Передплата 2024 «Добрий господар»

Єфремова судитимуть там, де він 20 років панував

Колишньому соратнику Януковича, «хазяїну Луганщини», інкримінують державну зраду, рейдерство.

22 січня збігає черговий термін запобіжного заходу (утримання під вартою) для колишнього голови парламентської фракції Партії регіонів, екс-голови Луганської ОДА Олександра Єфремова, якого Генпрокуратура звинуватила у низці важких злочинів проти України. Однак ще до закінчення цього строку над колишнім соратником Януковича може розпочатися судовий процес по суті інкримінованих йому діянь. Хоча адвокати політика наполягали, щоб справу їхнього підзахисного розглядали у столиці, апеляційна інстанція постановила, що суд відбуватиметься у Старобільському районному суді рідної для Єфремова Луганської області.

Одного з провідних керманичів нині неіснуючої партії звинувачують у тому, що з початком сепаратистського руху на Донбасі організував захоплення бойовиками будівлі Луганської ОДА, сприяв у захопленні приміщення регіонального управління СБУ, вчиняв умисні дії з метою зміни меж території та державного кордону України, сприяв створенню терористичної організації “Луганська народна республіка”, допомагав іноземцям у проведенні підривної діяльності проти України. Тобто вчинив державну зраду. А ще у тому, що по-рейдерськи заволодів майном державного підприємства “Луганськвугілля”. За словами генпрокурора Юрія Луценка, у слідства є аргументовані докази протиправної діяльності Єфремова, яка підтверджена зібраними документами і показами свідків.

Поки триває підготовка до “процесу року”, команда Єфремова намагається виліпити з нього образ мученика, жертви політичних репресій нинішньої влади. Адвокати кажуть, що “екс-регіонала” утримують у СІЗО “у нелюдських умовах” — у камері тільки штучне освітлення, вікно зафарбоване. Захисники вважають це... тортурами. У відповідь Служба безпеки України заявила, що Єфремов перебуває у стандартній двомісній камері ізолятора тимчасового тримання площею 13,5 кв. м, яка обладнана всім необхідним. У ній є вікно з кватиркою, яку відчиняють за бажанням затриманого. Адміністрація СІЗО дозволяє дружині “екс-регіонала” провідувати його. СБУ запросила Уповноваженого з прав людини Валерію Лутковську перевірити умови утримання Єфремова.

Для порівняння прес-сек­ретар генпрокурора Лариса Сарган нагадала, що за часів Януковича колишнього політв’язня Юрія Луценка утримували у камері площею 9 кв. м на чотирьох осіб. Відразу при вході — параша. Лампочки під стелею взагалі не видно. Через розбите вікно, на якому було чотири ряди ґрат, у камеру залітав сніг...

Коментар для «ВЗ»

Дмитро СНЕГИРЬОВ, співголова громадської ініціативи “Права справа”, колишній житель Луганська

Перенесення розгляду справи на Луганщину позбавляє Єфремова важелів впливу. У Києві є можливість певних політичних домовленостей і відповідно — тиску на українське правосуддя як з боку самого Єфремова, так і з боку представників “Опозиційного блоку”, який вступається за нього. На Луганщині, де “Опоблок” свої позиції втратив, такого пресингу не буде. Єфремов боїться самого факту перенесення справи у свою колишню вотчину, бо це підриває його авторитет як людини, яка донедавна вважалася “хазяїном області”. Дуже показово: Єфремова судитимуть на тій самій території, де він 20 років панував зі своєю командою, вчиняючи злочини. Це дуже сильний політичний, психологічний хід. По суті, цей процес буде не над самим Єфремовим, а над режимом, який він уособлював, над партією, яку він представляв.

Чи сяде Єфремов за ґрати? Все залежить не від суду, а від політичних домовленостей. Хотів би нагадати історію з колишнім нардепом-“регіоналом” Володимиром Медяником. Генпрокуратура заявляла, що зібрано достатньо доказів, зокрема, відеоматеріалів, які свідчать про те, що Медяник безпосередньо причетний до всіх злочинів періоду 2014 року, коли на Донбасі вчиняли державну зраду. Але через два місяці після затримання, у жовтні минулого року, Медяник... вийшов із СІЗО на волю. Той же Луценко заявив, що немає жодного компромату проти цієї особи. Більше того, за його словами, Медяник виступав... провідником української політики на східних теренах.

Боюся, щоб не сталося чогось подібного і в історії з Єфремовим. Наявність обвинувального висновку і промовистих фактів ще не означає, що Єфремов вирушить у місця позбавлення волі. Не виключаю торгів політичних еліт. Хоча доказова база у цій справі — якісна. Її достатньо, щоб Єфремов сів...

Схожі новини