Передплата 2024 «Добра кухня»

Оплатіть депутатові квартиру у Києві, а в Грузії він сам собі купить

Для другої хвилі е-декларування чиновники і нардепи багато чого «забійного» приберегли.

Поки в Антикорупційному бюро анонімно (без вказання прізвищ) звітують про кількість кримінальних проваджень за результатами перевірки електронних декларацій (з першої хвилі декларантів під приціл наразі потрапили лише 24 - 14 суддів, шестеро нардепів, двоє голів райдержадміністрацій, заступник голови однієї з облрад та керівник центрального органу виконавчої влади), за звіти засіла друга хвиля «звітунів». До 1 квітня відрапортувати про свої доходи і статки мають не лише депутати і чиновники вищого ешелону, а й держслужбовці та посадовці дрібнішого штибу. Тож замість 130 тисяч декларацій реєстр заполонять близько 800 тисяч. Робота буде не лише для контролерів з антикорупційних органів, а й для усіх цікавих. Порівнюючи чиновницько-депутатські е-декларації за 2015 і 2016 роки, можна буде оцінити, як «пакращало» життя слуг народу. Зрештою, «пакращення» видно вже з доповнень до попередніх декларацій і перших е-звітів, які НАЗК отримала у січні.

Одне з перших, чим перейнялися народні обранці після новорічно-різдвяних канікул, - парламентські зарплати. І хочеться накинути собі так, щоб мало не здалося, і колеться - електорат не зрозуміє. І правильно зробить, бо з появою свіжих депутатських декларацій так і кортить заткнути ними роти тим, хто скиглить про низькі зарплати у нардепів. Зарплати, може, і низькі, а ось заробітки... З такою спритністю нашим народним обранцям не під парламентським, а під цирковим куполом працювати б — фокусниками. Сидиш у Верховній Раді, а статки, наче за помахом чарівної палички, примножуються. Та ще й такими темпами, що тільки освоювати встигай.

Підвищувати депутатську зарплату «фармацевтичному барону» з «БПП» Глібу Загорію, який одним махом розжився сімома квартирами і нежитловим приміщенням за 35 мільйонів гривень? Звучить, як чорний гумор. Чи, може, позафракційному Віталію Купрію надбавку виписати, щоб ще одну квартиру у Грузії купив і свою колекцію дорогих авто поповнив? Судячи зі свіжої декларації нардепа, грузинське помешкання площею 91 «квадрат» обійшлося йому в 1,1 мільйона гривень. Ще 99 тисяч Купрій виклав за Chrysler Town Country, який теж торік купив. Схоже, двох авто, мотоцикла і вітрильника у сімейному гаражі депутатові замало було. Але найцікавіше, що, поки пан Купрій приглядав квартирку у сонячній Грузії, із наших з вами кишень йому спонсорували орендоване помешкання у столиці. Торік зйомна квартира на 131 «квадрат» для депутата обійшлася платникам податків у понад 168 тисяч гривень!

Може, ще й членам протермінованого Центрвиборчкому зарплату підвищити, керуючись тим, що у декого поряд з іншими цифрами у декларації вона скромною виглядає? Як, наприклад, у заступниці голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної. Та один задекларований нею подарунок майже удвічі дорожчий за її річний заробіток: півмільйона — проти 286 тисяч. Та що там подарунок (хоча персона дарувальника інтригує, зважаючи, що йдеться про колишнього очільника Держфонду сприяння місцевому самоврядуванню Сергія Малікова, який свого часу ще й осередок Партії регіонів у Маріуполі очолював): живучи лише на зарплату, напередодні Нового року пані Усенко-Чорна примудрилася ощасливити себе квартирою за 3,2 мільйона гривень.

А якими жирними цифрами нові декларації урядовців «запливуть»! Якщо торік у зарплатній графі міністри вказували по 71-75 тисяч гривень річних, то тепер суми будуть у рази більшими. За новими розцінками (не на голому окладі, як було під час економії, а з надбавками і преміями), урядовці за місяць отримують більше, ніж за рік заробляли. У грудні декому і понад 100 тисяч нарахували. Ще б пак: крім щедрих виплат, міністрам ще й захмарну матеріальну допомогу виписують. За інформацією на запит «Українських новин», минулого місяця очільнику МЗС Павлу Клімкіну допомогли майже на 50 тисяч казенних гривень, керманичу Мінсоцполітики Андрію Реві — на 47 тисяч, «молодіжно-спортивному» міністрові Ігорю Жданову — на 41 тисячу. Знущально (тільки не для міністрів) не лише суми, а й сама назва допомоги звучить - «на вирішення соціально-побутових питань». 40 тисяч зарплати, бачите, бідним урядовцям на ці потреби не вистачає.

Ряди новоспечених мільйонерів за результатами цьогорічного декларування дружно поповнять керівники антикорупційних органів. Їхня місячна зарплата шестизначними цифрами вимірюється. Перед новорічними святами особистий бюджет голови Нац­агентства з питань запобігання корупції Наталії Корчак, за інформацією «Українських новин», поповнився на 123 тисячі гривень. Приблизно така ж зарплата — у директора Націо­нального антикорупційного бюро Артема Ситника. А ось керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому у грудні нарахували аж понад 250 тисяч гривень!

Для голови правління «Нафтогазу» Андрія Коболєва хоч додатковий рядок у зарплатній графі е-декларації виділяй, щоб захмарну суму було де вмістити. Тільки уявіть собі: у головного «нафтогазівця» ставка — понад мільйон гривень. Якщо ж врахувати преміальні, які, відповідно до колективного договору, можуть сягати до 200% від окладу (подробиці оприлюднила «Українська правда»), то на місяць виходить від двох до понад трьох мільйонів гривень.

А тим часом...

Нардепу з «Волі народу» Сергію Мельничуку жарт в е-декларації про 1 трильйон гривень готівки навіть штрафу не коштуватиме. У НАЗК таки дозволили «гумористові» виправити задекларований трильйон на 10 мільйонів.