Передплата 2024 ВЗ

Прокуратура взялася за інцидент з відрізаним вухом "торнадівця"

  • 12.01.2017, 13:57
  • 2 377

Прокуратура Києва здійснює перевірку подій, які трапились у Лук'янівському СІЗО напередодні ввечері, 11 січня.

Органами прокуратури України здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом вчинення опору працівникам Київського слідчого ізолятора обвинуваченими у справі "Торнадо"

Про це повідомляє Генеральна прокуратура.

За інформацією Нацполіції, "торнадівці" вчинили опір працівникам установи, відмовлялися виконувати законні вимоги адміністрації та слідувати до камер.

При цьому один з ув’язнених демонстративно заподіяв собі тілесне ушкодження у вигляді порізів лівого вуха. З метою недопущення протиправних дій та дестабілізації роботи установи, вказаних осіб було заблоковано в камерах збірного відділення, а також викликано співробітників поліції.

Надалі, колишні співробітники батальйону "Торнадо" припинили чинити опір та погодилися на повернення до своїх камер.

"Стан додержання конституційних прав громадян перебуває на постійному контролі у Генеральній прокуратурі України", - зазначено у повідомленні ГПУ.

Поліція кваліфікувала інцидент у Лук'янівському СІЗО як опір правоохоронцям

За словами прес-секретаря, поліція працювала за межами СІЗО, оскільки воно входить у сферу відповідальності Мін'юсту.

Через конфлікт у Лук'янівському СІЗО, який трапився увечері 11 січня між заарештованими бійцями роти "Торнадо" та охоронцями, поліція відкрила провадження за статтею про опір працівникові правоохоронного органу. Про це повідомила прес-секретар київської поліції Оксана Блищик, передає Інтерфакс-Україна.

"Через події, які відбулися в Лук'янівському СІЗО, поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 342", - повідомила прес-секретар.

Вона підкреслила, що під час інциденту поліцейські працювали виключно за межами території СІЗО, оскільки ізолятор входить в сферу відповідальності Міністерства юстиції України.

Стаття 342 Кримінального кодексу України "Опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві" карається штрафом до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 грн) або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.

У поліції уточнили деталі нічного конфлікту в Лук'янівському СІЗО

За словами голови київської поліції, як такого нападу на охорону не було.

"Торнадівці" вимагали невідкладної медичної допомоги для побратима, який поранив вухо.

Глава Київської поліції Андрій Крищенко повідомив, що у Лук'янівському СІЗО один з бійців розформованої роти "Торнадо" отримав поранення, і зараз ведеться слідство з метою встановити, поранив він себе сам, або його поранили. Про це він заявив в ефірі телеканалу "112.Украіна" в середу ввечері.

"Побратими бійця, "торнадівці", які також перебувають у Лук'янівському СІЗО, вимагали від охорони, щоб йому надали невідкладну медичну допомогу. В результаті стався короткочасний бунт, який, за словами Крищенко, зараз вже заспокоїли. Бійця, який отримав поранення, відправили до медичного закладу, де йому надають допомогу. Його стан зараз стабільний. Глава Київської поліції уточнив, що як такого нападу на охорону Лук'янівського СІЗО не було", - йдеться в повідомленні на сайті каналу.

Водночас народний депутат Ігор Мосійчук розповів телеканалу, що інцидент з "торнадівцями" стався після того, як по поверненню з суду вони виявили посилення режиму їх утримання в ізоляторі.

"Коли привезли бійців "Торнадо" з суду їх закрили в камери, де утримуються ув'язнені в той час, поки в їх основних камерах проводиться обшук. До "торнадівців" підійшов один з представників адміністрації, контролер. Він сказав, що поки вони були на суді, з їх камер вилучили спортивний інвентар. І до того ж повісили так звані "баяни" - додаткові решітки, які практично перекривають доступ світла в камеру. У відповідь на це, один із в'язнів, "торнадівець" з позивним "Ахіллес" почав відрізати собі вухо. По суті його відрізав і кинув ним у цього співробітника тюремної адміністрації", - розповів Мосійчук.

За словами нардепа, працівники СІЗО не спробували надати допомогу травмованій людині. Замість цього вони втекли в зброярню і там закрилися. Один при вигляді крові втратив свідомість.

"Ув'язнені залишилися наданими самі собі. Вони (працівники СІЗО - Ред.) там дві години сиділи. Тут почалися чутки, що СІЗО захопили, співробітників адміністрації захопили. Це нічого не відповідає дійсності", - розповів Мосійчук.

На уточнююче питання про те, чим "торнадівець" міг відрізати собі вухо. Мосійчук сказав: "Заточкою, наскільки мені відомо. У в'язниці у всіх камерах є заточки, ножі, люди ріжуть хліб".

За даними нардепа, чоловікові надали медичну допомогу: "так розумію, пришили вухо і повернули в СІЗО".

Як повідомлялося, увечері 11 січня у Лук'янівському СІЗО між арештантами, яких доставили після засідання суду, та конвоєм виник конфлікт. Один із ув’язнених начебто завдав собі тілесних ушкоджень і був доставлений до медзакладу.

Бунт у Лук'янівському СІЗО: "Торнадівець" відрізав собі вухо

У суді по справі роти "Торнадо" один із підозрюваних Максим Глєбов вчора дав зізнавальні свідчення, після чого відрізав собі вухо.

Про це повідомляє Цензор.net з посиланням на власні джерела.

Глєбов дав свідчення, в яких визнав, що "торнадівці" незаконно утримували людей в підвалі, і назвав імена 5 потерпілих. Після дачі показань між Глєбовим і колишнім командиром "Торнадо" Русланом Онищенко відбулася словесна перепалка, під час якої Онищенко погрожував і знущався над Глєбовим.

Під час етапування з суду до Лук'янівського СІЗО, Глєбов відрізав собі вухо.

"Торнадівці", які перебували поряд з потерпілим, стали вимагати викликати лікаря до підсудного Глєбова для надання йому першої медичної допомоги.

Однак лікар прибув не відразу, так як адміністрація СІЗО побоювалася, що його візьмуть у заручники.

Згодом Глєбов під конвоєм був госпіталізований в одну зі столичних лікарень. До СІЗО прибув спецназ і посилений загін поліції.

У Києві напали на охорону Лук’янівського СІЗО

На охорону Лук’янівського СІЗО у Києві напали.

Про це повідомив волонтер Роман Сініцин у Facebook.

"Кажуть, в Лук'янівському СІЗО ЧП. Колишні бійці "Торнадо" напали на охорону. Поки без деталей, але поліції туди приїхало багато", - написав він.

Інформацію про напад "УП" підтвердив також речник Нацполіції Ярослав Тракало.

Він повідомив, що, за попередньою інформацією, між арештантами, яких доставили після засідання суду, та конвоєм виник конфлікт у будівлі СІЗО. Один із ув’язнених завдав собі тілесних ушкоджень і наразі під охороною доставлений до медзакладу.

Під час конфлікту будівлю СІЗО оточувала поліція задля того, щоб забезпечити порядок.

Водночас Тракало не зміг ані спростувати, ані підтвердити інформацію про те, що ув’язнені є бійцями роти "Торнадо". Він зазначив, що цю інформацію можуть повідомити лише у Мін'юсті.