перебуваємо тут у той час, коли на сході країни тривають бої, зокрема під Авдіївкою. США дуже схвильовані тим фактом, що дотримуються угод про припинення вогню. Раді, що секретар з безпеки ООН чітко висловив свою позицію щодо цього», — підсумувала Марі Йовановіч.

Схожі новини