Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Порошенко закликав Фінляндію визнати Голодомор геноцидом

  • 24.01.2017, 18:01
  • 2 616

Президент України закликав парламент Фінляндії визнати Голодомор геноцидом українського народу.

Про це Порошенко заявив під час зустрічі зі спікером парламенту Фінляндії Марією Лохелою в рамках офіційного візиту до Фінляндії, повідомляє прес-центр президента.

"Президент звернувся до Парламенту Фінляндії із закликом прийняти рішення про визнання Голодомору геноцидом українського народу"- йдеться в повідомленні.

Президент також наголосив на готовності України й надалі розвивати активний діалог з Фінляндією, зокрема й на парламентському рівні.

"Маю велику надію, що недавно сформована в парламенті Фінляндії міжфракційна Група дружби з Україною буде сприяти активізації парламентської взаємодії між нашими державами", - сказав Порошенко.

Він також закликав фінських парламентаріїв допомогти України у звільненні її громадян з російських в'язниць і полону на Донбасі.

Президент Фінляндії: "Підстав для зняття санкцій з РФ немає"

«Для скасування санкцій необхідне виконання Мінських угод».

Підстав для зняття запроваджених Євросоюзом та США санкцій проти Росії немає.

Про це заявив Президент Фінляндії Саулі Нііністьо на спільній прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком у Гельсінкі, передає Укрінформ.

«Для скасування санкцій необхідне виконання Мінських угод. Санкцій було вжито не через питання тероризму, вони були запроваджені після анексії Криму та виникнення ситуації на Донбасі. Не бачу жодного зв'язку та не вірю, що Сполучені Штати змінять своє рішення», - сказав Нііністьо.

Він наголосив, що санкції США і ЄС не варто ототожнювати, оскільки "США ухвалюють самостійне рішення про запровадження та продовження санкцій, як і країни Європейського Союзу".

«Як член ЄС Фінляндія поважає рішення Європейського Союзу, оскільки ми одні з тих, хто їх ухвалює», - зауважив Президент Фінляндії.

Говорячи про прихід до влади в США нового президента Дональда Трампа, який говорив про можливість послаблення санкцій, Нііністьо зауважив, що це не тверда заява, оскільки «США - це традиційно стара демократія, ті ідеї, на яких вона побудована, дуже стабільні».

Він наголосив також, що під час спілкування з Президентом Петром Порошенком вони впевнилися у спільному розумінні та сприйнятті Європейського Союзу та його діяльності і готові ділитися своїми знаннями.

Україна та Фінляндія активізують співпрацю у сферах енергоефективності, енергозбереження, використання відновлюваних джерел енергії

Президент розпочав офіційний візит до Фінляндської Республіки.

У ході якого підписано Меморандуму про взаєморозуміння у сферах енергоефективності, відновлюваної енергетики та альтернативних видів палива. Документ у присутності Президентів України та Фінляндії, за підсумками двосторонніх переговорів, підписали Віце-прем'єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко і Міністр зовнішньої торгівлі та розвитку Фінляндії Кай Мюккянен.

Метою укладення Меморандуму є посилення двостороннього співробітництва у сферах енергоефективності, енергозбереження, використання відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива.

Відповідно до положень документу, Сторони здійснюватимуть обмін досвідом, інформацією та знаннями щодо державної підтримки, передових практик виробництва електроенергії з використанням відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива, забезпечення сталої роботи енергосистеми при збільшенні частки електроенергії, виробленої з відновлювальних джерел. Сторони також розроблятимуть та впроваджуватимуть спільні програми та проекти, надаватимуть підтримку організаціям та компаніям обох країн з проведення спільних семінарів, курсів та зустрічей з тематики енергоефективності, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива.

Імплементація положень Меморандуму сприятиме вдосконаленню українського законодавства, стандартів і бізнес процесів у контексті реалізації програм підтримки енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії, зокрема, в системах централізованого теплопостачання, транспортній галузі та промисловості.

Джерело: прес-служба Президента

Схожі новини