Передплата 2024 ВЗ

Порошенко і Кальюлайд: "Санкції проти РФ мають тривати до повного виконання "Мінська"

  • 23.01.2017, 17:21
  • 2 033

Спільна заява Президентів України Петра Порошенка і Естонської Республіки Керсті Кальюлайд.

Президенти України та Естонії Петро Порошенко та Керсті Кальюлайд погоджуються з тим, що санкції стосовно РФ можуть бути скасовані лише після повного виконання Росією мінських домовленостей та дотримання міжнародного права.

Про це йдеться у спільній заяві двох президентів за результатами їхньої зустрічі у Таллінні, повідомляє прес-служба глави Української держави.

"Обидва президенти погодилися, що обмежувальні заходи щодо Росії можуть бути скасовані тільки коли Росія буде дотримуватися основних принципів міжнародного права та виконає Мінські домовленості", - зазначається в заяві.

Порошенко та Кальюлайд підкреслили цінність тісної співпраці в міжнародних організаціях, включаючи ООН, Раду Європи та ОБСЄ. Вони наголосили на перспективах підтримки кандидатур одна одної та реалізації спільних пріоритетів, таких як підтримка безпеки та прав людини в Європі.

Кальюлайд підкреслила підтримку Естонією Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, на яку покладене завдання моніторингу імплементації Мінських домовленостей, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні та Плану дій Ради Європи для України.

Обидва президенти наголосили на тому, що Україна та Естонія продовжують засуджувати триваючу агресію Росії в Україні та підтримувати продовження реалізації ефективної політики невизнання незаконної тимчасової окупації та анексії частини території України - Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

"Президент Керсті Кальюлайд висловила постійну підтримку Естонії суверенітету та територіальної цілісності України та відданість спільній політиці ЄС у відповідь на агресію Росії", - йдеться в документі.

Президент Естонії наголосила, що її країна є прихильником подальшої європейської та євроатлантичної інтеграції України. Зокрема, Естонія залишається відданою просуванню Східного партнерства, що буде пріоритетом майбутнього головування Естонії в Раді ЄС у другій половині 2017 року.

Крім того, в заяві президенти закликали до швидкого рішення щодо надання безвізового режиму поїздок громадянам України, для чого Україна виконала всі умови.

"УА/ПВЗВТ (Угода про асоціацію/Поглиблена і всеохоплююча зона вільної торгівлі — ред.) залишається наріжним каменем відносин між Україною та ЄС. Обидва Президенти привітали її тимчасове застосування з 2016 року та закликали до швидкого завершення її ратифікації", - підкреслено в заяві.

Порошенко: "Тверда позиція Естонії зміцнює "наш стратегічний альянс"

Україна цінує підтримку Естонії, в тому числі за її позицію щодо збереження суверенітету і територіальної цілісності.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко на спільному з президентом Естонії Керсті Кальюлайд брифінгу в Таллінні, повідомляє Укрінформ.

"Естонія сьогодні є країною, яка найбільше допомагає Україні в перерахунку на душу населення. І вдячний за 40 українських військовослужбовців, які пройшли реабілітацію в найкращих установах Естонії. Це також та форма підтримки, яку ми дуже цінуємо" - сказав Порошенко.

За його словами, тверда позиція Естонії разом з Європейським Союзом щодо підтримки суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України, позиція про невизнання законною анексії Криму з боку Російської Федерації, а також рішучого засудження агресії РФ проти України на сході країни ще більше зміцнюють "наш стратегічний альянс".

Порошенко запросив Кальюлайд відвідати Україну з візитом найближчим часом.

"Ми її з нетерпінням чекаємо", - наголосив він.

Схожі новини