Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Обстріл літака ВМС України кваліфікували як замах на вбивство

  • 02.02.2017, 13:43
  • 4 764

Військова прокуратура готує всі необхідні експертизи.

Обстріл українського транспортного літака Військово-Морських Сил Збройних Сил України попередньо кваліфікували як замах на вбивство двох або більше осіб за обтяжуючих обставин. Про це повідомили в прес-службі військової прокуратури Південного регіону.

За інформацією прес-служби, 1 лютого під час тренувального польоту в районі Одеського газового родовища з раніше захоплених Російською Федерацією бурових вишок було обстріляно транспортний літак Військово-Морських Сил Збройних Сил України Ан-26.

“Під час огляду літака виявлено ушкодження у виді трисантиметрового кульового отвору, що може свідчити про наслідки обстрілу зі стрілецької зброї”, — повідомили у прокуратурі.

Наразі військовою прокуратурою проведено огляд повітряного судна, зафіксовано ушкодження, готується призначення необхідних експертиз, проводяться інші слідчі дії.

Відтак, військовою прокуратурою Південного регіону України за фактом обстрілу українського транспортного літака розпочато кримінальне провадження за попередньою кваліфікацією ч.2 ст.115 (замах на вбивство 2-х або більше осіб за обтяжуючих обставин) КК України.

Кулю, якою поцілили в літак ВМС, передадуть у міжнародний кримінальний суд

Україна передасть у міжнародний кримінальний суд одну з куль, що потрапила в літак ВМС Ан-26 при обстрілі Росією над Одеським газовим родовищем в Чорному морі.

Про це заявив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, передає "112 Україна".

"Військова прокуратура відразу після прильоту літака, зареєструвала провадження, зараз проводять експертизу, щоб встановити патрони, тому що це доказ. Це докази гібридної військової агресії після анексії Криму. Куля, яка вилучена - це докази. Хто саме стріляв, ми може і не встановимо, але зона відповідальності вищого керівництва держави РФ межує і знаходиться в компетенції міжнародного кримінального суду. Ці докази збираються і туди передадуть", - заявив Матіос.

Окупанти озвучили свою версію інциденту щодо обстрілу українського літака з бурових вишок

Кажуть, що політ "створив загрозу безпеці для їх персоналу та обладнання".

У Росії заявили про "небезпечний обліт українським Ан-26" бурових вишок у Криму. Відповідну заяву зробив офіційний представник Міноборони Росії генерал-майор Ігор Конашенков, повідомляють російські ЗМІ.

"Українському аташе з питань оборони виражений протест Міноборони Росії на дії української сторони, в ході яких український літак Ан-26 1 лютого з 11.30 до 12.00 здійснив два небезпечних обльоти бурових вишок "Таврида" і "Крим-1" на гранично низькій висоті, що створило загрозу безпеці для їх персоналу та обладнання", - сказав він.

Конашенков зазначив, що в середу ввечері до Міноборони Росії було запрошено аташе з питань оборони при посольстві України в Росії для вручення військово-дипломатичної ноти. Конашенков додав, що "у переданій ноті особливо відзначено, що дії українського літака розцінюються як провокаційні".

Росія висловила протест через нібито обліт "вишок Бойка"

Міноборони РФ висловило протест українському аташе в зв'язку з нібито "небезпечним обльотом українським Ан-26" незаконно привласнених бурових вишок у Криму.

Про це заявив офіційний представник Міноборони Росії генерал-майор Ігор Конашенков, передають "РИА Новости".

"Українському аташе з питань оборони висловлений протест Міноборони Росії на дії української сторони, в ході яких український літак Ан-26 1 лютого з 11.30 до 12.00 здійснив два небезпечних обльоти бурових вишок "Таврида" і "Крим-1" на гранично низькій висоті, що створило загрозу безпеці для їх персоналу та обладнання", - сказав він.

Конашенков зазначив, що до Міноборони Росії було запрошено аташе з питань оборони при посольстві України в Росії для вручення військово-дипломатичної ноти.

Він додав, що "у переданій ноті особливо відзначено, що дії українського літака розцінюються як провокаційні".

У ВМС прокоментували ситуацію із обстрілом літака російськими окупантами

Речник наголосив, що корективи у хід навчання вноситься не будуть.

Українська авіація нічого не порушувала, тож польоти будуть відбуватиКорективи у хід навчання вноситься не будуться і надалі. Про це заявив речник Військово-морських Сил України Олег Чубук, коментуюч ситуацію з обстрілом літака АН-26 з одного із захоплених Росією вишок у Чорному морі.

"ВМС України, авіація нічого не порушувала, тому польоти авіації нашої і транспортної, та іншої морської авіації будуть продовжені. Проводяться навчання військово-морських сил України, задіяні морська авіація, морська піхота, кораблі, тому що ми на своїй землі, це наша морська економічна зона", - заявив Чубук.

Також він прокоментував виявлення в Чорному морі радіолокаційної станції РФ для наведення ракет. "Зараз проводиться ще експертиза, яка також буде доведена до громадськості. Взагалі вона (РЛС - ред.) використовується для наведення ракет для протиповітряної оборони. Там також і російські кораблі перебували буквально в районі вишок. Вони практично постійно перебувають на так званому "чергуванні", - сказав спікер ВМС.

Полторак підтвердив обстріл літака ВМС російськими окупантами і опублікував фото

Екіпаж виявив і зафіксував роботу радіолокаційної станції РФ в активному режимі.

Міністр оборони України Степан Полторак підтвердив, що під час тренувального польоту над виключно (морською) економічною зоною України транспортний літак Військово-Морських Сил ЗСУ Ан-26 обстріляли з раніше захоплених Росією бурових вишок. Відповідні фотографії він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

За даними Полторака, екіпаж виявив і зафіксував роботу радіолокаційної станції РФ в активному режимі, що зазвичай використовується для наведення ракет систем протиповітряної оборони.

В результаті обстрілу зі стрілецької зброї літаку було нанесене ушкодження. Екіпаж літака при цьому не постраждав, Ан-26 продовжив виконання польотного завдання.

Після повернення літального апарату на аеродром під час зовнішнього огляду повітряного корабля виявлено 3-см кульовий отвір — наслідки обстрілу літака зі стрілецької зброї.

Військовий літак України обстріляли з бойового корабля ЧФ Росії

Територія, над якою проходили польоти, належить Україні.

Літак Військово-морських сил України Ан-26 облстріляли під час польоту над Одеським газовим родовищем в Чорному морі. Про це повідомляє одеське видання «Думська» з посиланням на джерела в Міністерстві оборони.

По літаку відкрили вогонь зі стрілецької зброї з борту малого протичовнового корабля Чорноморського флоту Російської Федерації. Крім того, Ан-26 супроводжувала станція виявлення зенітно-ракетного комплексу. З борту російського корабля також застосовували сигнальні ракети.

Український літак отримав пошкодження корпусу, екіпаж не постраждав. Територія, над якою проходили польоти, належить Україні. Зброї Ан-26 не мав.

Схожі новини