Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зниклі львівські стародруки знайдено у Межигір'ї

У Межигір'ї в Януковича, у маєтках Пшонки та Табачника знаходили книгозбірні стародруків.

Серед них можуть бути і зниклі стародруки з Львівської галереї мистецтв ім. Бориса Возницького. Про це заявив директор галереї Тарас Возняк.

"Викрадення друкованих експонатів Музею мистецтва давньої української книги відбувалися роками. Бо одноразово таку кількість винести неможливо", — каже він.

Серед зниклих: Апостол" Івана Федоровича 1574 року, "Апостол" Спиридона Соболя 1630 року, видання Михайла Сльозки XVII століття та київські видання XVII-XVIII століття.

"Цінність цих книг у тому, що вони "жили" на Західній Україні, тут видавалися і ними користувалися галичани, — пояснює експерт з кириличних стародруків Віра Фрис. — Навіть, якщо їх тепер знайдуть у маєтках одіозних політиків чи на аукціонах, важко буде довести, що це саме те видання. Бо ці видання були тиражними".

Доступ до хранилища цінних книг мала завідувач музею Лариса Спаська. Вона вважає, що треба ще раз перевірити колекцію кириличних видань. Можливо, книги знайдуться.

«Відкрили коробки зі стародруками, а там — пусто...»

У Львівській галереї мистецтв грандіозний скандал — зникли 95 кириличних стародруків і два манускрипти.

Коли новопризначений генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк заявив, що розпочинає тотальну електронну фіксацію творів мистецтва за європейським зразком, експерти, втаємничені у музейну справу, передрікали, що це завершиться скандалом. Мовляв, у багатьох українських музеях все давно розікрадено, а що не розікрадено — замінено копіями. Аудит старожитностей розпочали у листопаді, а вже 4 січня Тарас Возняк виступив зі скандальною прес-конференцією: в одному з підрозділів галереї, Музеї мистецтва давньої української книги, зникли 95 кириличних стародруків і два манускрипти. На чорному ринку ці раритети можуть коштувати десятки мільйонів доларів.

Під час прес-конференції у Дзеркальному залі палацу Потоцьких не було де яблуку впасти. Разом із Тарасом Возняком про ситуацію у Галереї мистецтв розповідали головний зберігач фондів цієї установи Ігор Хомин, експерт і член комісії з перевірки Віра Фрис, завідувач відділу європейського мистецтва XIV-XVIII століть Галереї Оксана Козинкевич. За словами Тараса Возняка, керівництво галереї зробило подання до СБУ та поліції. «Хочемо усе зробити максимально публічним, щоб справу було неможливо зам’яти», - сказав гендиректор. За його словами, чи будуть опубліковані списки вкраденого, вирішуватимуть правоохоронні органи. “Так само їхня компетенція — відповідати на запитання, коли і хто виніс раритети із музею і коли вони зникли, - каже пан Возняк. - Набувачами цих стародруків, очевидно, є люди заможні і впливові, вони можуть тиснути і на мене, і на ЗМІ. Свого часу у Межигір’ї, в будинку прокурора Пшонки, ще одного “достойника” Табачника, були знайдені величезні книгозбірні стародруків. Можливо, частина з них — наші. Мусимо максимально поінформувати громадськість про зникнення. Не можу назвати конкретну вартість вкраденого. Але в Інтернеті бачив інформацію, що “Апостол” Івана Федоровича був проданий за 300-400 тисяч доларів”.

З того, що розповідають музейники, можна зробити висновок, що зі збереженням раритетів у відомстві - повний безлад. Старовинні книги охороняли... четверо сторожів пенсійного віку (двом з них — по 80 років). Є, щоправда, електронна система фондосховища. “Коли перед новим роком відчув небезпеку, бо почав розуміти, що йдеться про щось безпрецедентне, спробував убезпечити життя наших сторожів, хотів їх звідти забрати, - каже Тарас Возняк. - Виставив там пост Держслужби охорони. Боялися, що ці фонди можуть підпалити”. Музей української книги розташований у... колишній роздягалці-душовій для працівників львівського метро (цей проект намагалися будувати тут у 80-х роках). Це цегляна будівля без фундаменту й нормального даху.

Тарас Возняк продемонстрував вилучені інвентарні книги, в яких задокументовано перелік стародруків, що зберігалися в музеї. Ці книги мають бути прошиті, пронумеровані з печатками. А вони — з розривами, знищеними печатками. “Не можемо назвати період, протягом якого зникали стародруки, - каже Віра Фрис. - Остання звірка була вісім років тому. Зникли кириличні стародруки. Це, зокрема, “Апостоли” Спиридона Соболя, львівські “Євангелія” XVI-XVIII століть, видання Михайла Сльозки. Було два “Апостоли” Івана Федоровича. Один бачила при звірці, інший — ні. Там ще є цінні речі, не все винесли. Ці книги не можна скрутити у папірець і покласти в маринарку, там є видання з більш як тисячею аркушів”.

У розпал прес-конференції у залі з’явилася екс-директор Галереї мистецтв Лариса Возницька-Разінкова. Вона звинуватила учасників в “організованому нападі на добре ім’я Бориса Возницького і певною мірою на мене”. Нагадаю, коли був оголошений конкурс на посаду гендиректора Галереї мистецтв, який врешті-решт виграв Тарас Возняк, розгорівся нечуваний “обмін компроматами”. “Цією справою мають зайнятися слідчі органи, - заявила пані Лариса. - Готова їм у цьому допомагати. Я неодноразово видавала накази про те, щоб завершити загальну звірку Галереї мистецтв по всіх напрямках, включно зі Музеєм книги. Влітку збірка була повністю наявна, і комісія це підтвердила. А тепер - таке виникло. Наполягаю, щоб під час проведення розслідування компетентні органи відсторонили від посади директора Тараса Возняка. Ця людина протягом багатьох років неадекватно ставилася до роботи Бориса Возницького. За десять днів до загибелі Бориса Григоровича пан Тарас був в Адміністрації президента і просив для себе цієї посади. На що йому сказали: “Ще Возницький живий, а ти вже просиш посаду”. Через десять днів батька не стало...”

За словами екс-директора, торік у вересні розпочався конкурс на посаду директора галереї, і її відсторонили від посади. “До того були усі експонати — не тільки стародруків, а й усіх видів книжок. Як було ці чотири місяці — не знаю, - каже пані Лариса. - Не думаю, що ці речі зникли, ще треба довести до кінця інвентаризацію”. У залі була і завідувач Музею української книги Лариса Спаська. На запитання журналістів відповідала обтічно. Сказала, що погано почувається і часто буває на лікарняних. Під час роботи комісії через хворобу декілька разів відлучалася з робочого місця. Каже, щоб стверджувати, що стародруки зникли, треба провести ще одну звірку. Говорила про стару сигналізацію, непристосоване приміщення, три попередні переїзди, “дуже важку долю” музею... Тим часом Тарас Возняк пообіцяв, що буде ще дуже багато цікавого під час подальшої інвентаризації.

А що про це все скаже головний зберігач фондів Ігор Хомин, який майже 42 роки працює у Львівській галереї мистецтв? Каже, звістка про зникнення стародруків стала для нього “громом серед ясного неба”. “У голові не вкладається. Я багато років знаю Ларису Возницьку і Ларису Спаську, не міг подумати, що вони можуть бути причетні до зникнення раритетів, - каже пан Ігор. - Багато тих стародруків особисто привозив із різних експедицій. Якщо не можу в себе знайти якусь картину чи річ, то спати не можу, поки не знайду. І найбільше мене, як відповідальну особу, дивує, що Лариса Спаська знала, що в неї не було усіх експонатів і спокійно на це реагувала. Хоча я, наприклад, одразу не міг зауважити пропажі, бо багато з цих стародруків стояли в коробках. Відкрили коробки, а там — пусто... Коли мені два дні тому сказали цифру вкраденого, я був шокований...”

- Пане Ігорю, ви припускаєте, що в інших підрозділах Галереї мистецтв — Олеському замку тощо — можуть недорахуватися картин, скульптур чи інших цінних експонатів?

- Картини знаходяться в різних місцях — у Золочівському замку, палаці Потоцьких... Але вже відомо, що попередній завідувач відділу обліку зробив багато помилок в інвентарних номерах. Часто одному й тому самому предмету присвоювали по два -три інвентарні номери. Такі помилки мусимо вишукувати і міняти номери, присвоювати інший номер. Завершуємо інвентаризацію на вимогу міністра культури. Це триває вже кілька років в усіх музеях України. Найскладніша ситуація - з музейними меблями. Вони розкидані по підрозділах - в Олеську, Золочеві, Львівській галереї мистецтв. Меблі раніше переміщували, присвоювали різні номери, давали повторні номери. Буде складно ідентифікувати інвентарні номери.

Автор: Юлія Ліщенко

Фото автора

Поліція підтвердила зникнення унікальних стародруків зі Львівської галереї мистецтв

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження і почали розслідування.

Головне управління Національної поліції у Львівській області підтвердило, що зі Львівської галереї мистецтв зникла значна кількість цінних стародруків та рукописів. Про це повідомила прес-служба поліції.

Як зазначається, до правоохоронців 4 січня надійшла заява від генерального директора Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького щодо проведення перевірки за фактом зникнення музейний цінностей.

«У результаті здійснення перевірки наявності предметів зберігання у Музеї мистецтва староукраїнської книги Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького уповноваженою до цього комісією виявлено факт відсутності значної кількості стародруків та рукописів, які мають мистецьку та матеріальну цінність», - йдеться у заяві.

За цим фактом відкрите кримінальне провадження за ч.3 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України. Проводиться досудове розслідування.

Нагадаємо, напередодні у Львівській галереї мистецтв заявили про зникнення 95-ти унікальних стародруків, вартість яких на чорному ринку може сягнути десятків мільйонів доларів.

Крім того, у травні з Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського в Києві викрали примірник “Апостола” Івана Федорова, надрукований 1574 року. «Апостол» Івана Федорова є першою друкованою книгою в Україні. Відомо про понад 90 примірників цього видання.

У середині листопада працівники Служби безпеки попередили вивезення до Росії книги, схожої на стародрук "Апостол". Видання намагався переправити в РФ громадянин України у мікроавтобусі з російськими номерами. Чоловік за гроші погодився доставити раритетну книжку замовникам з міста Шебекіно у Білгородській області Росії. Експертиза встановила, що це не той "Апостол", який викрали з бібліотеки Вернадського.

Тиждень.ua

Зниклі львівські стародруки шукають поліція й СБУ

Львівська галерея мистецтв звернулася до правоохоронних органів із заявою про зникнення 95 стародруків та 2 рукописів із фондів Музею мистецтва давньої української книги.

Про це сьогодні, 5 січня, під час прес-конференції повідомив директор Галереї мистецтв Тарас Возняк.

Галерея скерувала відповідні звернення в прокуратуру, СБУ та Нацполіцію, також про інцидент поінформовано Міністерство культури України, додав він.

Небачене за масштабами зникнення унікальних стародруків і рукописів виявили під час проведення звірки фондів, яку Тарас Возняк ініціював, обійнявши посаду директора Галереї мистецтв. Було створено кілька комісій, одна з яких працювала зі стародруками. Робота розпочалася 11 листопада 2016 року, а звершилася буквально напередодні, ввечері 3 січня. Власне тоді, розповів директор Галереї мистецтв, і виявили зникнення неймовірної кількості цінних експонатів.

«Я отримав два акти. Перший акт — перевірка фонду «Рукописи». В інвентарних книгах зазначено 58 рукописів, наявні 56. Інший акт — звірка фонду «Стародруки». Виявлено 499 інвентарних позицій, не виявлено 95. І це лише результати звірки кириличних стародруків. У нас ще є фонд стародруків латиницею та книги. Їх також перевірять», - зазначив Тарас Возняк.

Головний зберігач фондів Львівської національної галереї мистецтв Ігор Хомин зазначив, що влітку цього року, коли директором галереї була ще Лариса Возницька-Разінкова, галерея уже провела звірку фондів. Однак, вже тоді ситуація зі стародруками викликала сумніви.

«Рік тому вийшов наказ Міністерства культури про повну звірку фондів у всіх музеях України, яку мали звершити 31 грудня 2016 року, втім, продовжили до березня. В Галереї мистецтв вона також проводилася, але в той час, коли всі відділи вже завершили роботу, у відділі стародруків її ще навіть не розпочинали. Після кількох зауважень керівник відділу Лариса Спаська таки провела звірку, але якось підозріло швидко. Ні я, ні Лариса Возницька, акт звірки не підписали», - зазначив він.

Серед речей, які зникли, є доволі рідкісні і цінні стародруки 16-17 століття, вартість яких оцінюється сотнями тисяч доларів. На думку Ігоря Хомина, могли зникнути один з друкованих «Апостолів», перші друковані львівські Євангелія, видання Біблії Івана Федоровича тощо.

«Це ті речі, які полюбляють та цінують колекціонери», - зазначив він.

Не виключено, що експонати з львівських фондів потрапили до приватних колекцій екс-президента Януковича, одіозного міністра освіти Табачника, екс-генпрокурора Пшонки. В галереї не сумніваються, що фонди стародруків розкрадалися роками.

Тарас Ворзняк додав, що унікальні експонати могли опинитися в руках людей впливових та заможних, які можуть чинити тиск як на компетентні органи, так і на керівництво галереї.

«Саме тому ми вирішили оприлюднити інформацію, щойно виявили зникнення», - зазначив він.

Директор галереї додав що на черзі — звірка фондів Олеського замку, в яких також зберігаються тисячі цінних експонатів.

Екс-директор Львівської галереї заперечує зникнення стародруків

На прес-конференції, яка відбулася сьогодні у Львові, новий директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк заявив про зникнення майже сотні стародруків. Попередній директор Лариса Возницька це заперечує.

Про це повідомляє Depo.Львів.

"Як директор я вважаю це сфальсифікованим нападом на добре ім'я Бориса Григоровича Возницького (батько Возницької, який керував галереєю близько 50 років; нині галерея носить його ім'я. - Ред.) і частково на мене", - заявила Возницька.

Як інформує видання, Возницька зазначила, що цією справою повинні займатись правоохоронні органи і вона готова їм допомагати. За її словами, ще минулого літа, коли проводилася звірка, вся колекція була на місці.

Тарас Возняк, який очолив галерею восени 2016 року, стверджує, що перевірка виявила відсутність 95 кириличних стародруків та двох рукописів.

"Ця справа далеко не ординарна. Ми перевірили тільки кириличні стародруки. Ще не перевірені усі латиничні стародруки, а також книги 19 століття... Ми виявили відсутність тільки 95 кириличних стародруків. Також не знайшли два рукописи і виявили деякі факти заміни експонатів", - цитує директора галереї Depo.Львів.

За його оцінкою, вартість стародруків на "чорному ринку" може сягати десятків мільйонів доларів. Керівництво музею звернулося до Національної поліції та прокуратури.

У Львівській галереї мистецтв виявили пропажу 95-ти стародруків

Генеральний директор Львівської галереї мистецтв Тарас Возняк заявив про зникнення із галереї 95-ти унікальних стародруків. Їх вартість на чорному ринку може сягнути десятків мільйонів доларів.

За словами Тараса Возняка, перевірка поки що торкнулась лише кириличних стародруків. «Очевидно, що розкрадалося все це десятиріччями. Ми наразі ще не перевіряли стародруки німецькою, польською та іншими мовами. Вони є ще більше імпортопривабливими», - розповів ZAXID.NET Тарас Возняк.

Керівництво галереї вже зробило подання до СБУ та поліції. «Ми хочемо усе зробити максимально публічним, щоб справу було неможливо зам’яти», - наголосив Тарас Возняк. Також він зазначив, що тепер зрозумів, чому його призначення викликало такий шалений опір.

Схожі новини