Передплата 2024 «Добрий господар»

«Савченко співає за російським лібрето»

На думку політолога Євгена Магди, колишня заручниця Кремля стає інструментом дестабілізації ситуації в Україні.

Не перестає бавитися у велику політику народний депутат Надія Савченко, попри те, що за “самодіяльність”, яка межує з авантюризмом, державною зрадою, її виключили з фракції “Батьківщина”, позбавили місця в українській делегації, яка працює у Парламентській Асамблеї Ради Європи. Своєю діяльністю “в ім’я народу”, яка іде врозріз з офіційною позицією державних інстанцій і суперечить здоровому глузду, вона більше шкодить Україні, ніж допомагає. У ці дні Савченко без будь-якого мандата проводить загадкові зустрічі у Чехії з тамтешніми парламентаріями і членами неурядових організацій. А перед тим спричинила великий скандал, коли, проігнорувавши застереження СБУ, опублікувала списки військовополонених і цивільних заручників, які начебто перебувають у руках сепаратистів. Цим кроком Савченко уже внесла сум’яття, завдала великого болю рідним осіб, які фігурують у цих списках. Адже окремі з них уже на волі, а деяких, які загинули, поховано два роки тому. До того ж є ризик, що, дізнавшись прізвища заручників, членів їхніх родин спробують шантажувати викупом шахраї. Інша сумнівна “сенсація” від Савченко — публікація списків російських військовополонених, яких начебто утримують в українських колоніях. Тут теж є свій умисел. Про “вибрики” колишньої “легенди”, мотиви її діянь і хто за ними стоїть — у розмові кореспондента “Високого Замку” з політологом Євгеном Магдою.

-Я б не стверджував, що Надія Савченко є агентом російських спецслужб у “кіношному” розумінні цього терміну, - каже пан Євген. - Радше, вона є агентом російського впливу. Завдяки тому, що Савченко (завдяки своєму “героїчному” минулому) достатньо популярна серед довірливих громадян, певні антиукраїнські сили її тепер активно просувають. Савченко озвучує багато речей, пов’язаних не лише із ситуацією на Донбасі, а й із загальнополітичним українським устроєм. Не думаю, що сказане нею є її особистими ініціативами. За ними, очевидно, стоїть Москва. Але люди, які маніпулюють Савченко, дуже поспішають. Про це свідчить той факт , що рейтинг довіри до “підшефної” вони “спалили” за півроку. Зокрема, через заяви Савченко про те, що “необхідно зрозуміти Донбас”.

Щодо списків військовополонених і заручників, які опублікувала Савченко. Будь-яка людина, яка отримує інформацію про ці події з медіа, з книжок, фільмів, знає, що переговори про звільнення заручників ведуть спеціально підготовлені фахівці, а не аматори. Ці переговори відбуваються далеко від телекамер і не передбачають гучних заяв. Не здивуюся, якщо після оприлюдненого Савченко списку сепаратисти “знайдуть” якогось українського полоненого чи заручника, наявність якого у себе вони раніше відмовлялися визнавати. Може статися так само, як у тому випадку, коли терористи, “за клопотанням Савченко”, передали Украї­ні двох жінок з достатньо цікавою, своєрідною історією. Тобто Савченко стає інструментом дестабілізації ситуації в Україні. І це стає все більш очевидним.

- Савченко каже, що ці списки “напрацювала” її команда протягом дев’яти місяців. Як це зрозуміти, якщо Надію звільнили з російського полону лише сім місяців тому, 25 травня 2016 року?

- А про це треба запитати її сестру Віру і людей, які сьогодні є офіційними помічниками народного депутата Надії Савченко.

- У чому небезпека таких авантюр? Яку шкоду Україні своєю «бурхливою» діяльністю завдає колишня полонянка Кремля?

- Савченко фактично порушує питання про необхідність прямих домовленостей офіційного Києва із сепаратистами. Це цілком входить в інтереси Росії, бо у такий спосіб Кремль хоче довести світові, що в Україні іде громадянська війна на сході, а не відбувається військове втручання Росії. Савченко співає за російським лібрето.

- Що робити українській владі із Савченко? Адже профілактичні розмови із СБУ на неї не впливають...

- Парламентарія дуже складно обмежити в його роботі і прагненнях. Репресії з боку влади були б недалекоглядним кроком. Тому ініціатива має виходити від політичної сили, яка відкрила їй дорогу у велику політику.

- Чи є майбутнє у партії, створення якої анонсувала Савченко? Чи купляться люди на її слова?

- Багато залежить від того, коли будуть вибори, який ресурс буде у Савченко. За гроші і певну інформаційну підтримку у нас можна будь-якого політика зробити Надією Савченко, а то й Жанною Д’Арк...

- Якщо спецслужби побачать у діях Савченко порушення державної таємниці, загрозу національній безпеці, і на основі цього Генпрокуратура внесе у парламент подання про позбавлення Савченко депутатського імунітету, притягнення до кримінальної відповідальності — чи підтримала б сесійна зала таке подання?

- Якщо воно буде переконливим - то, безумовно, підтримає.

А тим часом...

За словами радника міністра внутрішніх справ Зоряна Шкіряка, у Службі безпеки України та МВС провели нараду щодо списків військовополонених, які опублікувала нардеп Надія Савченко. “Обговорювалося, у першу чергу, питання чергового перформансу з боку кращої подруги російських терористів, а також Путіна та Медведчука, яка сьогодні обіймає посаду народного депутата України, - сказав Шкіряк. - Списки, які вона оприлюднила, є, м’яко кажучи, некоректними. Вкотре маємо відверто наплювацьке ставлення цієї людини до законів України, їх було порушено щонайменше два. Розуміємо, що цей сценарій був написаний на Луб’янці...”.

n Політики й аналітики переконані,

що всі деструктивні інструкції

Савченко отримує з Кремля...