Передплата 2024 «Добрий господар»

Весна іде — проблеми в Грибовичі несе 

З потеплінням на сміттєзвалищі є загроза зсуву великої маси сміття.

З настанням тепла загроза від великої маси сміття, що накопичилася на Грибовицькому сміттєзвалищі, буде збільшуватися. Існує небезпека повторного зсуву маси відходів. Про це йшлося під час позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яка відбулася у Львівській міській раді. Вирішили повторно звернутися до обласної та Державної комісії з ТЕБ і НС щодо критичної ситуації з ТПВ у Львові. Місто звернеться до уряду з тим, щоб унеможливити критичну ситуацію на полігоні, а також з проханням забезпечити посилене патрулювання на полігоні — аби не було провокацій.

«Ситуація надзвичайно складна. Якщо буде потепління, можемо опинитися на межі великої біди, - сказав під час засідання міський голова Андрій Садовий. - Треба звернутися до в.о. міністра охорони здоров’я щодо епідеміологічної ситуації, яка може виникнути в місті. Також — звернення до державних органів влади щодо самого полігона ТПВ, де швидко треба продовжувати всі протиаварійні роботи».

Директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Сергій Бабак зазначив, що ще 30 листопада міський голова звернувся до прем’єр-міністра щодо необхідності невідкладного проведення протиаварійних робіт на полігоні та з проханням виділити кошти з резервного фонду держбюджету України. Зараз на полігоні рухається рухома частина і є загроза зриву дамби. Львів підтвердив, що готовий співфінансувати виконання цих робіт на 50%, а це 24 мільйони гривень. “З потеплінням буде ще більша небезпека на рухомій частині тіла полігона, - сказав Сергій Бабак. - Є загрози зсуву. Просив би, щоб ці роботи доручили проводити державній службі МНС України. Бо якщо додаткові кошти підуть не через ці підрозділи, буде потреба робити корекцію проекту — це час. Далі треба буде проводити тендер на виконавця цих робіт і отримати згоду Малехівської ради про виділення додаткової ділянки для початку цих робіт. А в надзвичайній ситуації підрозділи МНС можуть заходити і виконувати ці роботи. До весни залишився місяць, максимум півтора. Потрібні невідкладні дії в цьому напрямку».

Фото Дар’ї БАВЗАЛУК

Схожі новини