Передплата 2024 «Добрий господар»

Садовий: «Усі полігони України відмовились приймати сміття зі Львова»

  • 20.01.2017, 17:49
  • 7 747

Мерія визначила п'ять ділянок для пресування сміття у Львові.

Міський голова Львова Андрій Садовий у відеозверненні зазначив, що усі полігони України відмовляються приймати сміття зі Львова. Також мер зазначив, що досі не отримав відповіді від ЛОДА щодо скликання комісії з надзвичайних ситуацій, про що було скероване відповідне звернення за результатами міської комісії з НС. Про це йдеться у відеозверненні Андрія Садового.

«Внаслідок тривалого та системного блокування міста на майданчиках почало накопичуватись багато невивезеного сміття. Ситуація ускладнюється тим, що за тиждень синоптики прогнозують плюсову температуру. Відтак, місто повідомило державні органи влади про виникнення передумов для надзвичайної екологічної ситуації», - каже Садовий.

Садовий: «Ситуація з вивозом сміття перейшла в стан надзвичайної»

Сьогодні, 19 січня, відбувається позачергова сесія Львівської міської ради.

Головне питання обговорення — критична ситуація з вивозом твердих побутових відходів у місті.

«Сьогодні сміття не вивозиться. Його просто фізично немає куди вивозити. З 6 перевізників 2 компанії не мають куди вивозити, 4 компанії ледве справляються з цими об’ємами. І ситуація ускладнюється кожен день. Якщо буде потепління, то можуть бути інші негативні наслідки.

Вчора ми збиралися з комісією з надзвичайних ситуацій, прийняли відповідне звернення до голови обласної комісії і державної. Також я мав розмову з головою обласної комісії, з Прем’єр-міністром України, з послами Польщі, Канади, та звернувся до представників всіх міжнародних екологічних ситуацій, щодо ситуації, яка в нас склалася.

Сьогодні, на сесії, я пропоную прийняти рішення, в основі якого лежать думки озвучені на засіданні комісії по надзвичайних ситуаціях. Ми повинні в кожному районі Львова мати перевантажувальні станції. Тут можна буде перевантажувати відходи для того, щоб їх безпечно транспортувати різними видами транспорту та на різні відстані. Також нам потрібно у кожному району Львова мати відповідні пакувальні установки, щоб зменшувати в кілька разів об’єм сміття. Обмотувати його поліетиленом, щоб це безпечно перевозити.

Також наголошую, що я категорично проти, щоб на території Львова були будь-які полігони. Адже це заборонено чинним законодавством.

Тому, прошу, щоб ми сьогодні підтримали рішення комісії з надзвичайних ситуацій і виділили кошти, щоб придбати відповідне устаткування і змогли з гідністю вирішити надзвичай ситуацію, яка склалася в нашому місті. Прошу відкинути з дискусій і обговорення політичний аспект. Це завтра. Сьогодні нам треба дбати про громадян, дбати про безпеку у місті Львові», - сказав під час засідання мер Львова Андрій Садовий.

Садовий: «Я категоричний противник будь-яких полігонів ТПВ на території міста Львова»

Ситуація із відходами у Львові — надзвичайно складна: у 2 компаній-перевізників, які працюють на території міста, відсутні можливості щодо їх вивезення, у решти 4 — вони обмежені. Відтак, позачергова сесія міськради ухвалила план екстрених заходів для недопущення виникнення надзвичайної екологічної ситуації у Львові, затвердивши облаштування 5 тимчасових майданчиків для перевантаження та брикетування сміття у районах міста. Як підкреслює мер Львова Андрій Садовий, не йдеться про розміщення жодних полігонів на території міста, адже це заборонено законодавством.

«У Львові склалась неординарна критична ситуація. Станом на сьогодні, відходи з приблизно третини майданчиків невивезені. Дві фірми-перевізники фізично не мають куди їх вивозити. Ще 4 компанії мають дуже обмежені можливості. Ситуація може погіршуватись, адже якщо температура довкілля буде підніматися, це може спричинити дуже серйозні екологічні загрози. Зараз усі служби міста працюють у посиленому режимі. Ми стараємось робити все можливе, щоб не було біди», — зазначив міський голова.

Він також відзначив, що під час учорашнього засідання Міської комісії з ТЕБ і НС було скеровано звернення про термінове скликання Обласної та Державної комісій, однак наразі жодна з них не зібралась. «Обласна вчора не змогла зібратися. Сьогодні наче також не збирається. Можливо — завтра. Хоча це питання потребує нагального вирішення. Учора ввечері я мав розмову і з Прем’єр-міністром України, який є головою Державної комісії. Я поінформував його про стан справ. Він сказав, що буде думати, яким чином допомогти. На моє переконання, це вирішується елементарно просто: Львів має, грубо кажучи, 25 великих машин зі сміттям щодня, а це всього по 1 машині по сусідніх областях і частина — на полігони Львівщини. Тобто повинна бути політична воля. 8 місяців її немає, і щодня у нас виникає складна проблема — як такий великий об’єм сміття вивезти з міста. Останнім часом почалося масове блокування усіх полігонів. Люди просто опускають голови, мовляв — перевірки, силовики, адмінресурси. Нетипова ситуація. Коли я вчора спілкувався з послами іноземних країн, вони були просто шоковані. Я собі просто не уявляю такої ситуації в жодній європейській демократичній країні. Це неможливо. Спілкувався з мерами наших партнерських міст. Вони також шоковані. Усі навіть готові приймати львівське сміття.

Учора ввечері ми прийняли рішення зібрати сесію міської ради. Вранці відбулася ще одна комісія з надзвичайних ситуацій, яка рекомендувала визначити на території Львова перевантажувальні станції і придбати обладнання для брикетування відходів. Брикетування дає можливість транспортувати сміття на дуже довгі дистанції безпечно, адже це герметична упаковка, тобто вона не створює жодних проблем, не має запаху, і такі відходи достатньо довго можуть знаходитись чи в транспорті, чи на інших полігонах. Ми обладнаємо ці приміщення відеокамерами, щоб усі бачили, що це безпечно і жодних побічних ефектів тут немає. Ще раз наголошую: я категоричний противник будь-яких полігонів на території міста Львова. Це заборонено чинним законодавством. Ми говоримо лише про вивезення. Попередні угоди з підприємствами на прийом брикетованого сміття ми маємо», — додав Андрій Садовий.

За словами мера, цьогоріч стартує будівництво сміттєпереробного заводу, який працюватиме за технологією механіко-біологічної переробки. Спалення відходів наразі недоступне для міста, адже такі заводи коштують понад 100 млн євро. «На сьогодні механіко-біологічна переробка — це єдина технологія, прийнятна для нас. Наша співпраця з Європейським інвестиційним банком передбачає завод, рекультивацію існуючого полігону, яку потрібно провести, а також будівництво нового. Звичайно, доповнюватимемо цю суму і з міського бюджету. Львів — інтелігентне місто, і мені приємно, що сьогодні громада — єдина в цій проблемі. Це не є сміття моє — воно наше спільне. Подібні ситуації були в різних містах світу», — відзначив міський голова.

Садовий: «Є попередні напрацювання щодо ділянки, де ми будемо будувати завод»

Як розповів міський голова Львова Андрій Садовий, місто цього року хоче розпочати процес будівництва нового заводу. Є попередні напрацювання щодо земельної ділянки під таке будівництво. Також мер зазначив, що отримав позитивні відповіді щодо можливої співпраці від міст-партнерів у Польщі, які готові, в разі потреби, приймати сміття зі Львова. Окремі листи щодо безпеки на полігоні в Грибовичах міський голова скерував у всі правоохоронні органи.

«Я отримую сигнали з Європейського банку, що пробують банк переконати, може Львову ці гроші не потрібні. Міністерство останні півроку пише листи в банк. Я скерував ще одного листа на прем’єр-міністра, на банк, де зазначив про недопустимість таких зволікань, бо йде мова про безпеку мільйонного міста.

В цьому році ми зобов’язані розпочати будівництво нового заводу. Ми його будемо розпочинати. Міжнародне співтовариство з нами, посольства, екологічні організації з нами, міста-партнери також. Єдина проблема є з державними мужами, які забули, що Львів — це Україна.

Є попередні напрацювання щодо ділянки, де ми будемо будувати завод.

Хочу звернутись до підприємців та бізнесменів. Ми зараз оголосили конкурс на визначення компаній-перевізників для вивезення сміття. Хто має бажання працювати на цьому ринку, можна зголошуватись, у кожному районі триває прийом документів. Простий приклад — це компанія Грінера, яка не працювала раніше в Україні. Вони закупили нове обладнання і нові контейнерні майданчики і сьогодні в Галицькому районі все нормально.

Сьогодні ми проголосували ухвалу, відповідно до якої чітко визначили ті території, де є можливі станції для перевантаження сміття, для подальшого транспортування. На цих станціях ми хочемо облаштувати брикетування сміття, сміття методом стиснення буде зменшене в об’ємі в 6 разів, вода буде відібрана і вивезена на очисні споруди Водоканалу. Потім це сміття обгортається плівкою, що дає можливість рік часу не мати запаху. Це сміття можна возити будь-куди.

Я вчора говорив з нашими містами-партнерами, очікую від них відповідь. У нас в Польщі 10 міст-партнерів. Всі погоджувались допомогти. Якщо в Україні нам ніхто руку допомоги не хоче протягнути, то будемо возити за кордон. Кримінальна справа про підпал полігону не розслідується належним чином 8 місяців — то де ми живемо?

Брикетування — це безпечніше і надійніше. Думаю, ми потратимо менше коштів, ніж торік. Торік на Спецкомунтранс на компенсацію для перевізників ми потратили орієнтовно 84 млн грн. За тримання коштів на депозитах ми отримали більше 90 млн грн. Ми фінансово є самодостатні як місто. Ми ціну для населення не піднімаємо. Щоб розрахувати новий тариф, нам треба мати новий полігон.

Ми до останнього надіялись, що будемо мати підтримку держави. Обладнання для брикетування, яке є в приміщенні підприємства, дуже вартісне — орієнтовно 1 млн євро. Нам його дали в оренду за символічну ціну — 10 грн в місяць.

Я скерував вчора листи на всі служби — СБУ, поліцію та прокуратуру — щодо безпеки на самому полігоні, де є дамба, де є інфільтрати», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Садовий: «Сміття зі Львова можуть почати вивозити за кордон»

У разі, якщо полігони на території України не прийматимуть сміття зі Львова, його можуть розпочати вивозити за кордон, зокрема до Польщі. Про це під час брифінгу 19 січня заявив міський голова Львова Андрій Садовий.

За словами Андрія Садового, Львів уже вісім місяців перебуває у сміттєвій блокаді. Він наголосив, що часто вантажівки з Львівським сміттям в інших областях зупиняє поліція і супроводжує назад до Львова, аби вони не могли вивантажити відходи на полігонах.

Садовий зазначив, що якщо така ситуація збережеться, збрекетоване сміття зі Львова можуть розпочати вивозити до інших країн.

«Я вчора говорив з нашими містами-партнерами і очікую від них інформації. Зокрема, у нас в Польщі є десять міст-партнерів, всі не проти приймати львівське сміття. Тобто сміття запакуємо, відвеземо за кордон, там його перероблять», — сказав мер Львова.

Садовий не назвав переліку іноземних міст, до яких можуть вивозити львівське сміття. Утім, до польських міст-партнерів Львова належать Вроцлав, Жешув, Краків, Лодзь, Люблін, Перемишель.

Про те, що Андрій Садовий звертався за допомогою у вивезенні сміття 17 січня на прес-конференції заявив міський голова Перемишля Роберт Хома. «Коли я повертався з кордону (після того, як СБУ заборонила Робертові Хомі в’їзд в Україну — ред.), зателефонував до мене мер Львова. Дякував за привітання, які я йому надіслав. Питав, як в мене справи. Напевно, ми б зустрілись у консульстві у Львові. Він мав до мене конкретну справу — щоб я допоміг йому із вирішенням проблеми з вивезенням сміття у Львові», — заявив Роберт Хома.

У невідомих людей, які увірвались на сесію Львівської міськради, знайшли ніж

У четвер, 19 січня, на позачергове засідання сесії ЛМР увірвались невідомі особи, в одного з них відібрали ніж. Про це повідомили у ЛКП «Муніципальна дружина». Після закінчення сесії невідомі влаштували бійку, на місце події викликали правоохоронців.

У прес-службі ГУ НП у Львівській області ZAXID.NET зазначили, що слідчо-оперативна група вилучила ніж, правоохоронці встановлюють особу його власника. Додамо, що депутатів, журналістів та представників громадськості перед засіданням сесій мають перевіряти на металодетекторі.

Львівська міськрада визначила п'ять майданчиків для пресування сміття у Львові

Львівська міськрада затвердила перелік ділянок для організації тимчасових майданчиків для перевантаження та брикетування сміття в кожному районі Львова. Відповідну ухвалу під час позачергового засідання сесії 19 січня підтримали 38 депутатів.

Згідно з ухвалою, перевантажувальні майданчики для твердих побутових відходів облаштують за такими адресами:

  • Сихівський, Галицький райони — вул. Стрийська, 193;
  • Залізничний район — вул. Городоцька, 280;
  • Личаківський район — вул. Пластова, 13;
  • Шевченківський район — вул. Шевченка, 327-г;
  • Франківський район — вул. Персенківка, 19.

Такі ділянки для облаштування майданчиків обрала комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. На цих майданчиках мають встановити брикетувальні комплекси з розрахунку один комплекс на один район.

Мер Львова Андрій Садовий наголосив, що пресування сміття на цих майданчиках не становитиме жодної загрози для мешканців сусідніх вулиць.

Крім того, ухвалою міськрада зобов’язала департамент економічного розвитку ЛМР передбачити кошти для придбання спеціалізованого обладнання для поводження з ТПВ.

Рішення зумовлене тим, що у Львові з початку року знову загострилась ситуація з вивезенням сміття.

«Вчора ми мали комісію з надзвичайних ситуацій. Ми прийняли рішення про звернення до обласної та державної комісій. Вчора я мав розмову з головою обласної державної адміністрації, з прем’єр-міністром України. Олег Синютка думає, коли скликати обласну комісію, має дати інформацію. Прем’єр-міністр проінформований про ситуацію в місті, правда, каже, що державних полігонів для вивезення твердих побутових відходів нема, всі полігони є комунальні, тому він не має впливу на ці полігони», — розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

Мер Львова зазначив, що звернувся до представників інших країн з проханням про допомогу Львову у вивезенні сміття. «Також вчора я проговорив ситуацію, яка сталась у Львові, з великою кількістю послів — з послом Польщі, послом Канади. Відправив листи всім послам європейських країн, в представництво ОБСЄ, Організації Об’єднаних Націй, всім екологічним організаціям, які працюють в Україні і мають свої офіси, також у центральні офіси міжнародних екологічних організацій, переговорив з нашими містами-партнерами. Всі солідарні і нас підтримують», — розповів Андрій Садовий.

Він наголосив, що ситуація із вивезенням і захороненням сміття у Львові залишається критичною і має тенденцію до погіршення. «Станом на зараз два перевізники вичерпали можливості для вивезення, інші чотири мають складнощі з вивезенням ТПВ», — сказав Садовий.

Мер також наголосив, що Львову потрібні власні станції для перевантаження сміття. «Для тих станцій перевантаження нам необхідно придбати обладнання, яке би дало можливість брикетувати сміття, зменшуючи його по об’єму в 6 разів. Система брикетування передбачає обгортання в кінцевому випадку кубика в поліетилен і він безпечно може достатньо довго зберігатися до одного року. І він безпечно може транспортуватися на різні віддалі і різними видами транспорту», — додав він.

Крім того, за словами Андрія Садового, цього року львівська мерія розпочне будівництво заводу з глибинної переробки сміття. Проте для цього, наголосив він, потрібна земельна ділянка під будівництво заводу.

Під час голосування за ухвалу до сесійної зали прийшли близько сотні людей, які протестували проти пресування сміття на вул. Шевченка в Рясному. Коли мер поставив ухвалу на голосування, протесувальники прорвались до трибуни і заблокували її. Проте голосування таки відбулося.

Розпочалася позачергова сесія ЛМР

Сьогодні, 19 січня, під час позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, було прийнято рішення про те, щоб визначити майданчики у місті Львові, які можуть бути як станції перевантаження відходів. Відповідне рішення має розглянути сесія міської ради.

«Вчора ми мали комісію з надзвичайних ситуацій. Ми прийняли рішення про звернення до обласної та державної комісій. Вчора я мав розмову з головою обласної державної адміністрації, з прем’єр-міністром України. Олег Синютка думає, коли скликати обласну комісію, має дати інформацію. Прем’єр-міністр проінформований про ситуацію в місті, правда, каже, що державних полігонів для вивезення твердих побутових відходів нема, всі полігони є комунальні, тому він не має впливу на ці полігони. Я також проінформував про складності з отриманням коштів по лінії Європейського інвестиційного банку, рік часу тягнеться процедура, не зрозуміла позиція, коли прем’єр-міністр України приїжджає до Львова і публічно оголошує про підтримку урядом фінансування, а міністерство робить все можливе, щоб ці кошти до нас не потрапили. Чекаю на реакцію. Також вчора я проговорив ситуацію, яка сталась у Львові, з великою кількістю послів — з послом Польщі, послом Канади. Відправив листи всім послам європейських країн, в представництво ОБСЄ, Організації Об’єднаних Націй, всім екологічним організаціям, які працюють в Україні і мають свої офіси, також у центральні офіси міжнародних екологічних організацій, переговорив з нашими містами-партнерами. Всі солідарні і нас підтримують. Представники дипломатичного корпусу розуміють абсурдність ситуації, бо у нормальній країні таке питання вирішується протягом 5 хв. Якщо за поданням прокуратури суд забороняє експлуатацію існуючого полігону, то дається вказівка і частина сміття виїжджає на полігони у Львівській області, частину можна вивезти у сусідні області. Має бути політична воля і бажання. Ми працюємо відкрито і разом з громадою. Ми у складній ситуації. Я попросив Секретаря міської ради скликати позачергове засідання сесії міської ради, сьогодні ми збираємось. Я би хотів, щоб депутати імплементували рішення, яке ми приймаємо», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Ситуація із вивезенням і захороненням сміття у Львові залишається критичною і має тенденцію до погіршення. Станом на зараз два перевізники вичерпали можливості для вивезення, інші 4 мають складнощі з вивезенням ТПВ.

Враховуючи такий стан речей і прогнозуючи можливий розвиток подій, вважав би за доцільне запропонувати вживати ряд заходів. Зокрема, визначити майданчики у місті Львові, які можуть бути визначені як станції перевантаження. Спочатку один майданчик на два райони і відтак, щоб перейти до можливого формату — у кожному районі по майданчику. Розглянути можливість вже здійснити заходи, щоби використовувати пресувальну лінію, яка є в нас на вул. Шевченка, 327г. Щоб можна було вже найближчим часом використовувати її для пресування сміття. Це дозволить нам зменшити в 6 разів обсяги сміття, яке буде вивозитись. Також пропоную виділити з бюджету міста кошти на придбання ще однієї-двох таких пресувальних ліній, які мають бути розміщені в інших районах міста. І так само кошти мають бути передбачені на облаштування земельних ділянок, де будуть облаштовуватись ці перевантажувально-пресувальні станції.

Таке рішення комісії — це реакція на ту ситуацію, яка зараз є у Львові. Вчора відбулося засідання комісії з надзвичайних ситуацій, яка прийняла ряд рішень про звернення до обласної та Державної комісій. Наразі їх реакції немає, але ми вбачаємо, що ситуація з кожним днем стає такою, що погіршує санітарний стан міста, тому маємо оперативно реагувати на неї.

Є пропозиція, яка була одноголосно підтримана усіма членами комісії з надзвичайних ситуацій по місту Львову. Очікую, що найближчими днями держава втрутиться в цю ситуацію, але місто має передбачати ряд речей, які потрібно самостійно робити, якщо ситуація не буде покращуватись, щоб забезпечити санітарний стан у місті. Тому це пропозиція, щоб утримати належний санітарний стан у місті Львові у цій критичній ситуації найближчим часом. Для того має бути ухвала сесії міської ради, мають бути виділені кошти, і маю надію, що депутати підтримають цю пропозицію, і громада міста з розумінням віднесеться до такого рішення», - розповів під час комісії директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Сергій Бабак.

«Місто Львів має мати свою станцію перевантаження. На тих станціях перевантаження нам необхідно придбати обладнання, яке би дало можливість брикетувати сміття, зменшуючи його по об’єму в 6 разів.

Система брикетування передбачає обгортання в кінцевому випадку кубика в поліетилен і він безпечно може достатньо довго зберігатися до одного року. І він безпечно може транспортуватися на різні віддалі і різними видами транспорту. Я сьогодні від імені комісії надзвичайних ситуацій, від імені департаменту буду просити депутатів міської ради проголосувати це рішення, передбачити кошти в місцевому бюджеті для того, щоб такий план заходів можна було здійснити.

Поза тим, я очікую на рішення держави, на рішення обласної комісії по надзвичайних ситуаціях, державної комісії. Станом на цю хвилину я не отримав жодної пропозиції. За 8 місяців, поки ми знаходимося в блокаді, я не отримав від державних органів влади жодної пропозиції. Всі опускають голову, усі мовчать.

До речі, кримінальна справа за фактом підпалу полігону розслідується, як мокре горить. В той самий час створюються максимальні проблеми, адміністративний тиск.

Ми ці труднощі переборемо, але ми повинні працювати виключно в рамках чинного законодавства», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Схожі новини