Передплата 2024 ВЗ

Бандеру вшанували смолоскипною ходою у Києві

  • 01.01.2017, 19:12
  • 3 368

У Києві відбулась традиційна смолоскипна хода, приурочена до дня народження Степана Бандери.

Як повідомляє кореспондентка Громадського, до акції долучилися більше 2-х тисяч людей.

«Ми повинні шанувати пам'ять Бандери, оскільки він вчив боротися з внутрішнім та зовнішнім ворогом», — зазначила одна з учасниць ходи.

Охороняли масові заходи з нагоди 108-ї річниці від дня народження Степана Бандери 700 правоохоронців, з яких 250 військовослужбовців Національної гвардії.

Як передає кореспондент УНІАН, марш проходить центральними вулицями столиці й повинен завершитися народним віче Майдані Незалежності за маршрутом: вул. Володимирська — бульвар Тараса Шевченка — вулиця Хрещатик — Майдан Незалежності.

Активісти вийшли на проїжджу частину вулиці Володимирська. Їх супроводжують військовослужбовці Національної поліції, відгороджуючи від автомобілів, які курсують вулицею.

Вже традиційно попереду колони йде молода дівчина з портретом Бандери у руках. Разом з тим, на початку колони учасники смолоскипної ходи тримають два величезні чорно-білі портрети Степана Бандери та Романа Шухевича. Також колону супроводжує ветеран Української повстанської армії з Білої Церкви Теодор Дячун.

На початку колони активісти несуть величезний червоно-чорний стяг. Ще п'ятеро активістів йдуть та б'ють в барабани. В учасників ходи - державні та червоно-чорні прапори, також прапори "Свободи", Конгресу українських націоналістів та інші. Вони несуть банери з написами "Переможемо другий Хазарський каганат", "Наша релігія - націоналізм! Наш пророк - Степан Бандера!" та інші.

У Львові вшанували пам’ять голови Проводу ОУН Степана Бандери

Сьогодні, 1 січня, у Львові відбулись заходи до 108-ї річниці від дня народження голови Проводу ОУН, Героя України Степана Бандери.

Керівництво міста та області, громадськість поклали квіти до його пам’ятника, відбулась спільна молитва та громадське віче.

«Часто ми чуємо слова, що є важко, що є складно, що хотілось би, щоб було легше. Я завжди пробую думками поринути в той час, коли жив Степан Бандера, Шухевич, Митрополит Андрей Шептицький. Чи було їм у ті часи легко? А нашим ветеранам у минулому столітті, які з одного боку вели боротьбу з нацистами, з іншого боку — зі совєвати? А сьогодні нашим хлопцям, які дивляться в очі смерті і захищають нас з вами? Коли було легше? Ми живемо у дуже непростому часі. Сьогодні важко спрогнозувати, яким буде завтрашній день в Україні, в світі. Все дуже швидко змінюється. Але я знаю одне: якщо ми будемо мати в серці гідність, то нас буде поважати та шанувати весь світ. 25 років незалежності. Сьогоднішня наша незалежність стоїть на плечах всіх наших провідників та героїв, які відавали своє життя. Вони всі вірили в добро, в перемогу. Але ми тут, живучи на цій землі, повинні їхні мрії впроваджувати в життя. Ми не маємо права на спокій. 25 років — це дуже зрілий вік, коли людина починає втрачати ілюзії. В нас дуже багато було ілюзій за останні роки та десятиліття. Ми вірили, що станеться диво, хтось за нас з вами буде працювати, Америка поможе, Європа поможе, всі поможуть. Можливо й так, якщо ми самі собі поможемо, якщо ми будемо мати повагу та гідність. Це наше місто, це наша країна. Хочу подякувати всім вам, що так численно сьогодні прийшли в цей перший день нового року. Це дуже знаменно, щоб сьогодні зробити твердий крок вперед, щоб бути прикладом для своєї сім’ї, для дітей, для працівників та друзів. Кожен з нас, хто хоче змінити цей світ, повинен змінювати себе», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Зокрема, керівництво облдержадміністрації, обласної та міської ради Львова, громадськість під музичний супровід поклали квіти до пам’ятника Степану Бандері (пл. М. Кропивницького). Опісля відбулась спільна молитва та громадське віче. Також хор виконав марш українських націоналістів «Зродились ми великої години».

Джерело: прес-служба ЛМР

Схожі новини