Передплата 2024 «Добра кухня»

На Йордан за сміття побилися

Попри це, сесія міськради проголосувала за створення у місті п’яти майданчиків для пресування відходів.

Бійка на сесії Львівської міської ради — не дивина. Однак бійка у сесійному залі на Водохреще, 19 січня, — це щось безпрецедентне. Сесія була позачерговою, на порядку денному стояло одне-єдине питання — “Про критичну ситуацію, яка склалася на адміністративній території Львівської міської ради у зв’язку з неможливістю вивезення твердих побутових відходів”. Ситуація зі сміттям у місті склалася катастрофічна...

Сесію чомусь скликали у таємному режимі. Більшість журналістів і громадськість дізналися про неї випадково, зі соцмереж. Офіційного анонсу не було. Незважаючи на це, в сесійний зал прийшло багато представників громадськості, зокрема жителі Білогорщі, Рясного та учасники АТО. Можливо, у мерії розраховували, що у свято потенційні пікетувальники до мерії не підуть. Хоча у коридорах було достатньо міцних хлопців із Муніципальної варти.

“У Львові із третини сміттєвих майданчиків не вивозиться сміття, - почав свою промову міський голова Андрій Садовий. - Ситуація надзвичайно складна, адже дві компанії не мають куди вивозити сміття, а ще 4 мають обмежені можливості і вивозять сміття з труднощами. Якщо потепліє — це загрожує справжньою екологічною катастрофою, яку відчують не тільки в області, — можуть бути наслідки і для Східної Європи. Відбулося засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки. Прийнято рішення звернутися до голів обласної та державної комісій з питань ТЕБ та НС, щоб дозволили вивозити тверді побутові відходи на полігони Львівської області та держави. Я мав розмову із прем’єр-міністром України, який є головою Державної комісії, просив допомогти Львову. Усі полігони, з якими раніше було укладено угоди на вивезення сміття, масово відмовляються від співпраці. Люди ховають очі, мовляв — перевірки, силовики, адмінресурси. Я звернувся до мерів закордонних міст-партнерів, зокрема з Польщі, Канади, міжнародних організацій, дипломатів. Усі висловили нам підтримку (нагадаємо, Андрій Садовий неодноразово говорив, що сміттєвий колапс у Львові — організований “згори”, це помста за принципову політичну позицію парламентській фракції, очолюваної ним партії “Самопоміч”. - Авт.). Усі готові, у разі потреби, приймати львівське сміття”.

Ухвала, яку пропонувалося прийняти депутатам міськради, по суті, була планом екстрених заходів для недопущення надзвичайної екологічної ситуації у Львові. У кожному районі міста треба виділити по ділянці для тимчасових майданчиків для перевантаження та брикетування твердих побутових відходів. П’ять таких пресувальних комплексів мають постати за адресами: Сихівський і Галицький райони — вул. Стрийська, 193, Залізничний район — вул. Городоцька, 280, Личаківський район — вул. Пластова, 13, Франківський район — вул. Персенківка, 19, Шевченківський район — вул. Шевченка, 327-г.

Щодо останньої адреси — це і є та ділянка на територіях колишнього заводу “Сільмаш”, де вже змонтовано сміттєсортувальну і брикетувальну лінії. Проти неї вже не перший місяць протестують жителі Рясного і Білогорщі. На громадських слуханнях вони висловилися категорично проти цієї лінії. “Вони там нічого не збираються сортувати і пресувати, просто потихеньку спалюють сміття, - розповіла журналісту “ВЗ” активістка з Білогорщі пані Ольга. - Працюють тихцем, коли нікого немає. Як тільки з’являється громадськість чи журналісти — ховаються. На територію не допускає охорона. Сміттєсортувальний комплекс — практично під нашими вікнами. Чуємо сморід, це фактично другі Грибовичі. Із вивезенням нашого сміття проблем не маємо — нас обслуговує жек Левандівки, сміття вивозять централізовано”.

Крім того, ухвала міськради передбачала звернутися до територіальних громад області та України з проханням укласти договори про вивезення львівського сміття на їхні полігони. Також додатково виділити ЛКП “Транспортна фірма “Львівспецкомунтранс” 97 мільйонів гривень для придбання спецобладнання для пресування ТПВ. При обговоренні депутати засипали міського голову запитаннями. «УКРОП» образився, що їх не запросили на передсесійну нараду мера із фракціями, і заявили, що утримаються. Українська галицька партія заявила, що ухвала породить п’ять нових смітників у різних районах міста, тому вони не голосуватимуть. “Свобода” відмовилася голосувати, бо заходи, прописані в ухвалі, “знімуть напругу і протягнуть час, але немає системного алгоритму”.

Відповідаючи на запитання, Андрій Садовий зазначив, що є попередня домовленість про вивезення нашого сміття за кордон. Десять міст-партнерів простягнуть нам руку допомоги, якщо в Україні ніхто не допоможе. Брикетування відходів у шість разів зменшує об’єм ТПВ. Вода, що виділиться під час стискання, буде вивезена на очисні споруди “Водоканалу”. Ця технологія дає можливість до року часу зберігати брикетоване сміття, транспортувати його залізницею, брикети не мають запаху. Це європейський безпечний досвід. На території міста однозначно не може бути жодного полігона для складування сміття. Уже рік часу місто спів­працює з Європейським банком щодо виділення коштів на побудову сміттєпереробного заводу, але процес затягує Мінрегіонбуд, де “зависли” документи. Мер запевнив, що цьогоріч стартує будівництво сміттєпереробного заводу, який працюватиме за технологією механіко-біологічної переробки. Спалення відходів наразі недоступне для міста, адже такі заводи коштують понад 100 млн. євро. Попри запеклі дискусії, депутати більшістю голосів підтримали ухвалу: “за” - 38, проти — нуль, утрималося — 8, не голосували — 13. Це вдалося завдяки більшсті — фракцій “Самопомочі” і Блоку Петра Порошенка “Солідарність”.

Під час обговорення і голосування громадськість у залі почала виявляти невдоволення, кричати “Ганьба!”, вимагати, щоб і їм дали слово. “Везіть сміття до Порошенка, до Вінниці! Засипте своїх дітей сміттям!” - лунали вигуки. Натовп хотів йти до депутатів, “переконувати” їх не голосувати (зал, де сидять депутати, відгороджений від глядацьких місць спеціальною стрічкою, яку пильнують муніципали. - Авт.). У цей час у зал увірвалися якісь молодики у чорних куртках і почали шарпатися з активістами. “Заберіть із залу своїх «тітушок», - закричали активісти. - Як ви можете на свято робити таке в залі! У чорта немає нічого святого!”. Бійка була короткою, але запеклою, щоправда, ніхто не постраждав. “Тітушки” заполонили увесь прохід депутатського залу і дійшли до трибуни президії. Фактично вони відділили президію від активістів. У цей час голосування закінчилося, і мер оголосив сесію закритою. Пізніше прес-служба ЛМР розповсюдила повідомлення, що в сесійну залу увірвались невідомі особи, почали штовханину і бійку, в одного з них виявлено ніж. Викликали правоохоронців.

Після сесії на душі залишився неприємний осад. І не тільки тому, що в залі відбулася бійка на Йордан. Варто тільки вдуматися в екстраординарний вихід зі сміттєвого колапсу — львівське сміття возитимуть... за кордон! Невже Україна не здатна дати собі ради з цим питанням, готова виносити сміття з хати у прямому і переносному значеннях?

Грибовицький смітник «виводить з ладу» річки та ґрунти

У річках Малехівка, Полтва та Західний Буг, що поруч із Грибовицьким сміттєзвалищем, виявлено суттєве перевищення рівня забруднювальних речовин. Забруднені не лише водойми, а й ґрунти. Дослідження провели екологи Головного управління державної екологічної інспекції у Львівській області.

У річці Малехівка, що біля автодороги Львів-Рава-Руська, у півтори раза перевищено рівень марганцю. Річка Західний Буг (з боку моста на автодорозі Львів-Київ) забруднена амонієм у 2,5 раза. Перевищення допустимих норм небезпечних речовин, зокрема амонію, є у ґрунтах поруч зі станцією очистки фільтратів. Там амоній перевищено у 2,9 раза, хлориди — у 22,6 раза, а свинець аж у 4,5 раза…

Марія Доротич

Схожі новини