Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові вшанували пам’ять жертв Голокосту

  • 27.01.2017, 17:45
  • 5 206

27 січня до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту у Львові відбулись тематичні заходи.

Керівництво міста і області, громадськість, небайдужі містяни долучились до мітингів, вшанувавши пам’ять невинно загиблих у той час, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Для нашого міста заходи із вшанування пам’яті про Голокост — це не просто солідарність зі світом. Це, власне, є частиною нашої історії, історії Львова. Безумовно, що наш обов’язок — пам’ятати тих людей, які постраждали не за свої дії, а лише за те, що належали до певної нації. Тому дуже важливо, щоб ми і майбутні покоління не просто пам’ятали про ті трагічні події, але робили все, аби вони більше ніколи не повторились», - зауважив в.о. начальника управління культури ЛМР Михайло Мороз.

Окрім мітингів, які відбулись біля пам’ятника жертвам львівського гетто, що на проспекті В. Чорновола, та біля пам’ятного каменя на місці колишнього Янівського концтабору, відбувались й інші заходи.

Організатор заходів Всеукраїнський єврейський благодійний фонд «Хасед-Ар’є» та Лобо Бней Брит «Леополіс» ім. Е. Домбергера.

«Відзначення цієї сумної дати — наша мізерна данина пам’яті 6 мільйонів безвинно загиблих в полум’ї Голокосту. В цей день в різних країнах світу проводять жалобні мітинги біля меморіалів, зустрічі з врятованими та рятівниками, організовують тематичні виставки, перегляди фільмів, вистав, поетичні вечори. Мета цих заходів — показати історію без прикрас», - зазначають організатори.

У День пам’яті жертв Голокосту ООН застерігає від розпалювання ненависті

«Важливо підтримувати незалежні інституції правопорядку і вільної преси, які контролюватимуть лідерів і вестимуть правдивий облік фактів».

Верховний комісар ООН із питань прав людини Зейд Раад аль-Хусейн у День пам’яті жертв Голокосту закликає пам’ятати про небезпеку антисемітизму й усіх інших форм расової чи релігійної ненависті і дискримінації.

«Садистська жорстокість злодіянь нацистського режиму проти євреїв, ромів, слов’ян, людей з інвалідністю, політичних дисидентів, гомосексуалів й інших підживлювалась шар за шаром пропагандою, фальсифікаціями і підбурюванням до ненависті», — сказав верховний комісар 27 січня.

Як заявив Зейд Раад аль-Хусейн, в основі всіх зусиль із боротьби з антисемітизмом, расизмом і всіма формами дискримінації має лежати освіта.

Джерело: Радіо Свобода

МЗС: "Пам'ять про Голокост є складовою національної пам'яті українського народу"

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту для України сповнений особливого трагізму і болю.

Пам'ять про цю трагедію сьогодні є складовою національної пам'яті Українського народу.

Про це йдеться у заяві МЗС України до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

"Для України цей день сповнений особливого трагізму і болю. Майже 1,5 млн. українських євреїв були знищені нацистами на території України у часи Другої світової війни. Одним з символів Голокосту стало урочище Бабин Яр, де у 1941-1943 роках було розстріляно 100 тисяч осіб, у тому числі дітей, жінок і стариків. Переважну більшість закатованих становили євреї. Пам'ять про трагедію Голокосту є сьогодні складовою національної пам'яті Українського народу", - йдеться у заяві.

Як зазначили в МЗС, свідченням глибокої пошани до пам'яті жертв Голокосту стали масштабні заходи з нагоди 75-х роковин трагедії Бабиного Яру 29 вересня 2016 року в Києві, у яких взяли участь ті, хто пережив Голокост, державні, політичні і громадські діячі багатьох країн світу.

Разом зі світлою пам’яттю про загиблих учасники заходів згадали тих, хто ризикував своїм життям заради порятунку євреїв, приречених нацистами на смерть. Понад двом з половиною тисячам українців музеєм Яд Вашем присвоєно високе звання Праведників народів світу.

У зовнішньополітичному відомстві відзначили, що сьогодні Україна є домівкою для більш ніж стотисячної єврейської громади, яка відіграє важливу роль у розбудові та зміцненні Української держави. Разом із представниками інших національностей євреї зі зброєю в руках захищають на сході незалежність і територіальну цілісність Української держави від російської агресії.

"Висловлюючи у цей день щирі співчуття жертвам Голокосту, їхнім рідним і близьким, засуджуючи страхітливі злочини тоталітарного нацистського режиму, ми закликаємо міжнародне співтовариство об’єднати зусилля з метою не допустити будь-яких проявів антисемітизму та нетерпимості на расовому чи національному грунті, культивувати у прийдешніх поколінь повагу до основних прав і свобод людини", - наголосили в МЗС.

1 листопада 2005 року Резолюцією № 60/7 Генеральної Асамблеї ООН визначено 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту, мільйонів євреїв брутально знищених нацистськими злочинцями у роки Другої світової війни.

Порошенко: "Голокост — це наш спільний біль"

Україна, яка нині протистоїть російській агресії, закликає усі вільні нації не допустити відродження тоталітарних імперій.

Про це йдеться у зверненні Президента України Петра Порошенка у зв'язку з Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту, повідомляє сайт глави держави.

"Україна, яка втратила десятки мільйонів своїх синів і доньок різних національностей внаслідок злочинів тоталітаризму, нині протистоїть російській агресії, боронячи кордони демократичного світу. Ми закликаємо усі вільні нації не допустити відродження тоталітарних імперій, ідеологій та практик, що породжують злочини проти людства", - заявив Порошенко.

Президент нагадав, що 27 січня світ відзначає Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, встановлений рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року.

"Голокост - одна із наймасштабніших трагедій в історії земної цивілізації, жахливий нацистський злочин, породжений культивуванням антилюдської ідеології. Мільйони невинних людей було знищено лише за належність до єврейського народу. Нормальна людська свідомість відмовляється це сприймати. Сьогодні нечисленні уже свідки оповідають нам про ті страшні події, а мовчазні схили та меморіали Бабиного Яру, інші місця упокоєння жертв нацизму несуть пам'ять про загиблих у віки", - йдеться у зверненні.

Глава держави зазначив, що це і спільний біль українців: "Це наш спільний біль. Він щемить у серцях українців, ятрить рани нашої багатостраждальної землі, гіркими рядками повнить книгу буття Українського народу. Зберігаючи пам'ять про Голокост, ми рішуче заявляємо про неприпустимість повторення подібних злочинів у майбутньому".

"Пам'ятаймо. І будьмо єдиними у відстоюванні ідеалів гуманізму, демократії, свободи та миру у всьому світі", - додав Порошенко.

В Івано-Франківському обласному архіві відкрилася виставка про Голокост

У державному архіві Івано-Франківської області відкрилася виставка документів, присвячена Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту.

Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

На виставці під назвою «Галицьке єврейство: втрачений пласт та розірвана пам’ять» представлені десятки документів часів Другої світової війни: свідоцтва, медичні записи, плакати, листівки. За даними науковців, до війни на Прикарпатті проживало понад 300 тисяч євреїв, чимало з них загинуло від рук нацистів.

Як зазначила провідний науковий співробітник обласного архіву Катерина Мицан, близько 9 з половиною тисяч прізвищ загиблих встановили завдяки картотеці каси соціального забезпечення. «Там написані дата і місце народження людини, коли вона почала працювати в гетто і останній день праці — це фактично цей день чи напередодні, коли людина була знищена», — зазначає дослідниця.

За словами директора державного архіву в області Ігоря Гриника, «пам’ятати про ці страхітливі явища ми повинні, щоб вони не повторювалися в майбутньому».

Виставка в архіві експонуватиметься впродовж двох тижнів.

Сьогодні - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Сьогодні в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Цей День проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.

Україна на державному рівні приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році (Постанова Верховної Ради від 5 липня 2011), хоч і була однією з шести країн-ініціаторів прийняття ООНівського документа.

Дата 27 січня обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.

Варто нагадати, що Голокост з грецької перекладається як "всеспалення" й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933-1945 років. У ширшому розумінні, голокост — систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих.

Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона - на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні.

Як відомо, одразу після окупації України нацисти розгорнули широку мережу гетто (найбільшим було Львівське), а згодом почали масово розстрілювати єврейське населення. Одними з найбільших і найвідоміших були розстріли у Бабиному яру в Києві, але знищення євреїв України було систематичними і повсюдними.

Світова спільнота цього дня не тільки згадує жертв людиноненависницької політики, але й засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля стосовно окремої групи людей.

Цього року темою Міжнародного дня стане "Освіта в ім’я кращого майбутнього: роль історичних місць і музеїв у просвітництві з питань Голокосту". Пам’ятні місця поєднують у собі функції просвітницьких, культурних і науково-дослідницьких центрів, а також музеїв.

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту стане нагодою підкреслити їх незамінну роль, а також проаналізувати, яким чином пам’ятні місця та музеї висвітлюють сучасні проблеми, допомагаючи молоді розібратися щодо впливу минулого на сучасне суспільство.

Джерело: Укрінформ

Схожі новини