Передплата 2024 ВЗ

Порошенко домовився з Меркель про зустріч в "нормандському форматі"

  • 30.01.2017, 15:39
  • 2 727

Також сторони досягнули домовленостей про низку інших зустрічей з метою врегулювання ситуації на Донбасі.

Президент України Петро Порошенко і канцлер Німеччини Ангела Меркель в рамках переговорів домовилися про низку зустрічей з питання врегулювання ситуації на Донбасі, в тому числі і в "нормандському форматі". Про це повідомив заступник голови Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв, передає УТ.

"Сьогодні була ще раз підтверджена солідарність із Україною. Було домовлено про нові контакти як двосторонні, так і в "нормандському форматі", щоб надати нової динаміки мирному врегулюванню (конфлікту на Донбасі — ред.)", - сказав Єлісєєв.

Він також зазначив, що в рамках переговорів порушувалася низка питань, в тому числі збереження режиму санкцій щодо РФ, а також активізація "нормандського формату" і залучення представників нової адміністрації США до переговорного процесу по Донбасу.

"Ми продовжуємо наполегливо спільно працювати і з французами, і з німцями над тим, щоб переконати Росію виконувати мінські домовленості, а також знайти" modus vivendi ", як залучити американську сторону до процесів в Україні і навколо України", - розповів Єлісєєв.

Меркель висловила стурбованість загостренням ситуації на Донбасі

Про це вона сказала 30 січня на спільному з президентом Петром Порошенко брифінгу перед їх двосторонньою зустріччю в Берліні.

"За останні години ми знову дізналися, що режиму припинення вогню фактично не існує, що знову гинуть солдати. Я повинна сказати, що ситуація на лінії розмежування викликає занепокоєння" — сказала Меркель.

Німецький канцлер також підтвердила відданість Мінським домовленостям:

"Ми віримо в те, що нормандський формат це є правильний шлях і ми будемо і надалі його дотримуватися, незважаючи на перепони, які існують, щоби домогтися миру в Україні, політичної стабільності та територіальної цілісності".

Президент Петро Порошенко, в свою чергу, поінформував Меркель, що 29 січня 5 українських військових загинуло, 12 зазнали поранень. Зранку 30 січня ще двоє солдат віддали своє життя за захист територіальної цілісності нашої держави і ще 5 були поранені.

Глава держави наголосив, що цих втрат сили АТО зазнали в результаті артилеристського вогню із систем, які встановлені російськими бойовиками в житлови х кварталах Донецька і Ясинуватої, щоб українські військові не мали змоги відкрити вогонь у відповідь.

"Це варварські методи ведення вогню. Ми негайно поінформували, залучили ОБСЄ. Російська сторона відмовилася реагувати на наші запити та запити ОБСЄ", — сказав Порошенко.

"Ми впевнені, що на сьогоднішній день портібні об'єднані і рішучі дії, щоб мотивувати російську сторону бути за столом переговорів та імплементувати в повному обсязі Мінські домовленості, в першу чергу безпековий компонент ", — наголосив президент

За словами Порошенка, Україна не бачить альтернативи Мінським угодам.

Порошенко: "У разі потреби необхідно посилити санкції проти РФ"

Про це він заявив перед переговорами з канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Берліні.

Президент України Петро Порошенко заявив про важливість збереження санкцій проти Росії як стимулу для імплементації Москвою вже досягнутих домовленостей, а за необхідності і їх посилення, передає УТ.

"Ми впевнені в тому, що сьогодні потрібні рішучі і єдині дії. Рішучі дії для того, щоб мотивувати російську сторону бути за столом переговорів, мотивувати імплементувати в повному обсязі мінські домовленості, і в першу чергу компонент безпеки", - заявив президент журналістам перед переговорами з канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Берліні.

Він підкреслив, в разі, якщо ці імплементації не відбудуться, необхідно застосувати посилення санкційного тиску на Росію.

Порошенко зробив першу заяву у Берліні

Політика санкцій щодо Росії має бути продовжена до повного виконання Мінських домовленостей.

Про це йдеться на сторінці президента Петра Порошенка у Facebook, передає Газета.юа.

Глава держава перебуває у Берліні і провів зустріч з президентом Бундестагу Норбертом Ламмертом.

"Також звернувся з проханням до парламенту Німеччини визнати Голодомор актом геноциду проти Українського народу", - заявив глава держави.

Сьогодні Порошенко зустрінеться із німецьким канцлером Ангелою Меркель.

Президент розпочав робочий візит до Німеччини

Президент Петро Порошенко розпочав робочий візит до Федеративної Республіки Німеччина.

Глава Української держави проведе зустріч з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Програмою візиту передбачена спільна заява для представників ЗМІ лідерів України та Німеччини. Онлайн-трансляція заходу відбудеться на офіційному Youtube-каналі Адміністрації Президента України орієнтовно о 15:35 (за київським часом).

Порошенко сьогодні обговорить з Меркель ситуацію на Донбасі

Президент України Петро Порошенко сьогодні здійснить візит до Німеччини, де планується його зустріч з федеральним канцлером Ангелою Меркель, передає посилання на прес-службу АП.

"30 січня 2017 року Президент України Петро Порошенко здійснить візит до Федеративної Республіки Німеччина. Плануються переговори Глави Української держави з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель", - йдеться у повідомленні.

На зустрічі президента України Петра Порошенка і канцлера ФРН Ангели Меркель в Берліні будуть обговорюватися питання виконання Росією пунктів Мінських угод, врегулювання ситуації з безпекою на Донбасі, а також питання звільнення заручників.

"У нас була домовленість на початку лютого обговорити ряд важливих питань. Особливо як змусити Росію виконувати Мінські домовленості, ситуацію з безпекою на Донбасі, що ми можемо зробити, щоб звільнити заручників, яким чином на сьогодні можна більш ефективно використовувати можливості Нормандського формату", - повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі каналу "Інтер" увечері 29 січня.

Як очікується, Порошенко також проведе зустрічі з президентом бундестагу Норбертом Ламмертом, віце-канцлером Німеччини Зігмаром Габріелем та представниками німецьких ділових кіл.

Джерело: День

Схожі новини