Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На «Знесінні» – старе-нове будівництво. Знову скандал!

Міська рада судиться з інвестором за скасування договору оренди ділянки. Перші два суди — не на користь мерії.

З архівів визріла скандальна справа з будівництвом у парку “Знесіння” (на вул. Довбуша, 15) готельно-рекреаційного комплексу. Цій справі уже понад десять років. Свого часу забудову “зеленої оази” припинили громадські активісти. Тепер інвестор будівництва (фірма “Архібуд”) відновив забудову. Територія парку, де постане комплекс, обгороджена, є паспорт об’єкта.

Юристи та громадські активісти в один голос кажуть: будувати на цій території готельний комплекс не можна. Це земля природо-заповідного фонду. Але є певні юридичні колізії. Як сказала на прес-конференції юрист благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Софія Шутяк, будівельні роботи стартували на території колишньої військової частини, яка у 2005 році була звільнена. Згідно з ухвалою сесії Львівської міської ради від 21 червня 2001 року, ця земля мала перейти до земель регіонального ландшафтного парку «Знесіння». Та цього не сталося, тому зараз можна сперечатися, чи належить ділянка до паркової зони.

“У 2007 році ділянку надали в користування «Архібуду», - пригадує пані Софія. - Спершу - під житлову забудову, потім — під готель. З того часу стартувала судова справа, яка зараз на розгляді у Верховному суді. Позивач - міська прокуратура, яка й оскаржувала незаконні ухвали сесії”.

Інспекція архітектурно-будівельного контролю проводила позапланову перевірку будівництва, виявила певні порушення. У міськраді кажуть, було винесено припис про зупинення будівництва. Але процес зведення триває...

Що з цього приводу скажуть в “Архібуді”?

“Ділянка оточена парком «Знесіння», але це не є територія, яка на праві власності належить «Знесінню». Ця земля, згідно з договором оренди, належить ТзОВ «Архібуд». Наша фірма має всі дозвільні документи для забудови цієї ділянки”, - наголосила директор ТзОВ «Архібуд» Наталія Барбадин-Дунець.

Як розповів “ВЗ” начальник управління архітектури Львівської міської ради Юліан Чаплінський, у 2010 році виконком погодив інвестору містобудівні умови на зведення готельно-розважального комплексу. “Депутати тодішньої каденції не вважали цю ділянку парком, та й меж парку на той час не існувало, - продовжує пан Юліан. - Депутати погодили будівництво. Але зараз фірма намагається будувати під “соусом” рекреаційного комплексу житло. Львівська міська рада судиться з фірмою “Архібуд” за скасування договору оренди земельної ділянки. Два суди, на жаль, програно. Очікуємо на остаточне рішення феміди. Законно чи ні, відповість лише суд. Будемо боротися за те, щоб там нічого не зводили. Якщо феміда визнає, що все чинне, то і ми мусимо визнати це”.

Коментар для «ВЗ»

Гелена ПАЙОНКЕВИЧ, начальник юридичного департаменту Львівської міської ради

Стосовно вулиці Довбуша, 15, були документи права власності на фактично зруйновані споруди, що належали військовій частині. Після відчуження цих споруд було порушено кримінальну справу, підпис керівника військової частини про дозвіл на вилучення ділянки був сфальсифікований. Сьогодні ця кримінальна справа так і не дійшла до завершення. Другий нюанс - земельна ділянка межує з територією парку «Знесіння». Згідно з рішенням сесії Львівської міської ради, усі ділянки поруч повинні долучатися до меж парку. Тож позиція громади Львова така: не допустити на цій ділянці жодної забудови та долучити її до парку.

З досьє «ВЗ»

У 2007 році за надання дозволу ТзОВ «Архібуд» проводити будівництво на вул. Довбуша, 15, що належить регіональному ландшафтному парку «Знесіння», проголосували 72 депутати Львівської міської ради. Утрималася Тетяна Крушельницька. Напередодні вирішальної сесії громадські активісти Львова роздали депутатам листівки із закликом не голосувати “за”. «Ця ділянка розташована біля підніжжя гори Лева, в серці історичного центру Львова, - йдеться у зверненні активістів. - Ділянка на межі зони ЮНЕСКО, що накладає додаткові вимоги до будівництва. За припущеннями археологів, саме на цій території міста унікальні археологічні цінності, що датуються 1256 роком. Тобто ще до моменту першої згадки про Львів. Тому це важливо не лише для сьогоднішнього Львова, а й для прийдешніх поколінь. Пріоритетним та необхідним має бути проведення фахових археологічних досліджень. Лише після цього можна буде говорити, чи можливе будівництво на цій території, визначати його функціональне призначення».

Фото зі сайту “Львівський портал”

Схожі новини