Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як Гройсман у Львові допомагав сміття розгрібати

Через півроку на Яворівщині має з’явитися сміттєпереробний завод.

Після восьмимісячного мандрування львівського сміття Україною проблему нарешті зауважили в Києві. На доручення президента до Львова приїхав прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Під час робочої поїздки він провів наради у Львівській ОДА, про підсумки яких розповів журналістам. «Ми прийняли рішення на засіданні комісії, що одну з ділянок, які виставлені на конкурс, буде знято з конкурсу і передано Львівській міській раді — швидко, щоб вони почали проектування й будівництво полігона та комплексу зі сміттєпереробки», — заявив Володимир Гройсман. Йдеться про ділянку площею 12,5 га у Яворівському районі, на території колишніх гірничо-хімічних підприємств Яворівського ДГХП «Сірка».

Володимир Гройсман переконаний, що за шість місяців місто здатне збудувати новий полігон та сміттєсортувальну станцію. Прем’єр висловив таке переконання, виходячи зі свого досвіду вирішення проблеми сміття у Вінниці, коли він був там міським головою. Гройсман сказав, що сьогодні Львів має всі можливості профінансувати ці роботи. Адже бюджет розвитку міста 2017 року становитиме 1 млрд. 800 млн. грн. Також глава уряду зазначив, що у вересні Міністерство фінансів України підтвердило: Львів може брати участь у цьому проекті у співпраці із Європейським Інвестиційним Банком.

«Це зона відповідальності міської влади, яка багато років експлуатувала полігон у Грибовичах. На превеликий жаль, не було вжито необхідних заходів, щоб він став по-справжньому економічно безпечним, технологічно якісним і дав можливість підтримати у чистоті усю Львівську область, яка вивозила туди свої побутові відходи», — наголосив прем’єр. Гройсман готовий і надалі підтримувати вирішення проблеми твердих побутових відходів у Львові. Для цього до міста приїде спеціальна комісія. Паралельно проводитимуть роботи із рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Свою техніку надасть МНС.

Міський голова Львова Андрій Садовий назвав таке рішення історичним, якого Львів чекав 25 років. «Ділянка, щодо якої було прийнято стратегічне рішення, розташована на території «Сірки», де дуже складна екологічна ситуація, — сказав мер. — Тому, власне, будівництво комплексу з ТПВ розв’язує проблему з екологією, створює нові робочі місця та дає людям роботу. Це дуже важливо. Я скерував відповідний лист голові Львівської ОДА за дорученням прем’єр-міністра. Очікую, до понеділка буде розпорядження голови ЛОДА, адже інших дозвільних документів не потрібно. І тоді одразу ми могли би приступати до роботи».

Вартість такого заводу з переробки сміття — 20-25 млн. євро. На цьому заводі прийматимуть не лише міські відходи, а й з області. Львівська міська рада уже зробила перші кроки щодо будівництва полігона ТПВ. Для встановлення відповідності земельної ділянки нормативним вимогам до облаштування полігона та будівництва об’єктів поводження з ТПВ розпорядженням міського голови Львова утворено науково-експертну групу. Очолив її академік НАНУ, Герой України Ігор Юхновський.

Тим часом до візиту прем’єра у Львові прибрали майже все сміття, яке горами накопичилося на сміттєвих майданчиках. Міське сміття приймають обласні сміттєві полігони, з якими досягнуто офіційних домовленостей.

На території яворівської «Сірки» «других Грибовичів» не буде

Запевнив голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Заява прем’єра Володимира Гройсмана про виділення Львівській міськраді ділянки в районі колишнього промислового гіганта, яворівської “Сірки”, для побудови сміттєпереробного комплексу, як і слід було очікувати, викликала бурхливу протестну реакцію “активістів” різного штибу. Зокрема, у Яворові зібралася позачергова сесія райради, також різко проти “Грибовичів-2” виступив нардеп Володимир Парасюк. Однак голова Львівської ОДА Олег Синютка на брифінгу в понеділок запевнив, що усе, що буде робитися на цій ділянці, обов’язково узгодять із місцевою громадою.

«Треба чітко розуміти, який саме об’єкт буде споруджений на цій території. Треба провести громадські слухання, репрезентувати проект з переробки ТПВ, - сказав голова ЛОДА. - Після цього, переконаний, у людей з’явиться довіра. Це має бути екологічно нешкідливий об’єкт, який відповідає усім європейським стандартам. Коли ми оголошували конкурс, розраховували на будівництво на території яворівської “Сірки” заводу зі спалення сміття. Очікуємо, до середини лютого компанії вже будуть давати пропозиції будівництва такого заводу».

На різкі заяви нардепа Парасюка Олег Синютка відреагував так: “Якщо йдеться про побудову не нового сміттєзвалища, а сучасного сміттєпереробного комплексу за європейськими стандартами, вважаю, громада, влада і активісти з розумінням поставляться до цього. Це спільна проблема всіх населених пунктів, у тому числі Яворівського району. Думаю, люди не дадуть будувати там щось на кшталт Грибовицького сміттєзвалища. Будемо стояти на стороні людей”.

Також голова ЛОДА поінформував, що за останні кілька днів зі Львова вивезено півтори тисячі тонн твердих побутових відходів, які містилися на 380 майданчиках. Це сміття, яке накопичилося протягом останніх тижнів. Про “одноразове очищення” Львова від цих завалів, нагадаємо, було вирішено під час засідання обласної комісії з надзвичайних ситуацій. “Ми передаємо Львову повністю очищене від сміття місто, - сказав Олег Синютка. - Звертаюся до львів’ян: якщо бачите переповнені сміттєві майданчики, прошу телефонувати на гарячу лінію області за номером 112. Поставимо питання перед перевізником про вивезення ТПВ з цієї ділянки”.

Губернатор вважає передчасним і непродуманим рішення сесії ЛМР про виділення п’ятьох земділянок на території Львова для будівництва сміттєсортувальних станцій. Ухвала ЛМР прийнята без екологічної перевірки, громадських слухань. Є вже перші негативні наслідки: керівник Міжнародного аеропорту «Львів» Тетяна Романовська звернулася з клопотанням, що одна з цих земельних ділянок розташована по курсу зльоту і посадки літаків. Це на її думку може загрожувати безпеці діяльності МА “Львів” (суть претензії - на сміття будуть злітатися птахи, відповідно вони можуть потрапити в турбіни літаків, що призведе до аварій. - Авт.)”.

Юлія ЛІЩЕНКО

Схожі новини