Передплата 2024 «Добрий господар»

МЗС: "Фінальний звіт ОБСЄ підтвердив нелегітимність виборів до Держдуми в Криму"

  • 30.12.2016, 18:44
  • 1 577

У міністерстві підкреслюють, що ці вибори грубо порушують українське законодавство і міжнародне право.

У зв'язку з оприлюдненням остаточного звіту місії ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереження за парламентськими виборами в РФ 18 вересня 2016 року Міністерство закордонних справ України в черговий раз привертає увагу до нелегітимності виборів, проведених на території окупованих РФ Автономної Республіки Крим та м.Севастополь.

Як наголошується в повідомленні на офіційному сайті українського зовнішньополітичного відомства, ці вибори грубо порушують українське законодавство і міжнародне право.

У МЗС зазначають, що Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ у повній відповідності з основоположними принципами цієї організації не проводило виборчого спостереження на тимчасово окупованому Росією Кримському півострові, про що зазначається у Остаточному звіті місії.

"Висновки ОБСЄ/БДІПЛ доводять, що виконання Росією своїх демократичних зобов’язань перебуває під загрозою, виборче середовище зазнало негативного впливу через використання адміністративного ресурсу, обмеження основоположних свобод та політичних прав, жорсткий контроль над ЗМІ, та посилення утисків громадянського суспільства. Таким чином, на тлі триваючої агресії РФ проти України та грубого порушення норм і принципів міжнародного права, парламентські вибори в РФ у черговий раз засвідчили суттєве відхилення Росією від виконання зобов’язань ОБСЄ", - наголосили в МЗС.

У цьому контексті у зовнішньополітичному відомстві нагадали, що через нелегітимність проведення російських парламентських виборів в окупованому Криму Верховна Рада України правомірно й обгрунтовано поставила під сумнів легітимність повноважень усієї Державної Думи Федеральних Зборів РФ сьомого скликання.

"При цьому Україна та її іноземні партнери засудили організацію окупаційною владою на українському півострові незаконного голосування 18 вересня 2016 року та поповнили санкційні списки іменами тих, хто був обраний та брав участь у цьому виборчому фарсі", - резюмували в МЗС.

Верховна Рада України на пленарному засіданні 20 вересня визнала новообране сьоме скликання Державної Думи Російської Федерації, а також будь-які його рішення нелегітимними.

Як повідомлялося, Сполучені Штати Америки додали шістьох кримських представників, обраних до парламенту Росії, до санкційного списку за підтримку ними незаконної анексії Росією української території в 2014 році.

8 листопада міністри фінансів ЄС домовилися про введення нових адресних санкцій проти так званих кримських чиновників. Таким чином, Брюссель розширив санкції, введені в 2014 році після захоплення РФ Криму.

Санкції проти "кримських депутатів" Держдуми РФ ввела Швейцарія та Канада.

Джерело: Тиждень.ua

Схожі новини