Передплата 2024 ВЗ

Синютка: "Протягом тижня сміття зі Львова вивезуть на полігони області"

  • 25.01.2017, 10:50
  • 3 203

»Це одноразова допомога містові від області».

Протягом поточного тижня сміття зі Львова вивезуть на полігони області, відповідно до угод, які зобов’язані укласти керівники місцевих органів влади зі Львовом. Про це повідомив голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка 25 січня під час засідання комісії з техногенно-екологічно безпеки та надзвичайної ситуації.

«Це одноразова допомога містові від області, — сказав Синютка. — Питання щодо вирішення проблеми зі сміттям у Львові не носить жодного політичного забарвлення. Відсутні на сьогодні факти блокування і тиску з боку правоохоронних органів для врегулювання цієї проблематики і вирішення цього питання».

Водночас міський голова Львова Андрій Садовий наголосив, що міські голови інших міст відмовляються приймати на свої полігони львівське сміття. За його словами, щодня з міста треба вивозити 600 тонн сміття.

«Є біда і політику треба відкинути. Ми мали міський полігон, але його, згідно з рішенням прокуратури, зачинено. Зараз департамент житлово-комунального господарства працює з міським. Є шість перевізників. Є денний об’єм сміття, який треба вивезти. І у кінці дня ми побачимо, скільки можна відходів захоронити в області», — сказав Андрій Садовий.

Протягом трьох тижнів із третини майданчиків у Львові перевізники не вивозять тверді побутові відходи, оскільки не мають куди їх везти. В області ж налічується 20 полігонів, але вони невеликі і не можуть вмістити все львівське сміття.

За даними рятувальників, на Грибовицькому сміттєзвалищі, яке вже вісім місяців закрите, ймовірний черговий зсув, який може завдати значної шкоди довколишній території. Відтак, має бути проведений конкурс щодо рекультивації сміттєзвалища із, як планується, залученням коштів з міського і державного бюджетів.

Джерело: Радіо Свобода

Садовий: «Сьогодні маємо перший плюс у напрямку з врегулювання ситуації з твердими побутовими відходами»

Сьогодні відбулося обласне засідання комісії ТЕБ і НС.

Тема розмови — шляхи вирішення критичної ситуації з вивозом твердих побутових відходів і рекультивації Грибовицького полігону.

«Сьогоднішня комісія є важливою. Добре, що вона відбулася, після наших неодноразових звернень. Для мене є цінним результат, який матимемо далі.

Я спілкувався з мерами обласних міст, які були запрошені на засідання комісії і питав їх, чи вони готові приймати сміття зі Львова. Кажуть — ні! Питаю, чому ви мовчите? «Бо мовчимо». - відповідають.

Тому зараз департамент ЖКГ області буде працювати з нашим департаментом. Є шість перевізників, є денний об’єм сміття і до кінця дня будемо знати, хто готовий допомогти. Мова йде про щоденний вивіз сміття.

За рішенням прокуратури полігон ЛКП «Збиранка» закритий. Суд закрив. А щоденно потрібно вивезти 600 тонн сміття. Тому, коли державний орган приймав рішення про закриття полігону, він би мав передбачити механізм, як поводитися далі. Цей полігон працював багато років і у нас немає іншого.

Питання, чому ми не говоримо про критичну ситуацію у Пустомитівському районі, у Жовківському, Кам’янко-Бузькому. Поїдьте в ці райони і подивіться на ситуацію, яка в них склалася з вивозом сміття. Ми про це чомусь забуваємо і показуємо лише на майданчики у Львові. Так, у Львові є біда. Та Львів має хоча б фінансовий ресурс, щоб це врегулювати. А ці села і містечка не мають грошей. На них теж треба звертати увагу, бо це наші громадяни.

Сьогодні ситуація критична. 30% сміттєвих майданчиків є перенасиченими. І, на жаль, я поки не бачу позитивної динаміки до вирішення.

Ми проводили перемовини з містами обласного значення. До прикладу, нам допомагає Дрогобич. В невеликій кількості, в міру того, скільки він може прийняти. Те саме Борислав. За кожну тонну ми платимо гроші, даємо субвенції у місцеві бюджети з нашого. Та зрозуміло, що в них є обмежені можливості. Тому тут потрібно приймати інші, неординарні рішення.

Ми, як місто, звернулися до громад Львівської області, до приватних власників, щодо бажання купити орієнтовно 25-30 гектарів землі. Такі пропозиції почали надходити. Та в більшості пропонують ті землі, які призначені для сільського господарства. А земля під полігон має мати виключно призначення для промисловості. Плюс, мають бути проведенні серйозні дослідження, чи там можливо робити полігон. І найголовніше, кінцевий підпис стосовно функціонування полігону дає держава. Жоден органі місцевого самоврядування не має повноважень і можливостей для того, щоб створити полігон. Це державна справа. Держава має визначити, де саме в Україні мають право бути полігони. За 25 років незалежності нашої держави стратегія поводження з ТПВ була розроблена лише в грудні минулого року. Хто її розробив? Європейський банк реконструкцій та розвитку та GIZ. Однак, наразі немає ні програми, ні плану.

Сьогодні Львів - це індикатор. Це лакмусовий папірець і ми б’ємо в набат, бо завтра така ситуація може бути в будь-якому місті нашої держави.

Щодо побудови заводу, то перешкоди є в тому, щоб держава Україна ратифікувала угоди з Європейським інвестиційним банком.

Та, незважаючи на будь-які обставини, цього року ми розпочинаємо будівництво заводу з глибинної переробки ТПВ. Однак, будівництво заводу займе півтора-два роки. А весь цей час сміття потрібно кудись вивозити та потрібно провести рекультивацію Грибовицького полігону.

Тому дякую тим людям, які сьогодні мали сміливість сказати, що є загроза обвалу. І жоден орган місцевого самоврядування не зможе там навести лад. Бо, згідно з проектом, який розробив Гірхімпром, туди потрібно заїжджати зі сторони с. Малехова. Для цього має бути дозвіл громади села. Його нема. Тому тільки ДСНС може ці роботи виконувати. Їм для виконання аварійних робіт дозволів не треба.

Отож, сьогодні маємо перший маленький плюс. Побачимо, чи будуть наступні плюси, чи великі знаки питання», - розповів під час брифінгу Андрій Садовий, міський голова Львова.

Садовий: «Львів має можливість отримати до 75 млн євро для будівництва нового заводу, рекультивації існуючого і будівництва нового полігону»

Сьогодні відбулось позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій щодо вивезення твердих побутових відходів у Львові. Під час доповіді міський голова Андрій Садовий наголосив, що на сьогодні є два критичні питання: куди конкретно, на які полігони вивозити відходи зі Львова, та необхідність якнайшвидшого відновлення протиаварійних робіт на полігоні ТПВ у с. Великі Грибовичі, щоб не допустити екологічної біди. Також міський голова зазначив, що Львів підтримує процеси, які відбуваються в області щодо будівництва сміттєпереробних заводів, однак потрібне чітке розуміння, якою буде кінцева технологія та умови такого процесу. Також мер наголосив, що Європейський інвестиційний банк готовий на вигідних умовах інвестувати у будівництво такого комплексу у Львові та що місто має можливість отримати до 75 мільйонів євро для будівництва нового заводу, рекультивації існуючого і будівництва нового полігону.

«Інвестуючи кошти, інвестор хоче отримати прибуток. Враховуючи складну економічну ситуацію, сьогодні кредитні ресурси на ринку для інвестування в Україну є дуже дорогі. У 2012 році Львів шукав інвестора для будівництва відповідного комплексу. Нашим партнером була Міжнародна фінансова корпорація. Пройшовши весь цикл, ми не знайшли жодного інвестора, який би в цей час був готовий інвестувати на умовах, які коректні і вигідні для громади міста Львова. Розуміючи це, ми почали перемовини з Європейським інвестиційним банком, який готовий виділяти кошти на 20-25% років під 1% річних.

Рік тому Верховна рада ратифікувала угоду, відповідно до якої Львів має можливість отримати до 75 мільйонів євро для будівництва нового заводу, рекультивації існуючого і будівництва нового полігону. Очікую, що Міністерство зробить все необхідне, щоб цей процес був організований якомога швидше.

Ми підтримуємо процеси, які відбуваються в області щодо будівництва заводів. Але між такими заводами має бути якісна координація, бо якщо один з них через певні обставини може вийти з ладу, то інший має підстраховувати. Львів братиме участь у цьому процесі, координуючи роботу в області. Для цього ми хочемо зрозуміти, яка буде кінцева технологія та кінцеві умови.

Питання сміття — не є питанням сьогоднішнього дня, тому все-таки центральні органи влади чи місцеве самоврядування мають мати вплив на цей процес, щоб він не ставав форс-мажорним. Тому Львів за координацію і за співпрацю», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Садовий: «Таке зібрання треба було проводити 8 місяців тому, а не доводити ситуацію до критичної межі»

Сьогодні відбулось позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій щодо вивезення твердих побутових відходів у Львові. Під час доповіді міський голова Андрій Садовий наголосив, що на сьогодні є два критичні питання: куди конкретно, на які полігони вивозити відходи зі Львова, та необхідність якнайшвидшого відновлення протиаварійних робіт на полігоні ТПВ у с. Великі Грибовичі, щоб не допустити екологічної біди. За результатами засідання було прийнято кілька рішень, зокрема, щодо роботи з містами у Львівській області по прийняттю на їхні полігони ТПВ зі Львова, щодо напрацювання відповідних угод на вивезення та захоронення сміття. Також під час засідання озвучено, що мери міст Дрогобича, Миколаєва, Борислава, Самбора готові приймати на захоронення ТПВ зі Львова. Окремим пунктом передбачено створення комісії за участю фахівців ЛОДА, ЛМР, депутатських комісій, представників ДСНС щодо проведення протиаварійних робіт на полігоні в с. Великі Грибовичі. Як підтвердив Сергій Дмитровський, начальник Головного управління ДСНС України у Львівській області, зараз на полігоні в с. Великі Грибовичі існує загроза зсуву. Також рекомендовано звернутись до Уряду про виділення коштів на проведення рекультивації на полігоні, напрацювати план протиепідемічних заходів, провести у Львові позачергову дератизацію, а також забезпечити до наступного вівторка вивезення сміття з переповнених майданчиків у Львові. Також окремо обговорено питання щодо залучення органів правопорядку для сприяння роботи перевізників, які здійснюють вивезення сміття зі Львова за межі міста.

«Я просив би перевізників бути коректними і не занижувати проблему. Є багато майданчиків, які переповнені вже багато тижнів. Це тритижневий об’єм на одному майданчику. Я маю великий сумнів, що перевізники зможуть це вивезти у короткий час, хіба буде підсилення.

Ми працюємо зі всіма полігонами в області, в тому числі, Жидачів, Буськ, Дрогобич, Золочів. Це відбувається через компенсаторні механізми. Ми платимо за кожну тонну львівських відходів.

Блокування є. Ми, на жаль, не можемо зараз сміття вивозити у тих об’ємах, у яких ми вивозили до кінця минулого року. Об’єми значно зменшились. За кожну тонну відходів ми платимо кошти. Тішусь від пропозиції міського голови Самбора, якщо ви готові нам допомагати, я вам буду щиро вдячний. Я не переконаний, що весь об’єм сміття з міста Львова ми зможемо захоронювати в межах області, це надзвичайно великі об’єми. Тут однозначно треба мати добрий посил від керівництва області, щоб не було проблем, що в один день нам припинять прийом відходів. Критична ситуація з м. Києвом, вони не приймають від нас жодної тонни відходів. Не хочу переходити у площину звинувачень, бо це не коректно. Ми сьогодні зібрались, бо є загроза зсуву, і дякую, що ми є об’єктивні, ми говоримо правду, роботи треба відновлювати якомога скоріше. Компетенції органу місцевого самоврядування не достатньо. Є держава Україна, куди ми сплачуємо наші податки, вона повинна брати на себе відповідальність у критичній ситуації. Друге питання — це критична ситуація з вивезенням. Я би дуже хотів, щоб ми мали сьогодні позитивний результат. На моє переконання, нам треба буде ще залучати полігони з інших областей, бо своїми силами ми не зможемо захоронити всі ці об’єми.

Хочу подякувати всім, хто має сміливість говорити правду. Хочу подякувати за те, що ми зібрались. Я солідарний з тими, хто виступав, які говорили, що таке зібрання треба було проводити 8 місяців тому, а не доводити ситуацію до критичної межі, коли вже міжнародні експерти, коли посольства іноземних держав звертають увагу органам державної влади, щоб звернули увагу на місто Львів», - розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

Садовий: «Останні три тижні ситуація критично погіршилася, полігони масово відмовляють приймати відходи зі Львова»

«Останні 8 місяців ми знаходимося в сміттєвій блокаді».

Сьогодні, 25 січня, відбулось позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій щодо вивезення ТПВ у Львові. Під час доповіді міський голова Андрій Садовий наголосив, що сьогодні ситуація з вивезенням ТПВ у Львові має два критичні питання: куди конкретно, на які полігони вивозити відходи зі Львова, та необхідність якнайшвидшого відновлення протиаварійних робіт на полігоні ТПВ у с. Великі Грибовичі, щоб не допустити екологічної біди.

«Останні 8 місяців ми знаходимося в сміттєвій блокаді. Кожного дня є критична проблема, куди вивезти зі Львова 500-600 тон відходів. Кожен робочий день ми починаємо з цієї проблеми і завершуємо нею. Останні три тижні ситуація критично погіршилася, полігони масово відмовляють приймати відходи зі Львова, мотивуючи це небажанням мати проблеми з певними структурами.

Критичне питання сьогодні — куди конкретно ми можемо вивозити відходи, які створюються і накопичуються у Львові. Це можна системно організувати у межах Львівської області, якщо цього не достатньо — у межах Західної України. Має бути чітке розуміння на державному рівні, що цю проблему треба вирішити, щоб унеможливити будь-які екологічні наслідки.

Друге питання — ситуація на самому полігоні. Треба якомога швидше відновлювати роботи, бо тіло полігону є достатньо рухомим, і опади та потепління можуть спричинити зсув і витиснення інфільтратів, що призведе до екологічної біди. Тому неодноразово зверталися до обласної, Державної комісій з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Потрібно, щоб активно долучилися підрозділи МНС у і Львівській області, і на загальнодержавному рівні, бо вони мають відповідний досвід і фахівців. Прем’єр-міністр запевнює, що він зробить все можливе, щоб ситуація була врегульована», - розповів під час засідання комісії міський голова Львова Андрій Садовий.

За словами мера, з боку місцевих органів влади є небажання системно спілкуватися і укладати домовленості про вивіз сміття зі Львова на полігони через тиск, який на них чинять. «Питання вивозу ТПВ зі Львова ми пропрацьовували з дуже багатьма місцевими громадами, але всі полігони відмовилися приймати відходи. Є небажання укладати угоди і небажання системно спілкуватися через тиск, який на них чинять. Люди бояться за свою роботу і своє життя. Факти тиску будуть належним чином оформлені і передані в правоохоронні органи»,- додав міський голова.

Джерело: прес-служба ЛМР

Схожі новини