Передплата 2024 «Добрий господар»

«Ми налаштовані рішуче, аби викрити це шобло фальсифікаторів і хабарників...»

У наркодиспансері на вул. Науковій, 49, де перевіряють водіїв на алкогольне сп’яніння, — службова перевірка.

Львівський обласний наркологічний диспансер, попри постійні скандали, продовжував працювати. Але після останнього скандалу, який трапився з головою Жовківської РДА Надією Щур, лабораторію, де проводили огляди на стан сп’яніння, закрили на час службової перевірки. Її проводить департамент охорони здоров’я ЛОДА.

30 грудня на трасі Львів-Рава-Руська патрульні зупинили автомобіль, який маневрував дорогою, порушував правила дорожнього руху. За кермом була 46-річна голова Жовківської РДА. Чиновниця відмовилася проходити тест на алкоголь на місці, патрульні доставили її у Львівський обласний наркологічний диспансер. “У цієї жінки були ознаки, які вказували на те, що вона може бути у стані алкогольного сп’яніння, - пояснили у Патрульній поліції Львова. - Результат, який показало дослідження у медичному закладі, - твереза. Чи був цей результат правдивий, це вже не нам судити”.

Після скандалу із алкоголем 46-річна голова Жовківської РДА написала заяву на звільнення. А “контора”, що на вул.Науковій, 49, продовжувала працювати. Там лише звільнили двох лікарів, які приймали аналізи у затриманої чиновниці... Однак після того, як інцидент набув розголосу у ЗМІ, кабінет оглядів на стан сп’яніння таки закрили.

Як повідомили журналісту “ВЗ” у прес-службі Патрульної поліції Львова, наразі водіїв скеровують на перевірку у лікарню швидкої допомоги, що на вул.Миколайчука, 9, та у 8-му міську клінічну лікарню, що на вул.Навроцького, 23. На моє запитання, з якими недоліками у роботі диспансеру стикаються патрульні, координатор зв’язків з громадськістю Патрульної поліції Катерина Рибій пояснила: «Щоразу, коли є якісь недоліки, ми пишемо рапорти. Патрульні мають чітку інструкцію, за якою працюють, вона затверджена двома профільними міністерствами. Та головний недолік — цей диспансер є монополістом у перевірці на стан алкогольного сп’яніння. Лабораторія, що на вул. Науковій, 49, працює цілодобово. Вона — у переліку тих, де можемо проводити таку перевірку».

А ось громадський активіст Андріян Колобов упевнений, що закрили лабораторію на вул.Науковій, 49, лише формально. “Є люди, які не хочуть, щоби були викриті усі махінації, які роками там вчинялися, - каже громадський активіст. - Ми з пані Кабанчик (Мирослава Кабанчик — головний лікар обласного наркологічного диспансеру. - Авт.) воюємо вже багато років! Вона ще за Януковича казала нам «не на камеру», що ми їй нічого не зробимо, бо в неї дуже серйозні «плечі» у міністерстві, які захистять її за будь-якої влади! Неодноразово під час конфліктних ситуацій приїжджали «бандюки», які намагалися вирішити питання силою. Ми налаштовані рішуче, аби викрити це шобло фальсифікаторів і хабарників у білих халатах”.

Андріян Колобов каже, маніпуляції з фальшування у диспансері напрацьовані роками. “Ви навіть не помітите, як біоматеріал, за потреби, поміняють. Або додадуть реактив, який інактивує етанол (тобто реактив робить свою чорну справу, і результати аналізів — такі як треба), - каже активіст. - Розцінки на такі “екзотичні” послуги різні. Декому роблять “хороші” аналізи в обмін на послугу. Так, швидше за все, було у випадку з екс-керівником Жовківської РДА. Є водії, які платять 60 % (і вище) від суми мінімального штрафу. Хоча зараз, після хвилі скандалів, лікарі дуже обережні. Хабара від незнайомої людини не візьмуть”.

А тим часом...

Під час різдвяних вихідних патрульні склали протоколи на 22-ох нетверезих водіїв. Патрульні нагадують, що керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння тягне за собою накладення штрафу в розмірі 10 200 гривень та позбавлення права керування на рік. Повторне вчинення порушення (протягом року) тягне за собою штраф у розмірі 20 400 гривень та позбавлення права керування на три роки. Якщо патрульні зловили вас тричі впродовж року, суд накладає штраф у розмірі 40 800 гривень та позбавляє порушника посвідчення водія на 10 років.